StoryEditor

Výroky politikov: Šimečka žiada odpovede od Šutaja Eštoka či Kaliňáka. Minister vnútra je pripravený konať

02.06.2024, 00:10
Autor:
redredTASRTASR
  • Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas týždňa po rokovaní bezpečnostnej rady ohlásil, že na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte na premiéra. Výroky politikov si pozrite vo videu.
  • Podľa vicepremiéra a ministra obrany Roberta Kaliňáka by sa návrhy mohli týkať chránených osôb, napríklad už spomínaného bývania najvyšších ústavných činiteľov.
  • Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval ministra Šutaja Eštoka, aby dva týždne po atentáte na premiéra Roberta Fica zodpovedal viaceré závažné otázky.
  • Šimečka zároveň odmieta snahy ministrov za Hlas a Smer hádzať vinu za atentát na opozíciu a médiá.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok počas týždňa po rokovaní bezpečnostnej rady ohlásil, že na budúci týždeň by vládni predstavitelia mali predstaviť prvé legislatívne návrhy na riešenie bezpečnostnej situácie po atentáte na premiéra.

"Vítam iniciatívu úradu vlády, ktorý v piatok zvolal stretnutie všetkých rezortov, kde padli prvé návrhy. My na rezorte vnútra sme pripravení s postupnou implementáciou niektorých vecí technického charakteru, ale aj s implementáciou legislatívnych zmien," uviedol Šutaj Eštok.

image

Ak došlo k zlyhaniu, som pripravený konať a vyvodím zodpovednosť voči tým ľuďom ja, vyhlásil Šutaj Eštok

Podľa vicepremiéra a ministra obrany Roberta Kaliňáka by sa návrhy mohli týkať chránených osôb, napríklad už spomínaného bývania najvyšších ústavných činiteľov.

"Najvyšší ústavní činitelia musia bývať v chránenom objekte, ktorý je zabezpečený štátom," povedal minister.

Šutaj Eštok je naďalej presvedčený, že ochranka pri atentáte na premiéra urobila maximum v daných podmienkach a svojím zásahom mu zachránila život. Potvrdil, že inšpekcia naďalej prešetruje zásah a pokiaľ toto vyšetrovanie preukáže pochybenie, je pripravený vyvodzovať zodpovednosť.

image

Koaličný predstaviteľ prvýkrát presne povedal, aké zranenia atentátnik Ficovi spôsobil

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval ministra Šutaja Eštoka, aby dva týždne po atentáte na premiéra Roberta Fica zodpovedal viaceré závažné otázky.

Týkajú sa prípadného pochybenia bezpečnostných zložiek, úniku lekárskej správy premiéra či toho, kto bude niesť zodpovednosť.

"Vyzývam ministra vnútra, aby na tieto otázky odpovedal úplne a čo najskôr. Inak budeme musieť na júnovej schôdzi v parlamente podniknúť príslušné kroky," zdôraznil Šimečka.

Šimečka zároveň odmieta snahy ministrov za Hlas a Smer hádzať vinu za atentát na opozíciu a médiá.

image

Šimečka chce od Šutaja Eštoka odpovede na závažne otázky k atentátu. V júni môže čeliť odvolávaniu

Odkazuje, že v hnutí prispeli k vyhrotenej a nenávistnej atmosfére v spoločnosti najmenej zo všetkých, poukazujúc na ich slušnú a odbornú politiku. Čin atentátnika označil za vyvrcholenie agresivity vo verejnom priestore.

"My sme navrhli 100 dní pre upokojenie situácie, koalícia namiesto toho pokračuje v štvaní proti opozícii, médiám a státisícom našich voličov," dodal Šimečka.

01 - Modified: 2024-06-18 10:29:50 - Feat.: - Title: Kaliňák informoval o podaní trestných oznámení a disciplinárnych návrhov. Menoval Klimenta, Mazáka a Kolíkovú 02 - Modified: 2024-06-18 09:15:21 - Feat.: - Title: Kaliňák o lex atentát: Doživotná renta pre Fica sa vám môže nepáčiť, ale cez to nejde vlak 03 - Modified: 2024-06-18 10:39:41 - Feat.: - Title: Predstavitelia koalície leteli na futbal vládnym špeciálom. Je to bežný postup, tvrdí rezort vnútra 04 - Modified: 2024-06-17 18:54:11 - Feat.: - Title: Minister obrany Kaliňák vyjadril podporu českej ministerke Černochovej pre výbuch v Libavej 05 - Modified: 2024-06-17 15:29:16 - Feat.: - Title: Úradníci spadajúci pod Kamenického kritizujú Kaliňákove nákupy. Najväčším problémom je cena
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. jún 2024 12:39