StoryEditor

Fico útočí na Šimečku: Zdržiava sa v Bruseli, kde pácha ekonomickú vlastizradu. Šéf PS reaguje

20.03.2024, 15:06
Autor:
alaalaTASRTASR

Robert Fico sa podľa Michala Šimečku v čase, keď sa šíria správy o tom, že by Európska komisia mohla Slovensku zastaviť Plán obnovy, "iba zbabelo vyhovára, fňuká a schováva."

Predseda vlády Robert Fico obvinil hnutie Progresívne Slovensko a jeho predsedu Michala Šimečku z páchania "hospodárskej vlastizrady". Urobil tak na tlačovej konferencii po rokovaní vlády.

Podľa premiéra sa aktuálne Šimečka zdržiava v Bruseli, kde má žiadať orgány Európskej únie v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a novelizáciou trestných kódexov o zastavenie eurofondov pre Slovensko.

Šimečka: Fico fňuká

Šimečka skutočne v Bruseli je, čo sám potvrdil v statuse na svojom facebookovom účte. Avšak Ficove obvinenia odmieta. "Ohrozí stovky miliónov eur pre Slovensko a teraz ako zbabelý, zákerný chlapec fňuká a hádže vinu na iných," reaguje opozičný líder na predsedu vlády.

Pripomína pritom varovania, ktoré Ficovej vláde adresovali rôzne úniové orgány, opozičnú kritiku aj jej protesty, na ktoré chodili tisíce ľudí. 

Fico sa podľa neho v čase, keď sa šíria správy o tom, že by Európska komisia mohla Slovensku zastaviť Plán obnovy, "iba zbabelo vyhovára, fňuká a schováva." 

Šimečka sa v belgickej metropole sa zúčastňuje volebného kongresu Aliancie liberálov a demokratov pre Európu, ktorej je PS členom. "Využijem ten čas a budem intenzívne zisťovať, čo sa deje a či je šanca stovky miliónov pre Slovensko ešte zachrániť," napísal na sociálnej sieti.

Fico: Chce byť populárny

"Pán Šimečka je v Bruseli a nabáda orgány Európskej únie, aby Slovensku boli odobraté európske fondy," povedal Fico, podľa ktorého tým chce šéf progresívcov škodiť Slovensku.

Odvoláva sa pritom na pokračujúci "vecný a kvalifikovaný dialóg" s Európskou komisiou. "Napriek tomuto dialógu Progresívne Slovensko chce, aby Európska únia potrestala Slovensko. To, čo robí, je hospodárska vlastizrada," pokračuje premiér. Fico za tým vidí snahu Šimečku byť populárnejší na domácej politickej scéne. 

image

Fico avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť", chce presadiť zmeny v RTVS zrýchlene

Ústavný súd uznal, že v prípade zrušenia špeciálnej prokuratúry nejde o protiústavný krok a teda nezastavil účinnosť zákona v tejto časti.

Politika spálenej zeme

"Mňa veľmi mrzí, že Progresívne Slovensko pokračuje v politike spálenej zeme," kritizuje opozičné hnutie podpredseda vlády pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec, podľa ktorého chce Šimečka týmito krokmi prinútiť európske orgány zasiahnuť aj do slovenskej prezidentskej predvolebnej kampane. Rovnaký cieľ malo podľa Kmeca aj iniciovanie zastavenia medzivládnych česko-slovenských konzultácií.

"Nie sú žiadne závery, na základe ktorých by mohol niekto konštatovať, že príde k zastaveniu eurofondov či zdrojov z plánu obnovy," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, ktorý sa taktiež odvolával na rozhodnutia ústavného súdu.

"Absolútne odmietam to, čo prezentuje v súčasnosti pán Šimečka v Bruseli, akým spôsobom straší proti vlastnej krajine, neopodstatnene, pretože tento dialóg ešte neskončil," dodal šéf slovenskej diplomacie, podľa ktorého má vláda dostatok argumentov na presvedčenie Európskej komisie. 

01 - Modified: 2024-03-20 12:51:34 - Feat.: 1 - Title: Obvinenia Úradu špeciálnej prokuratúry sú nezmyselné, je to vyslovene účelový krok, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-03-20 11:02:50 - Feat.: 1 - Title: Vláda tvrdí, že chce počúvať živnostníkov. Keď hovoria, ona robí opak 03 - Modified: 2024-03-20 10:14:11 - Feat.: 1 - Title: Fico chce na samite hovoriť o jadrovej energii aj rozširovaní Európskej únie 04 - Modified: 2024-03-20 06:48:31 - Feat.: 1 - Title: Úrad špeciálnej prokuratúry dnes zaniká. Riešili sme kauzy vedúce na najvyššie poschodia, pripomína Lipšic 05 - Modified: 2024-03-18 15:03:53 - Feat.: 1 - Title: OECD varuje Slovensko: Oproti Západu chudobniete. Premiér Fico sľubuje pomoc s bytmi aj novú elektráreň
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:28 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:30