Poslanec Národnej rady Adam Lučanský. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci prelomili veto prezidentky, ktoré sa týka zákona o strategických investíciách

11.06.2024, 17:36
Autor:
TASRTASR

Zmeny sa dotknú napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov i verejného obstarávania strategicky významných projektov.

Poslanci Národnej rady prelomili v utorok veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Jeho cieľom je urýchliť výstavbu projektov vo verejnom záujme. Zákon bude účinný dňom vyhlásenia.

Hlava štátu namietala možný nesúlad právnej normy s ústavou a navrhla pri jeho opätovnom prerokovaní neprijať zákon ako celok. Problémom je podľa nej okrem iného oslabenie procesnej ochrany vlastníkov nehnuteľností dotknutých vyvlastnením.

"Návrh zákona upravuje podmienky na prípravu, uskutočňovanie a dokončovanie investičných projektov, o ktorých vláda Slovenskej republiky rozhodne, že sú strategickou investíciou a ich realizácia je vo verejnom záujme," uviedlo ministerstvo dopravy v predkladacej správe s tým, že pôjde o investície financované z verejných zdrojov.

Zmeny sa dotknú napríklad vyvlastňovacieho konania, povoľovacích procesov i verejného obstarávania strategicky významných projektov.

image

Chýbajúce cestné prepojenia krajín brzdia ekonomiku

Ministerstvo vysvetlilo, že príprava veľkých stavieb a získavanie pozemkov pre nich sa aj v zahraničí zvykne riešiť osobitnou právnou úpravou alebo aspoň osobitnými skrátenými postupmi.

"Dôvodom je, že veľká stavba celoštátneho a neraz medzinárodného významu ovplyvňuje ekonomický, kultúrny a demografický vývoj celých regiónov a neraz aj štátov. Preto pri zachovaní prirodzených práv ľudí na vlastníctvo nehnuteľností, ktoré ochraňujú ústavy všetkých demokratických štátov, sa hľadajú postupy, ktoré by na jednej strane boli v súlade s týmito právami, ale ktoré by na druhej strane zamedzili povyšovať záujem jednotlivca nad celospoločenský záujem v takej miere, aby brzdili celospoločenský rozvoj v štáte," argumentoval rezort dopravy.

Zákon upravuje aj oblasť povoľovania projektov TEN-T, ktoré sú vnímané ako hlavné dopravné koridory v Slovenskej republike s medzinárodným či nadnárodným významom. Úpravy sa týkajú napríklad podmienok pri udeľovaní povolení či postupov pri cezhraničnom obstarávaní.

V zákone je aj nová úprava menovania a odvolávania predsedu Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV), ktoré sa vráti vláde tak, ako to bolo v minulosti. V súčasnosti to má v kompetencii NR SR.

01 - Modified: 2024-06-27 12:57:00 - Feat.: - Title: Obsahuje všetko, len nie bezpečnostné opatrenia. SaS nesúhlasí s prijatím novely lex atentát 02 - Modified: 2024-06-26 11:15:04 - Feat.: - Title: Vláda stanovila kritéria pre určenie projektu ako strategickej investície 03 - Modified: 2024-06-25 19:01:03 - Feat.: - Title: Blaha sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady. Tak, ako avizoval po eurovoľbách 04 - Modified: 2024-06-25 17:24:22 - Feat.: - Title: Poslanci parlamentu ukončili utorkové rokovanie, zídu sa opäť ráno 05 - Modified: 2024-06-23 13:55:10 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším predsedom je Fico, ľudia najmenej veria Matovičovi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. júl 2024 12:02