Tažká technika v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. FOTO: TASR/Lukáš Mužla
StoryEditor

Politici k výročiu SNP: PS ho vníma ako odvážny príbeh boja proti totalite, KDH vyzdvihlo zjednotenie ľudí

29.08.2024, 08:39
29.08.2024, 12:12
Autor:
TASRTASR

Podľa šéfa progresívcov Michala Šimečku je povstanie príbeh o odvahe Slovákov a o túžbe po návrate medzi normálne demokratické krajiny.

Slovenské národné povstanie bolo mimoriadne významným historickým krokom v boji proti totalitným režimom a za obranu slobody a demokracie. Išlo o príklad obrovského zjednotenia proti neslobode. Opozičné KDH to uviedlo vo svojom stanovisku pri príležitosti 80. výročia SNP.

KDH: význam presiahol hranice Slovenska

"Jeho význam presiahol hranice Slovenska a dodnes slúži ako príklad odvahy, solidarity a obety za ochranu ľudských práv a nezávislosti. KDH si mimoriadne cení hrdinstvo účastníkov SNP a jeho význam pre formovanie slovenskej identity a národného povedomia," uvádza sa v stanovisku hnutia, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Lenka Kovár.

Ochota obetovať sa a spojiť sa za ochranu základných práv, slobody a štátnej suverenity je podľa hnutia živým odkazom aj pre dnešnú medzinárodnú situáciu. "Toto by mal byť odkaz, ktorý by sme aj cez oslavy SNP mali jednotne tlmočiť do všetkých kútov sveta - a dnes osobitne aj smerom na východ," podotklo KDH.

V súvislosti s výročím SNP hnutie varuje pred pokusmi o prekrúcanie histórie. "Pripomíname, že SNP bolo po druhej svetovej vojne najviac zneužité komunistickým režimom na propagandistické účely. Preto odmietame, aby si SNP aj dnes prisvojovala iba jedna strana a interpretovala dejiny účelovo tak ako počas bývalého režimu," podčiarklo.

Povstanie bolo podľa KDH príkladom obrovského zjednotenia proti neslobode a boli to práve komunisti, ktorí následne lživo tvrdili, že iba Sovietsky zväz podporoval SNP a iba členovia komunistickej strany sa zúčastnili na SNP. "Na povstaní sa v skutočnosti zúčastnilo a aktívne ho riadilo množstvo demokratických síl, kresťanov, kňazov a bolo podporované aj západným odbojom," dodalo hnutie.

image

Oslavy SNP prinesú vojenskú prehliadku, galaprogram a večer ohňostroj. Na mieste platia aj obmedzenia (naživo)

PS: Je to príbeh o odvahe

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko vníma Slovenské národné povstanie ako príbeh autentického slovenského boja proti totalite. Príbeh o odvahe Slovákov, o túžbe po návrate medzi normálne demokratické krajiny. Uviedol to predseda Progresí Michal Šimečka pri príležitosti 80. výročia SNP.

Povstanie je však podľa hnutia aj varovaním, že takéto vznešené ideály sa dajú politicky zneužívať, ako sme to videli počas obdobia komunizmu. "Obávame sa, že k tomuto zneužívaniu môže prísť aj pri súčasnej vládnej garnitúre," podotkol Šimečka.

Historický míľnik, vraví SaS

Slovenské národné povstanie predstavuje podľa opozičnej strany SaS dôležitý míľnik v histórii, keď sa Slovensko vzoprelo nacizmu a začalo bojovať za slobodný a demokratický svet. Ani 80 rokov po tejto udalosti však nemožno zabúdať na obete padlých hrdinov, ani na hrozby nacizmu, fašizmu a nenávisti, ktoré sa stále dostávajú do popredia. O stanovisku strany SaS informovala jej hovorca Ondrej Šprlák.

Predseda liberálov Branislav Gröhling pripomína, že aj dnes sa do popredia dostáva nenávistná rétorika, ktorá rozdeľuje spoločnosť. "Veľmi často sa k nej uchyľujú práve predstavitelia vlády, ktorí sa neštítia hroziť iným ľuďom násilím či označovať časť spoločnosti za ‘rakovinu‘," podotkol.

