StoryEditor

Trestný rozkaz voči Kažimírovi bol vydaný nezákonne, tvrdí guvernérov obhajca

17.10.2024, 10:01
17.10.2024, 13:22
Autor:
TASRTASR

Sledujte v HNtelevízii priamy prenos z tlačovej konferencie Ondreja Mularčíka, obhajcu obžalovaného guvernéra NBS Petra Kažimíra.

Trestný rozkaz voči guvernérovi Národnej banky Slovenska a exministrovi financií Petrovi Kažimírovi vydal sudca nezákonne. Existuje len jeden dôkaz, výpoveď korunného svedka Františka Imreczeho o tom, že sa Kažimír dopustil trestného činu. Žiadne ďalšie dôkazy neexistujú. Uviedol to Kažimírov obhajca Ondrej Mularčík na štvrtkovej tlačovej besede.

Mularčík pripomenul, že guvernér NBS sa od začiatku trestného konania cíti byť nevinný. "Tvrdí, že nikdy nikoho nepodplatil, nespáchal žiadny trestný čin, trestné stíhanie pociťuje ako politický proces, namierený proti nominantom strany Smer-SD," vysvetlil Mularčík s tým, že trestné konanie sa stalo prostriedkom politického boja.

Za kuriozitu Mularčík považuje to, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo verejne známe skôr, ako bolo Kažimírovi doručené. Trestné stíhanie mal sudca podľa neho zastaviť z dôvodu premlčania. "Tak, ako je trestný čin popísaný v obžalobe sa nemohol stať, ani nikdy nestal," vyhlásil.

Dôvody zastavenia trestného stíhania oprel Mularčík aj o nález Ústavného súdu. "K premlčaniu povedal jednoznačne. Na základe toho nálezu mal sudca povinnosť zastaviť trestné stíhanie pre jeho neprípustnosť. Nemyslím si, že ktokoľvek, vrátane sudcu na Špecializovanom trestnom súde, je oprávnený spochybňovať alebo vykladať nejakým svojím spôsobom toto rozhodnutie Ústavného súdu" deklaroval Mularčík.

Poukázal aj na to, že Špecializovaný trestný súd na základe spomenutého nálezu zastavil trestné stíhanie vo viacerých kauzách.

Mularčík spochybnil aj dĺžku časového úseku, v ktorom sa trestný čin mal odohrať. "Ak sa mal stať takýto trestný čin, musel sa jednoznačne stať v konkrétnom čase, mieste a za určitých skutkových okolností. Korunný svedok neprišiel k orgánom činným v trestnom konaní hodinu alebo deň po tom, čo mal dostať úplatok," vysvetlil.

Rovnako ani výpovede ďalších dvoch svedkov, Daniela Čecha a Lenky Wittenbergerovej, podľa neho neusvedčujú Kažimíra ani podporne z dôvodu, že vypovedajú o období, ktorého sa obžaloba netýka.

Nepodmienečný trest odňatia slobody, ktorý dozorujúci prokurátor žiadal pre Kažimíra v záverečnej reči, je podľa Mularčíka v rozpore so zásadami ukladania trestu. Doplnil tiež, že podľa Kažimíra sú prokurátor aj sudca voči nemu zaujatí.

Podľa obžaloby Kažimír ešte ako minister financií opakovane požadoval od vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, aby okrem iného zabezpečil prednostné vyplatenie vratiek DPH viacerým firmám v objeme vyše troch miliónov eur. Imreczemu mal odovzdať úplatok 48-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-10-17 17:19:35 - Feat.: - Title: Propagandistická žumpa, hovorí Kažimír k svojim obvineniam. Milión bola pôžička, ktorú mi dlžník vrátil, tvrdí 02 - Modified: 2024-10-14 18:00:48 - Feat.: - Title: Rodinné pozadie ministra Šaška, proces s 21 obvinenými a sudca Cisarik riešil Žigu a Kažimíra (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-10-11 19:54:15 - Feat.: - Title: Záverečné reči takmer desať hodín. Prokurátor navrhuje väzenie, obhajoba Kažimíra hovorí o justičnej fraške 04 - Modified: 2024-10-09 14:34:43 - Feat.: - Title: V ECB sa zvyšuje tlak na ďalšie zníženie úrokov. Guvernér Národnej banky Slovenska má na to iný názor 05 - Modified: 2024-10-09 13:03:14 - Feat.: - Title: S protivetrom prichádza ochladenie, prognózuje NBS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. október 2024 19:19