Minister spravodlivosti Boris Susko. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko

18.03.2024, 11:24
Autor:
TASRTASR

Minister avizoval, že prebiehajú intenzívne debaty o posune termínov alebo revízii plánu obnovy.

Rekonštrukcie súdov sa nestíhajú zrealizovať do konca roka 2025. Hrozí preto, že Slovensku nevyplatia takmer 300 miliónov eur z plánu obnovy.

Na pondelkovej tlačovej konferencii na to upozornil minister spravodlivosti Boris Susko. Avizoval, že preto prebiehajú intenzívne debaty o posune termínov alebo revízii plánu obnovy.

Spresnil, že ani jeden z 23 projektov obnovy súdnych budov nemožno zrealizovať v záväznom termíne. "Projekty takmer za 300 miliónov eur sme mali nájsť niekde v polovici procesu, ale po dôkladnej analýze sme zistili, že sme len na začiatku, v bode nula. Jeden musel byť pritom pre jeho netransparentnosť zrušený," uviedol.

Priblížil, že ide o rekonštrukciu Mestského súdu Bratislava III a Bratislava IV, ktoré sa mali presťahovať do spoločnej budovy.

"V rámci analýzy procesu sme identifikovali netransparentné vyhodnocovanie stanovených kritérií a absolútne nedostatočné zapojenie zástupcov dotknutých súdov do procesu výberu takejto budovy," ozrejmil Susko.

Meškanie podľa neho vzniklo manažérskym zlyhaním bývalého vedenia rezortu spravodlivosti. "Termíny boli už v čase schvaľovania nereálne. (...) Ďalší dôvod bol ten, že od roku 2022 sa s projektami nič neurobilo," skonštatoval.

Minister deklaroval, že rezort prijal viaceré opatrenia na zvrátenie súčasného stavu. Tiež, že intenzívne rokuje s úradom podpredsedu vlády pre plán obnovy.

"Pokiaľ máme informácie, prebiehajú aj intenzívne rokovania medzi podpredsedom, respektíve Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou (NIKA) a Európskou komisiou, aby sme mali možnosť či už urobiť revíziu celého plánu obnovy alebo posun termínov," dodal.

V prípade, že sa iné podmienky vyrokovať nepodarí a Slovensko nedostane peniaze z plánu obnovy, bude podľa Suska potrebné hľadať zdroje.

"Budeme musieť ísť do nejakého krízového režimu. Budeme musieť pravdepodobne vybrať najakútnejšie problémové budovy a žiadať ministerstvo financií o pomoc v tejto oblasti a pokúšať sa hľadať zdroje zo štátneho rozpočtu alebo z iných zdrojov," zhrnul Susko.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:44 - Feat.: - Title: Rezort spravodlivosti chce, aby sudca vždy vypočul dieťa pred umiestnením do reedukačného centra 02 - Modified: 2024-04-25 12:05:00 - Feat.: - Title: Rezort spravolivosti nežiadal Najvyšší súd o konkrétne spisy. Len záznamy o prerozdeľovaní, vraví Susko 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 05 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:23