StoryEditor

Šéf SNG hovoril o prepúšťaní, skončiť má Kusá. Takýto rozvrat v kultúre sme tu ešte nemali, kritizuje PS

16.10.2024, 14:10
Autor:
poppopTASRTASR

Generálna riaditeľka SND chce zamedziť tomu, aby štrajkujúci herci a herečky čítali svoje vyhlásenia, tvrdí Zora Jaurová. Upozornila aj na krízovú situáciu v dielňach SND.

Poslanecké prieskumy v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG) ukázali, že v oboch inštitúciách je pochmúrna atmosféra.

Nepremyslené zmeny v ich vedení spôsobili chaos, vnútorný rozvrat a narastajúcu nedôveru medzi vedením a zamestnancami.

Poukázala na to podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS), ktorá prieskumy iniciovala.

"Nie je jasné, kam sa tieto inštitúcie uberajú, do akej miery sa môžu spoliehať na nejakú kontinuitu a taktiež, aká bude ich činnosť v najbližších mesiacoch a rokoch," povedala Jaurová novinárom. 

Podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová poukázala na mimoriadne pochmúrnu atmosféru v oboch inštitúciách.

Kritická situácia je podľa PS v dielňach SND. 

Problémy kostýmovej výroby

"Generálna riaditeľka na prieskume priznala, že kostýmová výroba, ktorá v súčasnosti funguje v novostavbe národného divadla, tam funguje protizákonne," povedala poslankyňa a s tým, že to môže ohroziť chod divadla.

image

Ministerstvo chce zasahovať do dramaturgie divadla, tvrdí Drlička. Padlo prvé meno možnej riaditeľky SND

Prieskum tiež podľa nej ukázal rozpor medzi vedením SND a vedením Činohry SND najmä o spôsobe spoločenského angažovania sa hercov a ich zapojenia do štrajkovej pohotovosti.

"Na priamu otázku generálna riaditeľka potvrdila, že bude podnikať kroky voči tomu, aby napríklad herci už nemohli čítať výzvy na predstaveniach," doplnila Jaurová.

Škodia dobrému menu galérie

Poslanci hovorili aj s bývalým riaditeľom SNG Antonom Bittnerom a súčasným riaditeľom Milošom Timkom, ktorých nominovala ministerka Šimkovičová.

Šéf galérie mal poslancom povedať o prepúšťaní zamestnancov, medzi nimi sa chystá prepustiť aj troch "seniorných" kurátorov z piatich vrátane odvolanej riaditeľky SNG Alexandry Kusej a šéfky marketingu.

"Dôvod, pre ktorých plánuje prepustiť, nie je konsolidácia, ale to, že ich považuje za ľudí, ktorí škodia dobrému menu galérie," doplnila poslankyňa. Vedenie SNG podľa nej zatiaľ žiadne ekonomické rozhodnutia neurobilo, ale zazmluvnili len množstvo konzultačných firiem. 

"Hovoria síce o šetrení, no zazmluvnili právne služby za 30-tisíc eur na 4 mesiace. Netušia, čo robia, nerozumejú, čo tieto inštitúcie potrebujú. Ministerka Šimkovičová tak po STVR, kultúrnych fondoch a iných kultúrnych inštitúciách ‘úspešne‘ rozvrátila aj dve fungujúce erbové inštitúcie Slovenska," uzavrela poslankyňa Dana Kleinert.

image

​Šimkovičová neprišla na výbor s Drličkom a Kusou. Budeme sa sťažovať priamo Ficovi, povedala Jaurová

Pri prieskume sa ukázalo, že v priestoroch SND funguje kostýmová výroba s krajčírskou dielňou. Tá mala byť v rámci rekonštrukcie Umelecko-dekoračných dielní presťahovaná na základe rozhodnutia bývalého vedenia do náhradných priestorov v Lamači. Tieto priestory podľa Kleinert nemajú bezpečnostné prepisy.

Poslankyňa NR SR Dana Kleinert tvrdí, že krajčírky Slovenského národného divadla šijú v bývalom kaviarenskom salóniku. Podľa nej to nie je v súlade so zákonom. 

Poslankyňa Kleinert sa nevyhla ani kritike premiéra Roberta Fica. "Takýto rozvrat v kultúre sme tu ešte nemali", tvrdí Kleinová. "Ak vás to nebaví, choďte od toho," odkazuje premiérovi Robertovi Ficovi.

Porušujú vlastné vyhlásenie vlády

Poslanci Progresívneho Slovenska sa zhodli na tom, že konanie ministerstva kultúry porušuje ich vlastné programové vyhlásenie vlády. Ministerstvu vyčítajú nedostatočnú komunikáciu s odbornou obcou. Vyzývajú Fica, aby sa "prebral z rezignácie a zameral sa na ľudí."

Podľa opozičných poslancov sa tento problém netýka iba veľkých kultúrnych inštitúcií, ale aj malých kultúrnych centier.

"Je neuveriteľné, že sa kultúra dostala ku nekompetentným ľuďom," vyhlásila Jaurová. Kultúra podľa nej potrebuje vo vedení ľudí, ktorí sa jej rozumejú a majú ju radi.

image

PS podalo podnet na Šimkovičovú. Ministerka masívne porušuje zákon, tvrdí Šimečka

Zora Jaurová tvrdí, že vedenie Slovenskej národnej galérie ešte žiadne ekonomické rozhodnutia neurobilo. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka k tomu dodal, že pre Antona Bittnera by bolo ekonomicky výhodné iba to, ak by zo Slovenskej národnej galérie urobil hotel.

Šimečka doplnil, že návrh na odvolávanie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry je stále na programe Národnej rady.

01 - Modified: 2024-10-18 10:14:53 - Feat.: - Title: Šimečka reaguje na aktuálnu politickú situáciu 02 - Modified: 2024-10-18 07:46:39 - Feat.: - Title: Mínové pole Jozefa Ráža. Minister stúpil na otlak rovno celej krajine 03 - Modified: 2024-10-17 10:36:12 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko chce presadiť príspevok na bývanie, ktorý nebude viazaný na hmotnú núdzu 04 - Modified: 2024-10-16 12:46:47 - Feat.: - Title: HN24: Dana Kleinert 05 - Modified: 2024-10-16 12:40:31 - Feat.: - Title: HN24: Jaurová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. október 2024 12:15