StoryEditor

V Handlovej nikto nezlyhal? SaS žiada od Šutaja Eštoka vyvodenie zodpovednosti

30.07.2024, 11:32
Autor:
prutprut

Branislav Gröhling žiada vyšetrovanie atentátu, pričom tvrdí, že koalícia chráni vlastných nominantov. SaS chce, aby zodpovednosť niesol šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok.

SaS sa pýta, či premiérova ochranka nepochybila počas atentátu v Handlovej. Strana žiada vytvorenie vyšetrovacej komisie, ktorá preverí SIS aj Úrad na ochranu verejných činiteľov a ich spôsob zvládania situácie. Predstavitelia tejto opozičnej strany zároveň hovoria o vyvodení politickej zodpovednosti.

Premiér Robert Fico včera na sociálnej sieti zverejnil fotografiu, na ktorej symbolicky láme barle. "Keď vás médiá nezničia, politickí oponenti nezavrú a ich aktivista nezabije, tak vás to posilní. Oddnes už bez akejkoľvek pomôcky na chodenie," vyjadril sa k zlepšeniu svojho zdravotného stavu.

Spoločné rokovanie

"Dokazuje to, že zdravotníci na Slovensku naozaj dokážu veľa aj napriek tomu, v akom stave je sektor," reaguje predseda SaS Branislav Gröhling.

image

Pellegrini chce rokovať s Ficom, stretnutie by mohlo byť v auguste

Po atentáte, kedy v polovici mája na Fica v Handlovej strieľal ozbrojený dôchodca, vyzvala vtedajšia prezidentka Zuzana Čaputová a jej nástupca vo funkcii hlavy štátu Peter Pellegrini politické strany, aby zasadli za rokovací stôl s cieľom znížiť napätie v spoločnosti. "My sme boli medzi prvými, ktorí povedali, že tam prídu," povedal Gröhling.

"Žiadali sme koalíciu, aby sa naozaj postavila zodpovedne k tomuto ohavnému činu, aby vytvorili vyšetrovaciu komisiu, " povedal.Gröhling.

image

Šéfka Rooseveltovej nemocnice: Hospitalizácia premiéra bola obrovskou zodpovednosťou

Gröhling aj teraz žiada vyšetrovanie, pričom tvrdí, že koalícia chráni svojich nominantov. V reakcii na atentát SaS chce, aby zodpovednosť niesol šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok. "Mal by vyvodiť politickú zodpovednosť, či už smerom k sebe alebo smerom k svojim podriadením," povedal Gröhling. 

Vyvodenie zodpovednosti

SaS žiadala aj odstúpenie šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Strana kritizuje, že za dva a pol mesiaca koalícia nevytvorila vyšetrovaciu komisiu. "Inšpekcia ministerstva vnútra za dva a pol mesiaca nebola schopná vyhodnotiť zákrok príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov," povedal Gröhling.

Poslanec za SaS Juraj Krúpa porovnal atentát s atentátom na Donalda Trumpa v USA, kde boli podľa neho pre tajných agentov iné dôsledky. "U nás sa nestalo nič," povedal Krúpa.

image

Fico hovorí o scenári ako cez kopirák: Trumpovi politickí oponenti sa ho pokúšajú zatvoriť, štvú verejnosť

Opozičná strana sa pokúsila k atentátu zvolať branno-bezpečnostný výbor v parlamente. "Odkedy je táto koalícia pri moci, blokuje a bojkotuje akékoľvek zvolávanie výborov opozíciou," povedal Krúpa.

V prípade, ak minister vnútra nevyvodí zodpovednosť, je podľa Krúpu strana pripravená tému otvoriť aj v parlamente.

01 - Modified: 2024-07-24 13:36:31 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini chce rokovať s Ficom, stretnutie by mohlo byť v auguste 02 - Modified: 2024-07-23 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Zostane Ficovi len hrádza z piesku? 03 - Modified: 2024-07-22 17:10:00 - Feat.: 1 - Title: Politológ Lenč: Fico definoval, akú politiku chce robiť. Čoraz viac svojimi vyjadreniami rozdeľuje spoločnosť 04 - Modified: 2024-07-22 10:01:48 - Feat.: 1 - Title: V žiadnom prípade nebudeme atakovať maďarské predsedníctvo, vyhlásil Fico. Na jeseň chce vycestovať do Číny
01 - Modified: 2024-09-16 17:30:00 - Feat.: - Title: S čím meteorológovia nepočítali, naplnené i nenaplnené ambície Fica a štátna pomoc bez ohlasu (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-09-16 15:55:24 - Feat.: - Title: Vláda bude ústretová pri odškodnení samospráv po povodniach, tvrdí Fico. Sľubuje konkrétne finančné kroky 03 - Modified: 2024-09-16 10:50:38 - Feat.: - Title: Droba: Niektoré objekty majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna 04 - Modified: 2024-09-16 08:38:37 - Feat.: - Title: Orbánov populizmus nafúkol marže a zdražel potraviny. Maďari teraz chodia nakupovať k nám (rozhovor) 05 - Modified: 2024-09-15 09:43:16 - Feat.: - Title: Šimečka je na odvolanie, koalícia môže prekročiť Rubikon (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. september 2024 21:20