Premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico pozval Šimečku, Gröhlinga a Majerského na spoločné rokovanie. Jedna strana to odmietla

23.09.2024, 13:20
23.09.2024, 14:37
Autor:
lmlm

Premiér Robert Fico v pozvánke uviedol, že vníma, že oslovené opozičné strany patria medzi kritických oponentov.

Premiér Robert Fico pozval šéfov opozičných strán PS, SaS a KDH na rokovanie na Úrade vlády v utorok na 9.30. Témou majú byť konsolidačné opatrenia, ktoré minulý týždeň schválila vláda.

Fico v oficiálnej pozvánke na stretnutie uviedol, že konsolidácia je nevyhnutnosťou, na ktorej sa zhodnú nielen všetky parlamentné politické strany, ale aj sociálni partneri.

Zvážia konštruktívne návrhy

Predseda vlády v liste dodal, že vníma, že oslovené opozičné strany patria medzi kritických oponentov.

"Vláda je pripravená zvážiť akékoľvek konštruktívne návrhy týkajúce sa konsolidácie, a to za predpokladu, že konsolidácia bude viesť k plánovaným fiškálnym cieľom. Opätovne zdôrazňujem, že výška deficitu, či verejného dlhu sú pre súčasnú vládu iba finančné nástroje a majú len slúžiť na plnenie schváleného programového vyhlásenia vlády," píše premiér v pozvánke. 

Fico ďalej uviedol, že vláda by privítala čo najskoršie prerokovanie konsolidačných návrhov v orgánoch Národnej rady.

"Takéto rokovanie vytvorí dostatočný priestor, aby ste mohli prezentovať odlišné návrhy ako dosiahnuť nevyhnutné úspory vo verejných financiách vo výške 2,7 miliardy eur," uzavrel premiér.

KDH a PS prídu, SaS nie

KDH v reakcii uviedlo, že pozvánku na rokovanie prijíma. "Predstavíme na ňom návrhy hnutia pre riešenie konsolidačných opatrení tak, ako sme ich už prezentovali s cieľom, aby občania znášali dôsledky konsolidácie čo možno najmenej."

Predseda PS Michal Šimečka pozvanie prijal. "Ja tam prídem, ale nemám najmenšie ilúzie, že by chceli počuť naše konsolidačné návrhy," povedal. "Možno im chýbajú hlasy, ale touto cestou nepôjdeme," dodal. Deklaroval, že premiérovi predstaví stanovisko progresívcov.

SaS však pozvanie odmietla. "Keď Fico predkladal promafiánsku novelu zákona, ktorá zmierňovala tresty, vtedy sa s opozíciou neradil. Odmietol aj okrúhly stôl u prezidentky Čaputovej či Petra Pellegriniho. Odmietol sa s opozíciou baviť, keď si zvyšoval plat, keď schvaľoval nezmyselné ministerstvo športu či keď rušil ÚŠP. Teraz musí Robert Fico prevziať plnú zodpovednosť za vyššie dane a rozkladajúci sa štát. Odmietame alibistické stretnutie s premiérom, po tom, ako vláda schválila konsolidačné opatrenia a urobila rozhodnutia o miliardových výdavkoch bez opozície," zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling.

Fico chce podľa Gröhlinga len zneužiť opozíciu, ktorá má fiktívne nahradiť sociálny dialóg. 

01 - Modified: 2024-09-23 14:40:54 - Feat.: - Title: Zdravotníctvo kolabuje, nedajte mu finálnu ranu, vyzýva PS vládu. Dolinková podľa nich musí skončiť 02 - Modified: 2024-09-23 08:14:53 - Feat.: - Title: Ficov zásah zdraží kúrenie, tankovanie aj účty za telefón. Zaplatia to hlavne ľudia, tvrdí odborník 03 - Modified: 2024-09-22 12:27:28 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovoril o bordeli po minulých vládach. Šimečka tvrdí, že ho jeho výhovorky urážajú 04 - Modified: 2024-09-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Daňová povodeň Ficovej vlády: Jedna daň je mimoriadne nebezpečná 05 - Modified: 2024-09-21 15:26:48 - Feat.: - Title: KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva. Strana má vlastnú predstavu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. september 2024 16:48