Podpredseda Národnej rady a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka počas. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci Smeru a SNS podali návrh na odvolávanie Šimečku

05.09.2024, 12:18
Autor:
TASRTASR

Šéf PS podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície "stráca finančné zázemie".

Poslanci Národnej rady za Smer-SD a SNS podali vo štvrtok návrh na odvolanie šéfa PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu by sa mala konať do siedmich dní od podania návrhu. Inicioval ho premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vyčíta Šimečkovi prepojenie nadácií, ktoré získali peniaze od štátu, na jeho rodinných príslušníkov, ako sú strýko, mama či partnerka.

image

Fico ide odvolávať Šimečku bez podpory Hlasu. Líder PS hovorí o dymovej clone a rozpade štátu

"V prvom rade ide o prijímanie štátnych dotácií blízkymi osobami Michala Šimečku, ktoré sú priamo v príbuzenskom pomere cez dve občianske združenia v období 2020 až 2024, keď mal podľa nás priamy vplyv na poskytovanie dotácií týmto subjektom," povedal na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD), ktorý návrh podal spolu s Rudolfom Huliakom (SNS).

Gašpar hovoril aj o podozreniach z nezákonného postupu pri ovplyvňovaní procesu prideľovania štátnych dotácií a odvoláva sa na audit, ktorý prezentovalo ministerstvo spravodlivosti.

Šéf PS tiež podľa návrhu zneužíva protesty proti ministrom, ktorí vedú rezorty kultúry či spravodlivosti, čo sú rezorty, v ktorých Šimečkova rodina podľa koalície "stráca finančné zázemie".

Ďalším dôvodom na odvolanie Šimečku je podľa Gašpara to, že jeho otec je spoluakcionár média, ktoré označil za "protivládne" a je podľa neho politicky aktívne v prospech PS. Vidí v tom narušenie základnej politickej súťaže. Gašpar tiež kritizuje verejné vystupovanie šéfa PS.

image

Fico poskytol detaily o odvolávaní Šimečku. Hovorí o odhalení machinácií na ministerstve spravodlivosti

Jeho rétorika a vedenie opozičnej politiky sú podľa Gašpara "naďalej konfrontačné do takej miery, že môže eskalovať napätie v spoločnosti".

Huliak verí, že poslanci Hlasu-SD za odvolanie Šimečku zahlasujú, hoci nepridali svoje podpisy pod návrh. Predstavitelia Hlasu-SD opakovane hovoria, že Šimečka by mal z postu odstúpiť sám.

Šimečka tvrdí, že premiér útokmi na neho a jeho rodinu odvádza pozornosť od skutočných problémov Slovenska. Upozorňuje, že všetky nadácie a občianske združenia, ktoré Fico a koalícia spomínajú, čerpali dotácie dávno predtým, ako vstúpil do politiky. Šimečka doplnil, že PS nikdy nevládlo, a teda nikdy nemalo dosah na prerozdeľovanie dotácií.

01 - Modified: 2024-09-14 13:42:39 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Smerujeme k dohode na konsolidačnom balíčku. Nič nevieme, kritizuje Šimečka 02 - Modified: 2024-09-12 18:32:43 - Feat.: - Title: Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku je absurdná. Nenašiel som na ňu dôvod, tvrdí Gröhling 03 - Modified: 2024-09-12 17:43:03 - Feat.: - Title: Na odvolanie podpredsedu parlamentu Šimečku sú vážne dôvody, tvrdí Plevíková a kritizuje protesty 04 - Modified: 2024-09-12 14:33:55 - Feat.: - Title: Danko víta jednotu koalície pri odvolávaní Šimečku, prípadnú nomináciu Mikloška by podporil 05 - Modified: 2024-09-11 09:26:07 - Feat.: - Title: Šimečka reaguje na svoje odvolávanie: Ak vláda neprestane šíriť nenávisť, môže to mať vážne dôsledky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. september 2024 09:59