Prezident Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegrini verí, že v Rade STVR budú osobnosti, za ktoré sa ľudia nebudú hanbiť

01.07.2024, 11:02
Autor:
TASRTASR

Dobrú voľbu členov Rady STVR označil prezident za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou a nezasahuje do slobody slova.

Rozpor nevidí

Nevidí ani rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazané Slovensko. Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

image

Oficiálny koniec RTVS. Pellegrini podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

"Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti, a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov," vyhlásil Pellegrini.

Dobrú voľbu členov Rady STVR označil za dobrý predpoklad na zvolenie kvalitného generálneho riaditeľa a následné naplnenie cieľov, ktoré si samotná vládna koalícia v schválenom zákone stanovila.

V texte schváleného zákona Pellegrini podľa svojich slov nevzhliadol rozpor so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná.

image

Je rozhodnuté. RTVS definitívne končí, parlament schválil zákon o STVR

Úloha pre vládu a parlament

Zároveň však upozornil vládnu koalíciu, že od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií.

"Je preto úlohou vlády a parlamentu, aby náležite posúdili súlad prijatého zákona s týmito v budúcnosti platnými európskymi smernicami a v prípade akýchkoľvek pochybností ich za nastávajúcich 13 mesiacov uviedli do súladu," podotkol.

V prípade, že sa tento zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, hlava štátu verí, že voči Slovensku uplatnia rovnaký meter ako voči iným krajinám, v ktorých prišlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za podstatne búrlivejších okolností.

image

Machaj odmieta argumenty koalície k zrušeniu RTVS: Neviem, kto ma nahradí a výroba programov je ohrozená

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

01 - Modified: 2024-07-01 07:27:14 - Feat.: - Title: Prezident potvrdil, že bude predĺženou rukou vlády, vraví SaS. Kvôli zákonu o STVR sa obráti na Ústavný súd 02 - Modified: 2024-06-30 22:01:49 - Feat.: - Title: Deti čakajú prázdniny, politikov dobiehanie restov 03 - Modified: 2024-06-30 20:50:31 - Feat.: - Title: Oficiálny koniec RTVS. Pellegrini podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase 04 - Modified: 2024-06-29 08:36:35 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Iráne priebežne vedie reformista Pezeškiján a bývalý jadrový vyjednávač 05 - Modified: 2024-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Najtrápnejší puč v histórii? Trojhodinový útok na palác podčiarkol voľný pád Bolívie, v uliciach horelo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 11:12