Koalícia rešpektuje práva občanov na zhromaždenie a slobodu prejavu. Šírenie nenávisti bez argumentov však nepovažuje za iný politický názor.. FOTO: REUTERS/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Koalícia reaguje na protesty: Médiá, mimovládky a opozícia nevedia prijať výsledky volieb. Šíria len nenávisť

14.08.2024, 14:15
14.08.2024, 16:35
Autor:
TASRTASR

Smer, Hlas a SNS tvrdia, že na utorkovom opozičnom proteste, reagujúcom na situáciu v kultúre, sa skandovali štvavé heslá, ktoré odznievali aj pred atentátom na Fica.

Strany vládnej koalície Smer-SD, Hlas-SD a SNS odsudzujú "hrubé osobné" útoky na ministrov, ktoré podľa nich prichádzajú od tzv. opozičných aktivistov, politikov a médií.

Koalícia tvrdí, že si len vykonávajú svoje ústavné a zákonné povinnosti a plnia programové vyhlásenie vlády.

Strany to uviedli v spoločnom stanovisku, ktoré zaslal tlačový odbor Smeru. Koalícia rešpektuje práva občanov na zhromaždenie a slobodu prejavu. Šírenie nenávisti bez argumentov však nepovažuje za iný politický názor.

"Strany vládnej koalície odsudzujú hrubé osobné útoky na ministrov vládnej koalície zo strany opozičných aktivistov, politikov a médií len pre vykonávanie svojich ústavných a zákonných kompetencií a plnenie Programového vyhlásenia vlády SR," píše sa vo vyhlásení. Strany pristupujú s plným rešpektom k inému politickému názoru, ale šírenie nenávisti bez argumentov zaň nepovažujú.

Koalícia deklaruje, že nemôže rešpektovať neschopnosť akceptovať výsledky parlamentných volieb, ktorá sa prejavuje šírením klamstiev, nenávisti a hystérie.

Táto neschopnosť podľa koalície prichádza z "liberálnych médií, politických mimovládok a opozície". Viedlo to podľa koaličných strán aj k atentátu na premiéra Roberta Fica v Handlovej.

image

Jesenná rekonštrukcia vlády? V kuloároch sa šíria špekulácie o zmenách vo Ficovom kabinete, tvrdí STVR

Smer-SD, Hlas-SD a SNS tvrdia, že na utorkovom opozičnom proteste, reagujúcom na situáciu v kultúre, sa skandovali štvavé heslá, ktoré odznievali aj pred atentátom na Fica.

Šéf SNS Andrej Danko doplnil, že každý má právo protestovať, ale na zhromaždeniach nemôžu odznievať heslá o zatváraní politikov.  Opoziční predstavitelia by sa mali podľa neho zamyslieť nad svojím cieľom ešte predtým, ako pozývajú ľudí na protesty. "Máme plné právo hovoriť o zmenách v spoločnosti," povedal Danko vo videu na sociálnej sieti. Spoločnosť podľa neho opäť "šalie", pýta sa opozície, či necíti zodpovednosť za napätie v spoločnosti.

Opozičné protesty označil predseda Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok za "hecovanie" ľudí v uliciach. Streľba v Handlovej na premiéra by mala podľa neho ostať pre všetkých mementom. Výzvy na zatvorenie Fica do väzenia označil za nezodpovedné manipulovanie s emóciami ľudí. "Politika sa robí v parlamente, nie na ulici," odkázal opozícii. "Nech opoziční politici kritizujú vládu, nech to však robia kultivovane, bez vyhrážok väzením komukoľvek," dodal.

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka odmieta útoky koalície na ľudí, ktorí slušne uplatňujú svoje občianske právo zhromažďovať sa. Vyzval ju, aby ich prestala očierňovať a vyhrážať sa im.

"Ak niekto nesie zodpovednosť za bezpečnostnú situáciu na Slovensku, je to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a tajná služba, ktorá ešte stále nemá riadneho riaditeľa. Ak tu niekto rozoštváva spoločnosť a radikalizuje ľudí, sú to predstavitelia koalície od Roberta Fica až po Ľuboša Blahu," uviedol líder hnutia s tým, že práve oni dlhé roky používajú nenávistný jazyk a vulgárne útočia.

Zároveň koaličných poslancov vyzval, aby v parlamente podporili návrhy PS, ktoré majú zlepšiť situáciu v krajine. "Práve tak môžu preukázať, že im skutočne záleží na bezpečnosti v našej vlasti," poznamenal Šimečka.

01 - Modified: 2024-08-14 09:58:47 - Feat.: 1 - Title: Takto sa slúži vlasti? Čoraz viac ľudí hovorí, že ste prezidentom na okrasu, odkazuje Šimečka Pellegrinimu 02 - Modified: 2024-08-14 09:47:12 - Feat.: 1 - Title: Parlamentný výbor pre kultúru a médiá zasadne vo štvrtok k odvolaniam Drličku a Kusej 03 - Modified: 2024-08-14 07:20:43 - Feat.: 1 - Title: Nevisí nad nami Damoklov meč, hovorí Jaroslav Naď. Demokrati začínajú rásť, voličov berú Matovičovi 04 - Modified: 2024-08-13 18:42:51 - Feat.: 1 - Title: Odstúpte, šírenie strachu je zbraň normalizácie. Dosť bolo Fica, kričalo 18-tisíc ľudí pred rezortom kultúry 05 - Modified: 2024-08-13 16:46:32 - Feat.: 1 - Title: KDH sa nepripojilo k dnešnému protestu dvoch opozičných strán. Odvolávania však podporuje
01 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Ficovi sa stalo to, čomu sa desaťročia vyhýbal ako čert krížu 02 - Modified: 2024-09-18 19:33:49 - Feat.: - Title: Opozičný kandidát González povedal, že musel podpísať dokument potvrdzujúci Madurovo víťazstvo vo Venezuele 03 - Modified: 2024-09-18 16:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Hľadá sa figový list. Opozícia už nemá čo stratiť 04 - Modified: 2024-09-19 06:58:03 - Feat.: - Title: Čo sa v konsolidácii nepáči národniarom? Poukazujú na dve veci, s jednou chcú pohnúť 05 - Modified: 2024-09-18 14:19:27 - Feat.: - Title: Danko: Dolinková sa musí veľmi rýchlo prebrať. Rezort zdravotníctva je jama levová, strácajú sa tam peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 18:42