Eduard Chmelár bol jeden z 15 poradcov premiéra Roberta Fica. FOTO: Koláž HN – TASR/AP, TASR/J. Kotian
StoryEditor

Chmelár končí ako poradca premiéra. Fico ma odvolal kvôli kritike Kuffovho správania, tvrdí

21.08.2024, 18:56
22.08.2024, 14:03
Autor:
prutprut

Podľa svojich slov Eduard Chmelár odchod už predtým zvažoval aj sám pre svoj nesúhlas s konaním ministra obrany Roberta Kaliňáka, ktorého prirovnal k Jaroslavovi Naďovi.

Eduard Chmelár dnes oznámil svoje odvolanie premiérom Robertom Ficom zo zboru poradcov. Predsedovi vlády radil v oblasti politických záležitostí. Odvolanie mu malo prísť poštou s odkazom od Erika Kaliňáka.

Chmelár o tom informoval v statuse na sociálnej sieti, v ktorom priblížil, že odvolanie bolo dôsledkom jeho kritiky štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia za SNS Štefana Kuffu.

"Na takéto vyústenie som bol pripravený. Sám som tú otázku položil ako principiálnu: buď tu budú určovať vládnu politiku náboženskí fanatici a politickí extrémisti, alebo ideoví dedičia Slovenského národného povstania. Toto nejde skĺbiť. Vybrali si," napísal na sociálnej sieti Chmelár.

Tlak na jeho odvolanie

Tlak na jeho odvolanie zo strany koaličnej SNS podľa neho rástol už od minulého roka. Chmelárovou kritikou strany sa vtedy zaoberala aj koaličná rada. 

"Vtedy po prvý raz padol návrh na môj odchod. Ponúkli mi nejaké „menej viditeľné miesto“. To som odmietol s tým, že Chmelárovi sa ešte nikomu nepodarilo zavrieť ústa a nepodarí sa to ani tejto koalícii," dodal. 

image

Václav Hřích v HNtelevízii: Voliči Smeru neriešia viac krádeží v obchodoch. Koalícii škodí niečo úplne iné

Tvrdí, že vo svojej funkcii sa chcel zamerať na rozvoj demokracie, ale musel riešiť "márnomyseľné maniere papalášov", čím odkazuje na politikov z SNS.

Tvrdí, že odchod už predtým zvažoval aj sám pre svoj nesúhlas s konaním ministra obrany Roberta Kaliňáka, ktorého prirovnal k Jaroslavovi Naďovi. Kritizoval stomiliónový balíček, ktorý štát investoval do zbrojoviek s tým, že "naše zbrane končia na Ukrajine".

"Mimochodom, každý, kto blúzni, že Fico je mužom Kremľa, by si mal overiť, ako tento krok narušil dôveru Ruska k slovenskej vláde," dodal Chmelár.

Mierová iniciatíva

Premiéra kritizoval aj za odmietnutie svojej mierovej iniciatívy, ktorú vypracoval spolu s bývalým ministrom zahraničných vecí Českej republiky a bývalým predsedom Valného zhromaždenia OSN Janom Kavanom. Iniciatíva zahŕňala vytvorenie pravidelnej mierovej konferencie v Bratislave, ktorá mala riešiť aj témy spojené s Ukrajinou. 

"Po neúspechu summitu vo Švajčiarsku malo Slovensko veľkú šancu hostiť podobnú vrcholnú schôdzku u nás. Hovoril som o tom s veľvyslancami Ruska, Číny, Turecka a ďalších krajín, ktoré boli ochotné pomôcť," vyjadril sa. 

image

Dúfam, že Kuffu upracú, tvrdí poslanec koalície. V jej radoch sa šíri skrytá nespokojnosť

Chmelár tiež spomenul, že vláda odmietla žiadosť hnutia Zjednotení za mier o pridelenie časti peňazí na usporiadanie medzinárodnej mierovej konferencie v Bratislave. Poslednou kvapkou pre neho bolo ignorovanie "diplomatického úsilia na usporiadanie globálneho mierového summitu o Ukrajine v Bratislave alebo v Košiciach".

Chmelár tvrdí, že o mierovom summite na Slovensku hovoril s veľvyslancami Ruska, Číny, Turecka a ďalších krajín. Kavan mal pritom využil svoje diplomatické kontakty a sprostredkovať súhlas najvyšších miest ruskej a ukrajinskej diplomacie. Všetko ďalej podľa neho stálo len na maličkosti - zúčastnené strany trvali na písomnom ubezpečení, že konajú v mene Fica a ten nad tým podujatím prevezme záštitu.

"Odpoveď, ktorú som dostal, ma zarazila: „Nebudem sa púšťať do vopred prehraných zápasov.“ Odvtedy túto tému ignoroval," vyjadril sa Chmelár.

"Fico je podobný Orbánovi"

Bývalý poradca prirovnal Fica k Viktorovi Orbánovi, pričom zdôraznil, že slovenský premiér "iba hovorí, ale nekoná". Chmelár uviedol, že už neverí, že s touto vládou sa dá na poli mieru vykonať viac ako s predchádzajúcou.

Vo svojom príspevku koalíciu ostro kritizoval, zdôraznil však, že sa týmto nepridáva k opozícii a svoje pôsobenie na poste poradcu premiéra berie ako dobrú skúsenosť. 

"Teraz sa nebudem hrať na urazeného a nebudem robiť liberálnej pravici užitočného idiota ako Peter Weiss a Boris Zala. Nič také. Som vďačný za túto skúsenosť. Zdieľam názor jedného vplyvného podnikateľa, ktorý mi napísal, že najhoršie na súčasnej situácii je, že pre túto krajinu a v tomto čase niet lepšieho premiéra ako je Robert Fico. To však nehovorí o jeho kvalitách, ale o biede opozície," povedal Chmelár.

Chmelár tiež pripomenul slová Roberta Kaliňáka o slobode slova a kritizoval ministra za tolerovanie konšpiračných teórií, ale nie hodnotovej kritiky. Varoval, že ak koalícia nezmení svoj prístup, alternatíva vyrastie a "zmetie ich z povrchu zemského".

01 - Modified: 2024-08-20 15:06:42 - Feat.: 1 - Title: Dúfam, že Kuffu upracú, tvrdí poslanec koalície. V jej radoch sa šíri skrytá nespokojnosť 02 - Modified: 2024-08-20 06:35:50 - Feat.: 1 - Title: "Toto by si dovolilo jedine gestapo." Chmelár tvrdo kritizoval Kuffu a Tarabu, minister to komentoval 03 - Modified: 2024-07-14 07:48:29 - Feat.: 1 - Title: Internetový obchod na Slovensku stále rastie, v druhom štvrťroku sa zvýšil o päť percent
01 - Modified: 2024-09-15 09:43:16 - Feat.: - Title: Šimečka je na odvolanie, koalícia môže prekročiť Rubikon (komentár) 02 - Modified: 2024-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Sólový hráč Fico jubiluje: podľa Beňovej nie je pomstychtivý. Po atentáte si ide tvrdo za svojím, tvrdí Bugár 03 - Modified: 2024-09-13 08:41:35 - Feat.: - Title: K vyšetrovaniu atentátu na Fica pristupujú orgány zodpovedne, tvrdí Žilinka. Vypočuli viac než sto svedkov 04 - Modified: 2024-09-13 08:31:15 - Feat.: - Title: Ako predísť večným debatám o platoch pre štátnych zamestnancov? Odborári majú nápad, štát zatiaľ nepočúva 05 - Modified: 2024-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhádaná spoločnosť sa nedokáže brániť ani tým najhlúpejším útokom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. september 2024 15:46