Minister obrany Robert Kaliňák. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kaliňák tvrdí, že vláda nekupuje špionážny systém Pegasus: Je to extrémne drahé

04.09.2024, 14:13
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia opozície reagovali na zverejnené informácie obavou z bezprecedentného zásahu do súkromia a bezpečnosti občanov.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje informácie Denníka N o získaní odpočúvacieho systému Pegasus za neseriózne, ktoré navyše ich autorov usvedčujú z neznalosti problematiky. Poukázal pri tom na to, že prevádzkovanie tohto systému by bolo v rozpore s platnou slovenskou legislatívou.

image

SIS si mala zaobstarať špionážny softvér Pegasus, ministri to odmietajú. PS hovorí o ohrození demokracie

"Navyše tento systém sa nekupuje jednoducho, je extrémne drahý a aj jeho prevádzkovanie je drahé," upozornil Kaliňák po rokovaní vlády. Zverejnené informácie označil za snahu vyvolať ďalšiu politickú tému.

Vierohodnosť informácií spochybnil ešte pred rokovaním vlády aj minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). O nákupe nemá žiadne informácie.

Predstavitelia opozície reagovali na zverejnené informácie obavou z bezprecedentného zásahu do súkromia a bezpečnosti občanov. Žiadajú tiež o sfunkčnenie Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS).

"Ak tajná služba naozaj disponuje týmto potenciálne nebezpečným a veľmi kontroverzným nástrojom, znamená to ohrozenie súkromia každého občana. A keď pri tom nemá žiadnu kontrolu, je to zásadné ohrozenie demokratických princípov," tvrdí poslankyňa Zuzana Števulová (PS).

"Už v júni som upozorňoval na to, že vláda chce viac sledovať svojich občanov. Teraz sa dozvedáme, že tajné služby môžu mať k dispozícii sledovací systém, ktorý dokáže sledovať takmer všetko z vášho telefónu," poznamenal poslanec KDH František Majerský. Žiada, aby riaditeľ SIS predstúpil pred poslancov dal jasné vysvetlenie, či daný systém Pegasus tajná služba má a či ho plánuje používať.

Hovorkyňa SIS Zuzana Morávková uviedla, že metódy, formy a prostriedky spravodajskej činnosti vrátane informačno-technických prostriedkov sú utajovanou skutočnosťou. "Z uvedeného dôvodu nie je možné, vzhľadom na existenciu zákonnej prekážky, poskytovať v tejto veci akékoľvek informácie," doplnila.

Podľa zdrojov Denníka N zrejme SIS získala nástroj na sledovanie mikrofónov, kamier aj displejov mobilných telefónov a na sťahovanie obsahu všetkých komunikačných aplikácií vrátane šifrovaných. Ako informoval, malo by ísť o systém Pegasus.

 

01 - Modified: 2024-08-31 12:31:33 - Feat.: - Title: Koalícia ešte nevybrala konsolidačné opatrenia, na stole ich je 30. Čaká sa na dohodu, tvrdí Kaliňák 02 - Modified: 2024-08-31 12:24:11 - Feat.: - Title: V koalícii to vrie, tvrdí Karas. Chýbajúci predseda parlamentu nie je kríza, odmieta to Kaliňák 03 - Modified: 2024-08-31 11:24:56 - Feat.: - Title: Zavedie Slovensko povinnú vojenskú službu? Bezpečnostná situácia sa zmenila, tvrdí Karas 04 - Modified: 2024-08-30 13:51:57 - Feat.: - Title: Vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Uvedomujú si to aj v Bruseli, vraví Kaliňák po rokovaní ministrov 05 - Modified: 2024-08-29 11:10:54 - Feat.: - Title: Počas osláv 80. výročia SNP ocenili účastníkov Povstania i Múzeum SNP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. september 2024 02:26