Andrej Danko FOTO: Tasr/jakub KotianFOTO: Tasr/jakub Kotian
StoryEditor

"Nový minister, nové vedenie." Danko stojí za Šimkovičovou. O výmene šéfa národného múzea bude diskusia

11.08.2024, 14:33
Autor:
TASRTASR

V súvislosti s odvolaním šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a šéfky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou uviedol, že za krokmi ministerky plne stojí.

O výmene šéfa Slovenského národného múzea pravdepodobne prebehne diskusia. Uviedol to predseda SNS a podpredseda Národnej rady Andrej Danko v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3.

V súvislosti s odvolaním šéfa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a šéfky Slovenskej národnej galérie Alexandry Kusej ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS) uviedol, že za krokmi ministerky plne stojí. Poslanec parlamentu a podpredseda PS Ivan Štefunko konštatoval, že ministerka odvolala ľudí z dvoch fungujúcich inštitúcií.

Nové vedenie

V súvislosti s odvolaním Drličku a Kusej považuje Danko za prirodzené, ak nový minister vymení vedenie pod ním. Za dôležité považuje však aj uznať to dobré, čo v inštitúciách urobili. Pri Kusej konštatoval, že bola vo vedení SNG dlho. Danko tvrdí, že Kusá so svojim otcom podpísala zmluvné dodatky za dva milióny eur.

Označil to ako vážny konflikt záujmov. Vyčítal jej aj príliš drahú rekonštrukciu budovy Slovenskej národnej galérie. Danko tiež zhodnotil, že v kultúrnej brandži zlyháva manažment. Odvolaním šéfov Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie podľa jeho slov tieto inštitúcie nekončia.

image

SNS chce posilniť úlohy poslancov. Navrhuje im umožniť vykonávať sobáše

Pri Drličkovi a Kusej odvolala ministerka podľa Štefunka ľudí dvoch fungujúcich inštitúcií. Jej správanie prirovnal k feudalizmu, ktorým rozdeľuje spoločnosť. Prípadné spochybnenia v inštitúciách by podľa neho mali riešiť orgány ako Najvyšší kontrolný úrad.

Ohľadom organizovania protestov opozičnými stranami Štefunko priznal, že do ich zapojenia prizvali aj KDH, ktoré však odmietlo sa na nich zúčastniť. "Sme veľmi radi, že podporia protesty iným spôsobom," zhodnotil s tým, že s KDH majú v parlamente veľmi dobrú spoluprácu.

Ojedinelý krok

Rozhodnutie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) o dovolaní sa v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a rozhodnutie o prerušení jeho výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu Danko rešpektuje. Podľa neho neurobil minister týmto krokom nič nezákonné.

Štefunko považuje Suskov krok za ojedinelý, napriek tomu, že nebol nezákonný. Kováčika označil sa symbol nekompetentného správania s tým, že všetky korupčné kauzy "dával pod koberec".

image

Vyvoláva SNS v koalícii vnútorné spory? Hovoria o tom zdroje HN, predstavitelia vládnych strán to popierajú

Čo sa týka výberu nového predsedu parlamentu Danko predpokladá, že táto téma sa v koalícií v priebehu augusta vyrieši. Potvrdil, že debata na túto tému prebehla aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) aj s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD).

Danko však deklaroval, že jeho hlavnou ambíciou je, aby sa nezvýšila DPH. Na tému možného otvorenia druhého piliera sa vyjadril, že peniaze z neho by sa mali dať na výstavbu diaľnic.

V prípade pozastavenia dodávok plynu a ropy z Ruska Danko vyhlásil, že ak bude potrebné, navštívi kvôli tomu Rusko. Podľa Štefunka sa treba spoliehať na iné trasy dodávok a obnoviteľné zdroje. Upozornil, že Slovensko malo v tejto problematike diverzifikovať už dávno.

01 - Modified: 2024-08-11 14:24:48 - Feat.: 1 - Title: SNS chce posilniť úlohy poslancov. Navrhuje im umožniť vykonávať sobáše 02 - Modified: 2024-08-12 10:56:19 - Feat.: 1 - Title: Vyvoláva SNS v koalícii vnútorné spory? Hovoria o tom zdroje HN, predstavitelia vládnych strán to popierajú 03 - Modified: 2024-08-02 12:45:37 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová vymenovala nových členov Rady STVR, figuruje medzi nimi aj Machala. Je to škandál, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-07-25 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Matovičovo hnutie zažíva tvrdý prepad, ich lídra je málo vidieť. Expert približuje, čo zneistilo jeho voličov 05 - Modified: 2024-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technická a emisná kontrola po novom. Pozrite si prehľad tých najdôležitejších zmien
01 - Modified: 2024-08-12 15:30:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Odkázaní na Danka. Toto je pravá tvár SNS 02 - Modified: 2024-08-11 15:26:11 - Feat.: - Title: Danko sa zameriava na Slovenské národné múzeum. Chce preň novú budovu, zvažuje aj výmenu riaditeľa 03 - Modified: 2024-08-11 14:24:48 - Feat.: - Title: SNS chce posilniť úlohy poslancov. Navrhuje im umožniť vykonávať sobáše 04 - Modified: 2024-08-08 13:00:51 - Feat.: - Title: Ďalší horúci kandidáti na Šimkovičovej blackliste: Počul som, že som tiež na zozname, potvrdzuje jeden z nich 05 - Modified: 2024-08-06 18:51:30 - Feat.: - Title: Vedenie národnej galérie a národného múzea vyjadrilo podporu Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho prácu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. august 2024 21:13