Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitra Libor Vozár. FOTO: Facebook/UKF v Nitre, TASR
StoryEditor

Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)

25.04.2024, 00:00

Rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár v rozhovore pre HN okrem iného hovorí:

  • Kde sú problémy s novým financovaním vysokých škôl na základe výkonnostných zmlúv.
  • Čo robí nitrianska univerzita pre to, aby sa u nich študenti cítili dobre.
  • Prečo je potrebné, aby mali učitelia na školách vyššie mzdy.
  • Kde budú bývať študenti počas rekonštrukcie Študentského domova Nitra.
  • Čo v uplynulom období chýbalo vzdelávaniu na vysokých školách.

Ide do vysokého školstva dostatok peňazí?

V princípe nie je nikto spokojný s financovaním. Takže na to vám každý povie, že nie. Z môjho pohľadu je podstatné podporiť akýkoľvek názor dátami. Dlhodobo vieme, že či už sa porovnávame s krajinami EÚ, OECD alebo so susedným Českom, ku ktorému máme najbližšie, tak je financovanie oveľa horšie.

Dá sa to aj porovnať z nejakého hľadiska?

Kto je Libor Vozár

Vyštudoval Matematicko-fyzikálnu fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Vedeckú hodnosť kandidáta fyzikálno-matematických vied získal na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied v Bratislave. Prezident Rudolf Schuster ho vymenoval za profesora v odbore Fyzika tuhých látok. Pedagogickú činnosť začal na Katedre fyziky Fakulty prírodných vied UKF Nitra. Okrem pedagogických aktivít sa venuje aj vede. Zameraný je najmä na termofyziku. Jeho výsledky dosiahli medzinárodnú akceptáciu. Rektorom UKF Nitra bol prvýkrát v rokoch 2006 až 2014. Druhýkrát sa stal rektorom 3. júla 2018.

Je jedno, či to budeme brať ako percento z HDP vynaložených štátmi na školstvo, alebo si budeme porovnávať štatistiky nákladov na jedného študenta.

Vysoké školy sú vzdelávacie aj výskumné inštitúcie a žijú z prostriedkov na vzdelávanie, no aj tých, ktoré sú investované do vedy. Čo sa týka vysokého školstva, taktiež štatistiky ukazujú, ako je financované vzdelávanie na vysokých školách a ako je financovaná veda ako taká. Slovensko vo financovaní vysokoškolského vzdelávania, ako aj vedy dlhodobo zaostáva za vyspelým svetom.

Ako hodnotíte zavedenie výkonnostných zmlúv pre vysoké školy, na základe ktorých budete dostávať peniaze? Je to dobre nastavený motivačný systém pre univerzity?

Systém výkonnostných zmlúv vznikol za predošlej vlády. Predstava bola taká, že existujúci systém výkonového financovania nahradia postupne výkonnostné zmluvy. V súčasnosti sme stále dominantne financovaní na základe výkonov v oblasti vzdelávania a vedy.

Ktorý je lepší?

Doterajší systém výkonnostného financovania je podľa môjho názoru systémovo, ako aj z hľadiska motivácie vysokých škôl zdravší. V čase, keď sa nový systém vyvíjal, tak sme k tomu my, rektori, požadovali diskusiu. Žiaľ, nový systém bol vyvíjaný za chodu.

Keďže výkonnostné zmluvy boli zakotvené aj do plánu obnovy, tak sa s tým už nedá veľa spraviť. Myslím, že všetky kritériá, či už povinné alebo nepovinné, ktoré si vybrala naša univerzita, dokážeme naplniť. No niektoré kritériá sú diskutabilné.

image

Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom

Ministerstvo vtedy s vami nechcelo diskutovať?

Systém výkonnostných zmlúv bol dopracovaný až koncom minulého roka. Na diskusiu bolo málo priestoru.

Ktoré kritériá sú podľa vás diskutabilné?

Napríklad plánované zvyšovanie počtu zahraničných študentov. V súčasnosti máme nevídaný nárast zahraničných študentov v dôsledku vojny na Ukrajine. Po nej sa situácia rapídne zmení.

Máte veľa ukrajinských študentov?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: 1 - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 02 - Modified: 2024-02-26 18:34:38 - Feat.: 1 - Title: Šéf akreditačnej agentúry: V zahraničí sa stretávame aj s tým, že stačí zaplatiť a pošlú diplom
01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Drucker avizuje sériu zmien: seniorom dá druhú šancu, študentkám školné. Odzvoní aj chátrajúcim internátom? 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 05 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 00:04