Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal

22.03.2024, 10:27
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor poukázal na to, že rozhodovanie podľa paragrafu 363 má procesný charakter a jeho rozhodnutie nepredstavuje prekážku pokračovania v trestnom konaní a podania obžaloby na súde.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zdôrazňuje, že v trestných veciach bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského nikdy osobne nekonal.

Rozhodnutím o návrhu na konanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku poveril svojho námestníka. Žilinka to uviedol v reakcii na stanovisko opozičného Progresívneho Slovenska k zrušeniu obvinení Vladimírovi Pčolinskému a riaditeľovi Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romanovi Konečnému.

image

Kauza rozuzlenie: Generálna prokuratúra zrušila obvinenie exšéfa SIS Pčolinského

"Na konanie v mene generálneho prokurátora som poveril prvého námestníka generálneho prokurátora. Ten o návrhoch obvinených konal v zákonom stanovenej lehote a spôsobom zodpovedajúcim zisteniam závažných porušení zákona," podotkol Žilinka.

Poukázal tiež na to, že rozhodovanie podľa paragrafu 363 Trestného poriadku má procesný charakter a jeho rozhodnutie nepredstavuje prekážku pokračovania v trestnom konaní a podania obžaloby na súde.

Ide tak podľa jeho slov o súčasť ochrany zákonnosti prípravného konania, ktorá je zverená prokuratúre a napĺňa pozitívny záväzok štátu viesť trestné stíhanie, ktoré spĺňa požiadavky zákona.

image

Riaditeľ bezpečnostného úradu Konečný bude žiadať za nezákonné obvinenie ospravedlnenie od Slovenska

"Tvrdenie, že ‘Maroš Žilinka opäť úraduje v prospech mocných ľudí‘, bez poznania dôkazného stavu vyplývajúceho z procesného spisu, navyše za situácie, že som v dotknutej trestnej veci ani nekonal, je bezprecedentným útokom na generálneho prokurátora slovenskej republiky," podotkol šéf Generálnej prokuratúry SR. Ide podľa neho o útok nebezpečný pre právny štát, pretože zneisťuje verejnosť vo vzťahu k funkčnosti prokuratúry a zákonnosti jej rozhodovania.

Opozičné PS uviedlo, že Generálna prokuratúra SR svojím rozhodnutím pravdepodobne znemožnila vyšetrenie kauzy Rozuzlenie a stíhanie zločineckej skupiny, ktorá mala mariť vyšetrovanie veľkých korupčných káuz.

Zároveň zdôraznilo, že hoci hnutiu na februárovej schôdzi neprešiel návrh na zmenu paragrafu 363, je pripravené aj naďalej vyvíjať aktivitu na sprísnenie podmienok, ktorými by sa musel generálny prokurátor riadiť.

01 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:41