Poslanec Branislav Gröhling (SaS). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Je potrebné zrekonštruovať hlavnú stanicu, Stupava je neprípustná, tvrdí SaS. Rezort dopravy kritiku odmieta

10.07.2024, 20:20
Autor:
TASRTASR

Predseda strany SaS Branislav Gröhling vysvetlil, že podpísanie memoranda medzi hlavným mestom a ministerstvom dopravy, ku ktorému došlo počas vlády SaS, bolo prvým krokom k obnove stanice.

Ministerstvo dopravy a Ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo začať spolupracovať s predstaviteľmi hlavného mesta a začať s rekonštrukciou Hlavnej stanice v Bratislave.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) neodôvodnil nedávne jednostranné vypovedanie memoranda s mestom o spolupráci pri rekonštrukcii. V stredu to uviedla opozičná strana SaS na tlačovej konferencii. Rezort dopravy kritiku odmietol.

Podpísanie memoranda

Predseda strany Branislav Gröhling vysvetlil, že podpísanie memoranda medzi hlavným mestom a ministerstvom dopravy, ku ktorému došlo počas vlády SaS, bolo prvým krokom k obnove stanice.

Dokument zaväzoval obe strany spolupracovať na oprave a rekonštrukcii. "Nedávno však minister dopravy toto memorandum absurdne a jednostranne zrušil bez toho, aby to mestu vysvetlil. Preto ho vyzývame, aby ho okamžite obnovil," povedal Gröhling.

Do rekonštrukcie by malo byť taktiež zapojené Ministerstvo cestovného ruchu a športu. "Rovnako sa obraciame na ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS), aby do tohto procesu vstúpil aj on. Nemôžeme mať predsa ministerstvo za 236 miliónov eur ročne a hlavnú stanicu v dezolátnom stave," vysvetlil predseda strany s tým, že stanica je turistickou bránou na Slovensko.

Význam železníc podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča rastie a do Bratislavy neprúdia len Slováci. Upozornil na fakt, že veľa ľudí prichádza z Viedne, Budapešti a Prahy.

Zodpovednosť má Smer

Za súčasný stav hlavnej stanice môže podľa neho strana Smer-SD, ktorá prostredníctvom Ministerstva dopravy zastavila rozvoj železničnej dopravy v Bratislave na dlhé roky a v tomto trende pokračuje aj v súčasnosti.

Viskupič dodal, že po zrušení memoranda s hlavným mestom začal minister dopravy hovoriť o tom, že hlavná stanica by mala byť v Stupave v roku 2030.

"Už len postaviť hlavnú stanicu v Stupave je svetový unikát. Keď tam prídu turisti, budú musieť ísť na ďalší spoj do Bratislavy alebo ideálne na taxík," uzavrel poslanec.

Ministerstvo dopravy však upozornilo, že k memorandu s hlavným mestom bolo niekoľko rokovaní, nedošlo však k dohode Železníc Slovenskej republiky a hlavného mesta.

Dôstojná stanica

"Uvedomujeme si, že si Bratislava zaslúži dôstojnú železničnú stanicu, na tú však nepotrebujeme memorandum, ale realizovateľný projekt s adekvátnym dopravno-technickým riešením aj financovaním, prediskutovaný všetkými zúčastnenými stranami," uviedla hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková.

Informácie, že bratislavská hlavná stanica má byť v Stupave, nie sú podľa Poláčikovej pravdivé. Stupava sa spomína ako jedna z možných lokalít pre stanicu vysokorýchlostnej železnice spájajúcej krajiny V4 v štúdii realizovateľnosti zadanej v roku 2022, ktorá je momentálne vo fáze vyhodnocovania.

"Ide teda o dva odlišné projekty, nie presun bratislavskej hlavnej stanice do Stupavy, ako dnes mylne naznačovali predstavitelia SaS," priblížila hovorkyňa.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu odkázalo, že jeho prioritou je zvyšovať záujem turistov o návštevu Slovenska. "Minister Dušan Keketi pravidelne komunikuje s rezortnými kolegami aj na tému rozvoja infraštruktúry, ktorá je kľúčová pre zvýšenie atraktivity našej krajiny pre návštevníkov," uviedol odbor komunikácie rezortu.

Dodal, že o plánoch týkajúcich sa bratislavskej hlavnej stanice bude informovať minister dopravy, v ktorého portfóliu je táto téma zahrnutá. "Naše ministerstvo však neustále pracuje na tom, aby všetky aspekty cestovného ruchu boli plne prepojené a aby návštevníci Slovenska mali čo najlepšie skúsenosti," zakončil rezort cestovného ruchu.

01 - Modified: 2024-07-10 15:05:05 - Feat.: 1 - Title: Strana SaS vyzýva na rekonštrukciu hlavnej stanice, Stupava je neprípustná, tvrdí 02 - Modified: 2024-07-10 14:24:29 - Feat.: 1 - Title: Vyhovárajú sa na opozíciu. Progresívci aj SaS kritizujú vládu v súvislosti s ďalšou novelou Trestného zákona 03 - Modified: 2024-07-09 10:45:36 - Feat.: 1 - Title: SaS očakáva od prezidenta jasnú pozíciu na samite, PS vyzýva na odsúdenie útokov
01 - Modified: 2024-09-06 15:30:10 - Feat.: - Title: Dolinkovej rezort odmieta tvrdenia predstaviteľov SaS ohľadom situácie v štátnej poisťovni 02 - Modified: 2024-09-06 10:52:58 - Feat.: - Title: SaS navrhuje hĺbkový audit pre VšZP, vyčíta jej aj uzatváranie nevýhodných zmlúv 03 - Modified: 2024-09-05 11:02:09 - Feat.: - Title: SaS bude za šéfku kontrolného výboru SIS opätovne presadzovať Kolíkovú 04 - Modified: 2024-09-05 09:04:11 - Feat.: - Title: Poslanci SaS a Slovensko sú ochotní podpísať návrh na odvolanie Dolinkovej 05 - Modified: 2024-09-04 09:47:57 - Feat.: - Title: Sulík odchádza z parlamentu, vzdáva sa poslaneckého mandátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 02:00