StoryEditor

Opozícia chce navrhnúť na post šéfa parlamentu Mikloška. Vyzeráme ako banánová republika, hovorí

10.09.2024, 10:27
10.09.2024, 14:56
Autor:
prutprut

Pozícia šéfa Národnej rady zostáva neobsadená po odchode bývalého predsedu Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca. Podľa Milana Majerského sa z tejto pozície stal obchod medzi stranami a žolík.

Predseda KDH Milan Majerský vyjadril nespokojnosť s neobsadenou pozíciou predsedu Národnej rady. “Očakávali sme, že počas leta predstaví koalícia predsedu Národnej rady,” uviedol Majerský.

Pozícia šéfa Národnej rady zostáva neobsadená po odchode bývalého predsedu Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca. Poverený vykonávaním tejto funkcie je podpredseda Peter Žiga. 

Pred časom bolo na stole meno súčasného podpredsedu Hlasu Richarda Rašiho, šéfom Národnej rady by sa však chcel stať aj Andrej Danko z SNS.

Predseda parlamentu

Podľa Majerského sa z tejto pozície stal obchod medzi stranami a žolík. Ak koalícia nenájde jednotu, opozícia príde podľa KDH s vlastným kandidátom. “Takého človeka máme, má už skúsenosti a je to František Mikloško,” dodal Majerský.

František Mikloško zdôraznil, že opozícia má prinášať riešenia na prekonanie krízy. “Kvôli neobsadenému miestu vyzeráme ako banánová republika,” povedal. Opozičné hlasy by však na jeho zvolenie nestačili.

image

Šanca, že Danko bude predseda parlamentu, je nateraz nulová. Nebudeme obchodovať, vyhlásil Raši

“Chceme dať príklad vládnej koalícii, že toto miesto má byť obsadené,” dodal Majerský. Podľa KDH to nie je prázdne gesto. “Opozícia má 71 hlasov, ale koalícia ani 70,” poznamenal s úsmevom Mikloško.

Kandidáta KDH podporili už všetky parlamentné opozičné strany, ktoré mu prisľúbili svoje hlasy. Dohromady má však opozícia iba 71 hlasov, čo na jeho zvolenie nestačí a potrebovali by ešte päť hlasov z koalície. 

"V tejto chvíli má František Mikloško viac hlasov ako ktorýkoľvek iný koaličný kandidát. V tomto je v opozícii zhoda, my sme o tomto návrhu a o tomto mene hovorili v opozícii dlho a ja som veľmi rád, že KDH svojho kandidáta predstavilo," vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Kandidáta kresťanských demokratov podporila aj opozičná strana Slovensko. „Je absurdné, že premiér Fico pripúšťa, že by do konca volebného obdobia nebol zvolený druhý najvyšší ústavný činiteľ v krajine. Preto sme sa rozhodli ukázať vládnej koalícii jednotu v opozícii a svojimi hlasmi podporíme spoločného opozičného kandidáta – Františka Mikloška,“ povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Michal Šipoš.

Mikloška ako kandidáta podporuje aj Sloboda a Solidarita.

Právomoc rezortu spravodlivosti

image

Ak nám zoberú eurofondy, môže za to Ficova vláda. Oni za mechanizmus aj hlasovali, tvrdí KDH

KDH kritizuje vládu Roberta Fica aj za ohrozenie eurofondov pre Slovensko. Reaguje tým na správu agentúry Bloomberg, ktorú však neskôr Brusel odmietol.

“Kroky vládnej koalície predstavujú nebezpečenstvo. Rozhovory stále prebiehajú, je tu neistota, čo škodí aj biznisu,” uviedla Miriam Lexmann z KDH.

Agentúra Bloomberg napísala, že sa pripravuje návrh na zastavenie eurofondov pre Slovenskú republiku. Hlavným dôvodom majú byť obavy o stav demokracie po novele Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Európska komisia tieto vyjadrenia odmieta s tým, že takýto návrh pripravený nie je. 

01 - Modified: 2024-09-09 14:37:01 - Feat.: 1 - Title: Ak nám zoberú eurofondy, môže za to Ficova vláda. Oni za mechanizmus aj hlasovali, tvrdí KDH 02 - Modified: 2024-09-09 07:37:37 - Feat.: 1 - Title: Navrhnúť šéfa parlamentu môže aj opozícia, teší nás, že Mikloško má dôveru strán, znie z KDH 03 - Modified: 2024-09-08 19:48:56 - Feat.: 1 - Title: Hlas má pri šéfovi parlamentu jasno. Opozícia by tam rada videla známe meno
01 - Modified: 2024-09-17 13:38:51 - Feat.: - Title: KDH sa vyjadruje ku konsolidácii Ficovej vlády: Je to vláda zdražovania a dusenia podnikateľov 02 - Modified: 2024-09-17 12:17:50 - Feat.: - Title: Dvaja poslanci Hlasu za odvolanie Šimečku nehlasovali. Zbytočne to polarizuje spoločnosť, tvrdia 03 - Modified: 2024-09-17 14:10:47 - Feat.: - Title: Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov, tvrdí SaS po tom, čo koalícia v hlasovaní odmietla Kolíkovú 04 - Modified: 2024-09-17 13:02:06 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali Šimečku z funkcie podpredsedu. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách, odkázal šéf PS Ficovi 05 - Modified: 2024-09-17 09:43:30 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok deklaroval pripravenosť kedykoľvek diskutovať s opozíciou, schôdzu k bezpečnosti však neotvorili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 16:21