StoryEditor

Opozícia podala podnet na Ústavný súd. Pellegrini zlyhal už v prvom teste, kritizuje hlavu štátu Šimečka

01.07.2024, 14:26
01.07.2024, 15:38
Autor:
prutprut
  • Opozícia sa spojila v boji "za slobodu médií". Tvrdí, že vládni politici chcú, aby nedostávali od televízie kritické otázky.
  • Opoziční predstavitelia kritizujú aj prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý zákon o STVR podpísal počas víkendu.
  • Súčasný stav bude podľa Zory Jaurovej trvať minimálne štyri mesiace, počas ktorých nebude štatutára nikto kontrolovať.

Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS sa opäť spojili. Rovnako ako pri protestoch v minulom roku proti zmenám v Trestnom zákone. Dôvodom je zákon o STVR, ktorým zaniká RTVS a vzniká nová inštitúcia. 

image

Pellegrini verí, že v Rade STVR budú osobnosti, za ktoré sa ľudia nebudú hanbiť

Podľa opozície je zákon v rozpore so slovenskou ústavou aj s európskou legislatívou.

"Ich zámerom je mať štátnu televíziu, ktorá pôjde vláde na ruku. Je to čisto účelový zákon, ktorý je z 95 percent rovnaký ako ten pôvodný s jediným cieľom. Tým je dosadiť vlastnú radu, vlastného generálneho riaditeľa a urobiť z verejnoprávnej televízie médium poplatné tejto vláde," povedal predseda PS Michal Šimečka. Oznámil, že opozícia preto podala podnet na Ústavný súd.

Sloboda médií

Šéf PS sa vyjadril, že opozícia sa spojila v boji za slobodu médií. Tvrdí, že vládni politici chcú, aby nedostávali od televízie kritické otázky.

Legislatívu vnímajú ako protiústavnú. "Tento postup, tento zákon je v rozpore s Ústavou, je v rozpore s viacerými článkami našej Ústavy a okrem toho je v rozpore s európskou legislatívou a to už nehovoriac o tom procese, ktorým bol prijímaný, z ktorého bola vylúčená verejnosť. To všetko bude obsahom tej ústavnej sťažnosti," priblížil Šimečka. 

image

STVR spoznala dočasného šéfa. Žiga vymenoval Igora Slaninu

Opozičný predstavitelia kritizujú aj prezidenta Petra Pellegriniho, ktorý zákon o STVR podpísal počas víkendu. "Zákon o STVR bol akýmsi prvým testom toho, či je prezident Pellegrini nezávislý na vládnej moci. Svojím konaním v tomto prvom teste zlyhal tým, že veľmi rýchlo, veľmi pohodlne, poslúžil vládnej koalícii," povedal Šimečka. Nová hlava štátu je podľa neho len predĺženou rukou koalície. 

Podľa poslankyne PS Zory Jaurovej už viac ako 14 hodín nemajú verejnoprávne médiá ani riaditeľa, ani radu, ktorá by ho kontrolovala. "Slovenské verejnoprávne médiá od polnoci nikto neriadil, až kým pred pár minútami prišla správa o poverení dočasného štatutára pána Igora Slaninu," povedala. 

Nikto nevie, ako ďalej

Súčasný stav bude podľa Jaurovej trvať minimálne štyri mesiace, počas ktorých nebude štatutára nikto kontrolovať. "Upozorňovali sme vládnu koalíciu na množstvo problémov, ktoré tento zákon so sebou nesie, bohužiaľ, túžba vlády a najmä strany SNS ovládnuť verejnoprávne médiá a spraviť z nich svoju poslušnú slúžku bola silnejšia," povedala. 

Ústavnú sťažnosť postavili aj na samotnom procese prijímania zákona, ktorý bol prijatý koaličnými poslancami na mimoriadnej schôdzi. "Prvý je samotný legislatívny proces, keďže boli obídené naozaj všetky pravidlá, bola vylúčená verejnosť," menuje Jaurová.

image

Zmena RTVS na STVR sa stala realitou. Na vlastnú žiadosť už odišiel šéf rozhlasu

Zákon je v rozpore s Ústavou v očiach opozície v dvoch bodoch. "To, čo namietame, je samozrejme nesúlad s ústavou Slovenskej republiky, najmä s článkom 26 a odsekom jeden, ktorý hovorí, že sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Tak isto s článkom 26 odsekom tri, ktorý hovorí o tom, že cenzúra sa zakazuje," povedala Jaurová. 

Úprava zákona

Cieľom opozície je donútiť vládnu koalíciu, aby v zákone ešte spravila zmeny. "My naozaj veríme, že tie argumenty, ktoré sme zhrnuli do toho podania na Ústavný súd, budú dostatočné na to, aby Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o STVR a takéto pozastavenie môže dať vláde šancu na reparát," povedala Jaurová.

Zákon bol prezidentom podpísaný tesne pred termínom jeho účinnosti, čo tiež opozícia kritizuje. Tvrdí, že inštitúcia nie je na zmenu pripravená a aj v tomto vidí dôvod na jeho pozastavenie. "Obchodná spoločnosť nie je vymazaná, nie je jasné, či vznikne nová," tvrdí Jaurová. 

Podľa opozície zákon neurčuje, ako bude prerod RTVS na STVR fungovať, kto bude riaditeľa kontrolovať a ako sa zmenia zmluvné vzťahy. 

Sťažnosť už bola na Ústavnom súde podaná. "Uvažujeme nad podaním sťažnosti aj pri lex atentát alebo Audiovizuálnom fonde," doplnil Šimečka. 

01 - Modified: 2024-07-01 12:11:42 - Feat.: 1 - Title: STVR spoznala dočasného šéfa. Žiga vymenoval Igora Slaninu 02 - Modified: 2024-07-01 10:38:33 - Feat.: 0 - Title: Zmena RTVS na STVR sa stala realitou. Na vlastnú žiadosť už odišiel šéf rozhlasu 03 - Modified: 2024-07-01 10:13:03 - Feat.: 1 - Title: Machaj poveril vedením rozhlasu Romana Bomboša
01 - Modified: 2024-07-04 08:05:27 - Feat.: - Title: Zuzana Ťapáková nečakane odchádza z STVR. Exkluzívny flek si nevedela podržať?! 02 - Modified: 2024-07-03 15:56:40 - Feat.: - Title: V Bielorusku sa na slobodu dostal opozičný politik. Lukašenkov režim prepúšťal niektorých politických väzňov 03 - Modified: 2024-07-03 10:55:09 - Feat.: - Title: Sekciu športu v STVR dočasne povedie Pavol Gašpar 04 - Modified: 2024-07-03 08:51:05 - Feat.: - Title: Nová STVR bude odpolitizovaná a nezávislejšia ako RTVS, tvrdí ministerka Šimkovičová 05 - Modified: 2024-07-02 18:25:20 - Feat.: - Title: Jaurová: SNS zatiaľ len likviduje to, čo roky v kultúre fungovalo a nič nové nebuduje. Vidí to aj koalícia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. júl 2024 15:03