Šéf PS Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

PS zvoláva prvý protest od atentátu na Fica: Nebudeme mlčať. Šimkovičovej zásahy presahujú všetky hranice

07.08.2024, 13:54
Autor:
redredTASRTASR

Šéf Progresívneho Slovenska ohlásil protest na utorok 13. augusta.

Progresívne Slovensko zvoláva prvý protest od májového atentátu na premiéra Roberta Fica v Handlovej. Informoval o tom šéf PS Michal Šimečka. Protest bude utorok 13. augusta v Bratislave.

"Nebudeme mlčať"

Dôvodom je podľa Šimečku fakt, že arogancia a autoritárske zásahy ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej presahujú všetky hranice.

"Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, a myslí si že to ľudia prejdú mlčaním. Nie, my nebudeme mlčať!" vyhlásil. Zároveň oznámil, že PS začína okamžite zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry. "Je to ona, kto na svojom mieste nemá čo robiť."

"Arogancia, autoritárske spôsoby a zásahy ministerky kultúry Šimkovičovej nemajú na Slovensku obdobu," upozornil Štefunko s tým, že ministerka je tá, ktorá musí odísť zo svojej funkcie. Členka Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Dana Kleinert  poukázala na to, že za ostatné mesiace sektor kultúry ovládajú ľudia, ktorí mu vôbec nerozumejú a nevedia ho viesť. Žiada Šimkovičovú, aby odstúpila.

Ostrá kritika

Šimkovičovej kroky v stredu odsúdila aj strana SaS. Ministerka podľa nich deštruuje celý kultúrny a umelecký sektor, vyčítajú jej nekompetentnosť a autoritárstvo.

"Celý sektor si chce prispôsobiť na vlastný obraz a nemá najmenšiu úctu k ľuďom, ktorí kultúre rozumejú a celý život sa jej venujú," zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

Konanie ministerky pripomína SaS časy, v ktorých kultúra čelila diktátu režimu Vladimíra Mečiara. Aj liberáli vyjadrili podporu umeleckej obci i verejnosti, ktoré sa podpisujú pod petíciu za odvolanie ministerky.

Rovnako vyzvali koaličných poslancov a ministrov zo Smeru-SD a Hlasu-SD vo vláde, aby prehodnotili pôsobenie Šimkovičovej a ministerku odvolali.

01 - Modified: 2024-08-07 13:34:37 - Feat.: - Title: Taraba sa zastal Šimkovičovej: Výmena riaditeľov patrí do právomocí ministerky Šimkovičovej 02 - Modified: 2024-08-07 10:45:07 - Feat.: - Title: Čistky pokračujú. Šimkovičová odvolala riaditeľku Slovenskej národnej galérie, vyčíta jej manažérske zlyhania 03 - Modified: 2024-08-06 20:01:54 - Feat.: - Title: Dočasnú vládu v Bangladéši povedie nositeľ Nobelovej ceny, ekonóm Muhammad Yunus 04 - Modified: 2024-08-06 17:22:41 - Feat.: - Title: Za koncom Drličkovho pôsobenia je podľa opozície snaha ministerky ovládnuť kultúru. Kritizuje spôsob odvolania 05 - Modified: 2024-08-06 16:39:01 - Feat.: - Title: Britská vláda na potlačenie násilných nepokojov povolala tisíce policajtov. Uvoľňuje aj miesta vo väzniciach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. august 2024 15:51