StoryEditor

Šutaj Eštok varoval koalíciu: Hlas trvá na svojom nároku na post šéfa parlamentu. Dodržiavajte dohodu

10.09.2024, 14:48
Autor:
prutprut

Koaličná zmluva je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka pre stranu "posvätná". Hlas teda trvá na jej dodržiavaní a zdôrazňuje, že miesto predsedu parlamentu patrí práve Hlasu.

Minister vnútra a predseda koaličnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok dnes oznámil, že trvá na nároku strany na post predsedu parlamentu tak, ako je napísaný v koaličnej dohode. 

"Vo vláde je potrebné dať Slovensko nad potreby jednotlivcov," povedal Šutaj Eštok. Narážal tým na ambície šéfa SNS Andreja Danka, ktorý má o funkciu záujem. 

image

Hlas podporí v prípadnom hlasovaní odvolanie Šimečku. Je mi ľúto, že neodstúpil sám, povedal Šutaj Eštok

Posvätná zmluva

Koaličná zmluva je podľa Šutaja Eštoka pre stranu "posvätná". Hlas teda trvá na jej dodržiavaní a zdôrazňuje, že miesto predsedu parlamentu patrí práve Hlasu.

"Voliči by nám neodpustili, ak by sme druhý najvyšší post dali niekomu len kvôli jeho prianiu," povedal Šutaj Eštok s tým, že ak sa nebude dodržiavať koaličná dohoda, Hlas obmedzí svoju činnosť iba na vládny program. Nad rámec tohto programu zaradil minister aj odvolávanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku

image

Opozícia chce navrhnúť na post šéfa parlamentu Mikloška. Vyzeráme ako banánová republika, hovorí

Koalícia sa stále nedohodla na novom predsedovi parlamentu. Post je neobsadený od apríla, keď zvíťazil Peter Pellegrini v prezidentských voľbách. Podľa koaličnej zmluvy patrí miesto Hlasu-SD, ktorý na tento post nominoval Richarda Rašiho.

Cez víkend premiér Robert Fico pripustil, že post môže zostať po zvyšok volebného obdobia neobsadený, pričom právomoci predsedu bude vykonávať súčasný zástupca Peter Žiga. 

Kritika z opozície

Opozičné strany kritizujú, že sa koalícia nevie na mene dohodnúť a tvrdia, že je to znak "vnútorných problémov". Predseda KDH Milan Majerský vyjadril nespokojnosť s neobsadenou pozíciou predsedu Národnej rady. “Očakávali sme, že počas leta predstaví koalícia predsedu Národnej rady,” uviedol Majerský. Podľa Majerského sa z tejto pozície stal obchod medzi stranami a žolík.

Opozícia v reakcii navrhla vlastného kandidáta, ktorým je František Mikloško. Ten zdôraznil, že opozícia má prinášať riešenia na prekonanie krízy. “Kvôli neobsadenému miestu vyzeráme ako banánová republika,” povedal. 

image

Opozícia sa zhodla, nominuje Mikloška na šéfa parlamentu. Ficovi sa koalícia rozpadá, tvrdí Šimečka

Kandidáta KDH podporili už všetky parlamentné opozičné strany, ktoré mu prisľúbili svoje hlasy. Dohromady má však opozícia iba 71 hlasov, čo na jeho zvolenie nestačí a potrebovali by ešte päť hlasov z koalície. 

"V tejto chvíli má František Mikloško viac hlasov ako ktorýkoľvek iný koaličný kandidát. V tomto je v opozícii zhoda, my sme o tomto návrhu a o tomto mene hovorili v opozícii dlho a ja som veľmi rád, že KDH svojho kandidáta predstavilo," vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

01 - Modified: 2024-09-10 13:18:59 - Feat.: 1 - Title: Hlas podporí v prípadnom hlasovaní odvolanie Šimečku. Je mi ľúto, že neodstúpil sám, povedal Šutaj Eštok 02 - Modified: 2024-09-10 12:56:00 - Feat.: 1 - Title: Opozícia chce navrhnúť na post šéfa parlamentu Mikloška. Vyzeráme ako banánová republika, hovorí 03 - Modified: 2024-09-10 12:11:11 - Feat.: 1 - Title: PS podporuje Mikloška ako kandidáta na post predsedu parlamentu
01 - Modified: 2024-09-12 07:11:58 - Feat.: - Title: Anketa s poslancami Hlasu: stotožňujú sa s rozhodnutím odvolať Šimečku? Niektorí sú za, iní čakajú (+video) 02 - Modified: 2024-09-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Fico, Šutaj Eštok a Danko hrajú poker o šéfa parlamentu, ale na hru o bank nemajú 03 - Modified: 2024-09-10 17:14:17 - Feat.: - Title: Kolegovia z Hlasu musia pochopiť, že politika je aj o kompromise, vyhlásil Danko. Váži si Ficovu podporu 04 - Modified: 2024-09-10 14:03:25 - Feat.: - Title: Hlas nakoniec povolil a odvolanie Šimečku podporí. PS chystá tvrdú reakciu 05 - Modified: 2024-09-10 13:18:59 - Feat.: - Title: Hlas podporí v prípadnom hlasovaní odvolanie Šimečku. Je mi ľúto, že neodstúpil sám, povedal Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. september 2024 12:54