Predseda vlády Robert Fico. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie

20.03.2024, 11:13
Autor:
TASRTASR

Premiér pri rozširovaní EÚ podporuje pozvanie aj pre Bosnu a Hercegovinu.

Vybudovanie ďalšieho bloku jadrovej elektrárne, zákaz dovozu niektorých komodít z Ukrajiny či rozširovanie Európskej únie. Aj k týmto témam sa chce premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadriť na zasadnutí Európskej rady, ktoré bude 21. až 22. marca.

Informoval o tom počas rokovania Výboru Národnej rady pre európske záležitosti. Zopakoval, že je proti vstupu Ukrajiny do NATO a trvá na mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou.

Premiér pri rozširovaní EÚ podporuje pozvanie aj pre Bosnu a Hercegovinu. Skonštatoval, že pri Ukrajine podporili perspektívu vstupu, no aktuálne sa treba reálne pozerať na napĺňanie podmienok vstupu krajín do Únie.

"Balkánske krajiny nesmú ostať pozadu a nemôžu byť obeťou rozširovania EÚ o Ukrajinu a o Moldavsko," podotkol s tým, že vstup Ukrajiny v krátkom čase by znamenal rozvrat, pokiaľ ide o fondy a kohéziu.

"S výnimkou Ukrajiny a možno Bulharska by boli všetky ostatné krajiny čistými platcami do rozpočtu EÚ," dodal.

Očakáva, že samit sa bude vo veľkej miere venovať situácii na Ukrajine. Trvá na zastavení bojov a mierových rokovaniach. Zopakoval, že Slovensko nebude posielať zbrane ani vojakov na Ukrajinu, no chce sa zapojiť do jej obnovy.

Obáva sa eskalácie konfliktu pri vysielaní vojakov krajín EÚ a NATO do bojov. Deklaroval, že ako premiér nikdy nepodporí vstup Ukrajiny do NATO, pretože Európa potrebuje neutrálnu Ukrajinu ako nárazníkovú zónu. Vo výbore otvoril aj otázku protivzdušnej obrany Slovenska.

Poslankyňa Beáta Jurík (PS) podotkla, že na jednej strane vláda hovorí o zapojení sa do obnovy Ukrajiny a na druhej strane jej odmieta pomôcť v boji proti agresorovi. Kabinetu takisto vyčíta, že stále hovorí o mieri, no nepovedal, ako má ten mier vyzerať.

Premiér reagoval, že v minulosti už bol pripravený mier, ale západné krajiny na ňom nemali záujem. "My sme za okamžité prímerie," zdôraznil s tým, že v konvenčnej vojne nemožno poraziť jadrovú veľmoc. Na tom, ako bude mier vyzerať, sa musia podľa jeho slov dohodnúť na mierových rokovaniach práve Ukrajina s Ruskom.

V súvislosti s jadrovou energiou premiér poukázal na zvýšenie nárokov na elektrickú sieť po náraste elektromobility. Slovensko má podľa neho silnú pozíciu vo výrobe jadrovej energie a plánuje kapacity rozširovať. Dodal, že lídri sa budú venovať aj problematike farmárov. "Pokiaľ ide o novú spoločnú poľnohospodársku politiku, budeme žiadať vyrovnanie priamych platieb," uviedol premiér. Presadzovať chce zákaz dovozu 14 komodít z Ukrajiny.

 

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:48