Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský. FOTO: TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Majerský požiadal pre rušenie špeciálnej prokuratúry o stretnutie so Žilinkom

19.03.2024, 19:26
Autor:
TASRTASR

Pre KDH je podľa vlastných slov ochrana spravodlivosti základnou hodnotou, bez ktorej nemôže fungovať civilizovaná a prosperujúca spoločnosť.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský požiadal o stretnutie s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Chce sa informovať o budúcom fungovaní prokuratúry, jej materiálnom zabezpečení a o tom, ako bude pokračovať vyšetrovanie najzávažnejších káuz. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry.

"Generálny prokurátor totiž musí zabezpečiť, že rozsiahle korupčné kauzy nepôjdu do stratena a na Slovensku opäť nezavládne nedotknuteľná skupina ‘našich ľudí‘ a justičné ticho, kde korupcia na najvyšších miestach neexistuje," uviedlo hnutie. Pre KDH je podľa vlastných slov ochrana spravodlivosti základnou hodnotou, bez ktorej nemôže fungovať civilizovaná a prosperujúca spoločnosť.

image

Majerský ocenil zverejnenie novely trestných kódexov a uznesenia Ústavného súdu

Zrušenie ÚŠP považuje hnutie za hrubú chybu premiéra Roberta Fica, predsedu parlamentu Petra Pellegriniho a podpredsedu parlamentu Andreja Danka. Poukázalo na to, že úrad zriadili na boj s organizovaným zločinom a korupciou a túto svoju úlohu ešte nenaplnil, preto by mal byť obnovený. "Dňom zrušenia ÚŠP preberá plnú zodpovednosť za výsledky vo vyšetrovaniach najzávažnejších trestných činov koalícia Smeru, Hlasu a SNS spoločne s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom," skonštatovalo KDH.

ÚŠP má zaniknúť od stredy. Jej zrušenie bolo súčasťou nedávno schválenej zmeny Trestného zákona. Prokurátori ÚŠP budú zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry SR. Prípady, kde bola podaná obžaloba alebo kde je návrh na podanie obžaloby, by mali aj naďalej zostať súčasným prokurátorom.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 03 - Modified: 2024-04-20 13:36:57 - Feat.: - Title: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:19