Zdôraznil, že rovnako si treba počas tohto dňa pripomenúť hodnoty demokracie a slobody, ktoré sú často potierané. "Práve totalitné ideológie sa boja akéhokoľvek prejavu slobody - či už v kultúre, v médiách, alebo v konaní občanov," dodal predseda SaS.

image

Počas osláv SNP v Banskej Bystrici musia vodiči a chodci rátať s viacerými dopravnými obmedzeniami

Žilinka vyzdvihol dôležitosť tolerancie

Osemdesiate výročie Slovenského národného povstania je príležitosťou vyzdvihnúť dôležitosť tolerancie, úcty a rešpektu k ľudským právam a slobodám, ale najmä prihlásiť sa k hodnote pre ľudí najvzácnejšej a tou je mier. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Slovenské národné povstanie sa stalo jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín. Dva mesiace sa proti nemeckej presile bránilo približne 60-tisíc vojakov armády a 18-tisíc partizánov, spolu so Slovákmi aj príslušníci iných národov.

image

Nenávisť nie je cestou, po ktorej má Slovensko kráčať. Pellegrini vyzval elity k inšpirácii príkladom SNP

Hnutie Slovensko: Odkaz hrdinov SNP je o odvahe

 Odkaz hrdinov Slovenského národného povstania je o odvahe a slobode. Nedovoľme, aby sa historická pravda o Povstaní krivila a pripomínajme tieto udalosti nastupujúcim generáciám. Opozičné hnutie Slovensko to uviedlo na sociálnej sieti pri príležitosti 80. výročia SNP.

"V SNP hrdinsky bojovali naši predkovia za našu slobodu a slobodu budúcich generácií," podotklo hnutie. Opozičný poslanec Gábor Grendel poukázal na to, že išlo o jedno z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe a Slovensko sa vďaka tomu dostalo medzi víťazné krajiny druhej svetovej vojny. Predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš poďakoval všetkým, ktorí v SNP bojovali.

01 - Modified: 2024-08-29 06:04:38 - Feat.: 1 - Title: Oslavy SNP: Pred 80 rokmi začal z Banskej Bystrice vysielať Slobodný slovenský vysielač 02 - Modified: 2024-08-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Nemcov sme oklamali s fľašou borovičky. Povstalcov nám zastrelili pred očami, hovorí 100-ročná pamätníčka SNP 03 - Modified: 2024-08-28 20:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na SNP sú hrdé tri štvrtiny Slovákov, 13 percent má opačný názor 04 - Modified: 2024-08-28 17:09:33 - Feat.: 1 - Title: Hlavný cieľ povstania zlyhal, ale vďaka SNP Slovákov už nemohli kolektívne obviniť zo zrady, hovorí historik 05 - Modified: 2024-08-28 15:15:08 - Feat.: 1 - Title: Premiér sa stretol s potomkami priamych účastníkov SNP z Ruska a Bieloruska. Tí z Ukrajiny neprišli
01 - Modified: 2024-09-17 08:24:48 - Feat.: - Title: SaS kritizuje, že parlament v utorok nerokoval o bezpečnostnej situácii. Program poslanci neodsúhlasili 02 - Modified: 2024-09-16 15:37:24 - Feat.: - Title: „Skutky rozhodujú, nie reči.“ Holečková priblížila odchod z KDH, so SaS si podľa Gröhlinga veľmi dobre rozumie 03 - Modified: 2024-09-16 09:23:47 - Feat.: - Title: KDH vyzýva Ficovu vládu na generálnu opravu novelizovaného Trestného zákona 04 - Modified: 2024-09-16 10:50:38 - Feat.: - Title: Droba: Niektoré objekty majú zatopené pivnice, hrozí podmočenie Divadla Aréna 05 - Modified: 2024-09-16 08:16:37 - Feat.: - Title: Poslankyňa Holečková odchádza z KDH: Krokom strany som prestala rozumieť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 12:26