Predseda PS Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šimečka: To na Slovensku nemáme iné problémy? Šéf progresívcov sa vyjadril k plánom Hlasu

24.06.2024, 15:07
Autor:
pebpeb

Obávam sa, že Smer a Hlas sa chcú zabetónovať pri moci, hovorí o možnej zmene volebného systému Michal Šimečka.

Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém. Diskusiu o tejto problematike obnovili počas víkendu minister vnútra a šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok a šéf opozičného KDH Milan Majerský.

Obaja politici sa zhodli, že by mohlo vzniknúť viacero volebných obvodov. Na Slovensku máme aktuálne iba jeden volebný obvod.

Na túto možnosť reagoval v pondelok šéf najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko. Michal Šimečka hovorí, že v PS sa v dlhodobom horizonte nebránia diskusii o tom, ako by mal vyzerať volebný systém. 

image

Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov, zhodli sa Majerský a Šutaj Eštok

Šimečka je skeptický

"Ale musíme sa pozerať aj na to, kto to navrhuje. A s akou motiváciou. A ak niečo navrhuje táto vládna koalícia, špeciálne strany Smer a Hlas, obávam sa, že tou motiváciou bude zmeniť volebný systém tak, aby sa zabetónovali pri moci. Ako sme to videli aj v prípade Maďarska. Bol by som preto veľmi opatrný a za PS môžem povedať, že niečo také určite nepodporíme."

"Každého, kto teraz uvažuje o zmene volebného systému, by som sa spýtal, či naozaj na Slovensku nemáme väčšie a dôležitejšie problémy. Či máme ekonomiku, ktorá šliape naplno, či máme zdravotníctvo fungujúce na sto percent, alebo či nám nehrozí bankrot. Či je zmena volebného systému naozaj to, čo by dnes malo zamestnávať politikov," dodáva líder progresívcov.

O počte sa bude diskutovať

Hlas podľa Šutaja Eštoka príde s myšlienkou zmeny volebného systému do vládnej koalície. Považuje to za dobrý nápad, ako vrátiť politiku k ľuďom.

O počte volebných obvodov treba podľa ministra diskutovať. "Každý jeden z okresov by mal mať svojho politického zástupcu v Bratislave, pretože tak vie ľahšie presunúť ťažisko problémov na to, aby sa riešili," povedal v nedeľnej diskusnej relácii V politike na televízii TA3.

KDH je za osem volebných obvodov, ktoré budú určené hranicami samosprávnych krajov. Za každý obvod by bol zvolený potrebný počet poslancov do súčtu 150.

Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu. Dodáva však, že treba spustiť odbornú debatu medzi politickými stranami, odborníkmi aj všetkými samosprávnymi združeniami.

01 - Modified: 2024-09-24 14:43:18 - Feat.: - Title: Šimečka a Majerský nedokázali Ficovi odolať (komentár) 02 - Modified: 2024-09-24 10:28:56 - Feat.: - Title: Šimečka chce vedieť, aká bude finálna podoba konsolidácie. Vyzval Fica, aby šetril aj na strane štátu 03 - Modified: 2024-09-24 06:58:53 - Feat.: - Title: Šimečka sa vyjadruje pred stretnutím s premiérom 04 - Modified: 2024-09-22 12:27:28 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovoril o bordeli po minulých vládach. Šimečka tvrdí, že ho jeho výhovorky urážajú 05 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Šimečka pre HN: Trojpercentná extrémistická strana zametá s celým Hlasom i koalíciou (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. september 2024 00:00