SNS chce požadovať aj tresty za zneužívanie verejných funkcií a verejných zdrojov. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

SNS chce sprísniť zákon o mimovládnych organizáciách i navrhnúť tresty

17.08.2024, 14:14
Autor:
TASRTASR
  • V septembri chce navrhnúť, aby do tohto zákona spadali všetky občianske združenia aj nadácie.
  • Rovnako chcú, aby jasne uvádzali všetkých sponzorov a partnerov.

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) chce sprísniť zákon o mimovládnych organizáciách (MVO), nadáciách a občianskych združeniach. Sprísnenie chce navrhnúť na septembrovej schôdzi.

Zamedziť chce prepojeniu občianskych združení a nadácií na politikov. Požadovať chce aj tresty za zneužívanie verejných funkcií a verejných zdrojov. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

image

Koalícia reaguje na protesty: Médiá, mimovládky a opozícia nevedia prijať výsledky volieb. Šíria len nenávisť

SNS už na aprílovú schôdzu podala zákon, ktorého cieľom bolo, aby mimovládne organizácie boli označované ako osoby spolupracujúce so zahraničím. Súčasne navrhla, aby boli zverejňované všetky príjmy týchto inštitúcií.

V septembri chce navrhnúť, aby do tohto zákona spadali všetky občianske združenia aj nadácie a aby bola "striktne a jasne" odlišovaná verejnoprospešná činnosť od politickej činnosti.

image

Mimovládky vítajú dotačnú výzvu rezortu spravodlivosti. Hodnotiace komisie majú nové zloženie

"A v prípade, že budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, navrhneme im najprísnejšie tresty v trestnom zákone," podotýka Škopcová.

SNS požaduje, aby každá nadácia a občianske združenie museli vo svojich záverečných správach jasne uvádzať všetkých sponzorov a partnerov a deklaratórne ukázať, kam finančné výdavky adresujú.

01 - Modified: 2024-09-16 08:38:37 - Feat.: - Title: Orbánov populizmus nafúkol marže a zdražel potraviny. Maďari teraz chodia nakupovať k nám (rozhovor) 02 - Modified: 2024-09-15 11:05:45 - Feat.: - Title: Národná púť v Šaštíne sa kvôli počasiu koná v obmedzenom režime. Prišiel Pellegrini aj Danko 03 - Modified: 2024-09-12 14:33:55 - Feat.: - Title: Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku, prípadnú nomináciu Mikloška by podporil 04 - Modified: 2024-09-10 17:14:17 - Feat.: - Title: Kolegovia z Hlasu musia pochopiť, že politika je aj o kompromise, vyhlásil Danko. Váži si Ficovu podporu 05 - Modified: 2024-09-09 10:38:25 - Feat.: - Title: Smer, Hlas a SNS musia odvolať Šimečku. Ak sa to nestane, bude veľa otázok, reaguje Danko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. september 2024 18:41