Andrej Danko so slovenskými fanúšikmi pred zápasom Slovenska s Belgickom. FOTO: FB/Andrej Danko - predseda SNS
StoryEditor

Predstavitelia koalície leteli na futbal vládnym špeciálom. Je to bežný postup, tvrdí rezort vnútra

18.06.2024, 10:36
Autor:
dušudušu

Andrej Danko na sociálnych sieťach zverejnil video zo štadióna, v ktorom propagoval nové ministerstvo športu pod vedením SNS.

V nemeckom Frankfurte nad Mohanom v pondelok ráno pristál vládny špeciál, ktorý predtým vzlietol z bratislavského letiska. Informuje o tom denník Sme na základe údajov z verejne prístupných služieb Flight radar a Globe ADSB-Exchange.

Vo Frankfurte sa o 18:00 konal zápas Slovenska proti Belgicku v rámci futbalových Majstrovstiev Európy 2024. Stretnutia sa zúčastnil predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko a minister práce Erik Tomáš (Hlas).

Obaja o tom informovali na svojich sociálnych sieťach. Danko neskôr zverejnil aj video zo štadióna, v ktorom propaguje nové ministerstvo športu, ktoré vzniklo na podnet SNS.

Žiadni rodinní príslušníci

Podľa informácií denníka Sme sa mali v hľadisku nachádzať aj poverený predseda parlamentu Peter Žiga, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a minister školstva Tomáš Drucker (všetci Hlas). Potvrdil to aj portál Pluska, ktorý zverejnil aj fotografie politikov s fanúšikmi. Nik zo zmienených vopred neinformoval, že by ho vo Frankfurte čakali pracovné povinnosti.

Drucker dnes dopoludnia pre Sme potvrdil, že on aj jeho kolegovia na Zápas naozaj leteli vládnym špeciálom. „Zúčastnil som sa zápasu na základe pozvania Slovenského futbalového zväzu, ktorý má kvótu pre vládnych predstaviteľov,“ povedal a dodal, že na štadióne sa objavili aj belgickí vládni predstavitelia.

Doplnil, že okrem už spomenutých mien bol na palube aj bratislavský župan Juraj Droba, ochrankári a štátni tajomníci, avšak žiadni rodinní príslušníci. Povedal, že podobný postup je štandardný aj v iných krajinách a keďže let vládnym špeciálom považuje za ekonomicky výhodnejší než civilnou linkou. „Naozaj na tom nevidím nič mimoriadne zlé,“ uzavrel.

image

Kedy bude národná nemocnica, vyhrážky na školách a Braňo Ondruš o Dankových ambíciách (Brífing HN)

K situácii sa vyjadrilo aj ministerstvo vnútra. Tvrdí, že návšteva zápasu sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu a UEFA, pričom nešlo o voľnočasovú aktivitu. „Na palube leteli dvaja podpredsedovia Národnej rady, traja ministri, dvaja štátni tajomníci a asi 20 zástupcov z viacerých ministerstiev,“ spresnil rezort vnútra.

Súčasťou cesty mali byť stretnutia so zástupcami belgickej vlády aj primátorom Frankfurtu. „Rozhodnutie sa udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení a náklady na let vládneho špeciálu budú proporčne rozdelené medzi päť rezortov,“ tvrdí ministerstvo vnútra.

Lietadlá majú svoju životnosť

Danko v minulosti za neadekvátne využívanie vládneho špeciálu kritizoval exprezidenta Andreja Kisku. Ten štátne lietadlo opakovane použil na cesty do rodného Popradu. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) Kisku vyzval, aby štátu svoje súkromné lety preplatil.

Šéf SNS v súvislosti s niekdajším prezidentom hovoril o papalášizme a nehospodárnom nakladaní s majetkom štátu. „Toto musí skončiť, pretože tie lietadlá majú svoju životnosť,“ vyjadril sa.

Účel včerajšieho letu však bol podľa ministerstva vnútra neporovnateľný s pravidelným letmi bývalého prezidenta Andreja Kisku. Rovnako ako Danko, aj rezort vnútra Kiskove lety označil za „papalášske“.

image

Ohlasy médií: Obraz skazy sa stal skutočnosťou. Dobrý bože, ako sme mohli prehrať so Slovenskom

„Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet,“ uviedlo ministerstvo.

Na futbalové majstrovstvá sa vydal aj minister športu Dušan Keketi (nominant SNS), ktorý však na rozdiel od kolegov využil civilný spôsob dopravy. Drucker to odôvodnil tým, že Keketi vo Frankfurte zotrvá dlhšie.

01 - Modified: 2024-06-17 17:34:17 - Feat.: 0 - Title: Kedy bude národná nemocnica, vyhrážky na školách a Braňo Ondruš o Dankových ambíciách (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-06-17 09:15:44 - Feat.: 1 - Title: Inaugurácia: Sľub sa skladá vždy o 12:00. Len pri Čaputovej to bolo neskôr kvôli Dankovi (rozhovor) 03 - Modified: 2024-06-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Výroky politikov: Kaliňák s Naďom sa do seba naplno pustili, exminister mu mával "stratenými" dokumentmi 04 - Modified: 2024-06-15 17:39:04 - Feat.: 1 - Title: Inaugurácia s veľkým odstupom od verejnosti, priaznivcov Pellegriniho prišlo do ulíc málo (reportáž HN) 05 - Modified: 2024-06-15 14:11:36 - Feat.: 1 - Title: Využil novinku, ktorá pomáha americkým prezidentom. Odborníci pre HN zhodnotili inauguráciu Pellegriniho 06 - Modified: 2024-06-13 17:56:36 - Feat.: 1 - Title: Po eurovoľbách sa začína ozajstný koaličný poker a Šutaj Eštok v ňom má premiéru
01 - Modified: 2024-06-19 13:40:35 - Feat.: - Title: SNS chce regulovať sexuálnu výchovu na školách. Proti tretiemu sektoru brojí prísnymi osnovami aj brožúrkou 02 - Modified: 2024-06-19 11:53:30 - Feat.: - Title: Letíme za futbalom 03 - Modified: 2024-06-19 07:52:33 - Feat.: - Title: Prieskum Focusu: Hlas sa výrazne prepadol, Smer a PS rastú. Do parlamentu by sa dostala aj Republika 04 - Modified: 2024-06-18 21:10:43 - Feat.: - Title: Česi mali na dosah cenný bod, nakoniec však podľahli favorizovanému Portugalsku 05 - Modified: 2024-06-18 18:24:30 - Feat.: - Title: Futbalisti Turecka zvíťazili nad Gruzínskom 3:1
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. jún 2024 15:40