Robert Fico a Peter Kotlár. FOTO: Úrad vlády
StoryEditor

Fico Kotlára podržal, vyjadril mu plnú podporu. Nové uznesenie by malo posilniť jeho právomoci

23.10.2024, 17:22
23.10.2024, 18:34
Autor:
prutprut

Na vláde chce Fico rokovať o uznesení, ktoré predstaví postoj Slovenska k pandémii, pričom Kotlárovi zadal presné body, ktoré má dokument obsahovať.

Premiér Robert Fico dnes po vlne kritiky aj z radov koalície podržal splnomocnenca vlády pre pandémiu Petra Kotlára a vyjadril mu “plnú podporu pri práci”.

Na vláde chce Fico rokovať o uznesení, ktoré predstaví postoj Slovenska k pandémii, pričom Kotlárovi zadal presné body, ktoré má dokument obsahovať.

image

Koaličné problémy: Huliak sa hlási do hry a Kotlár chce, aby ho brali vážne

Viac právomocí pre Kotlára

“Na dnešnom stretnutí predseda vlády Robert Fico dohodol so splnomocnencom vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19, Petrom Kotlárom, že na jednom z najbližších rokovaní vlády sa prerokuje návrh uznesenia,” informuje Úrad vlády.

Nové uznesenie, ktoré by malo byť predstavené už na najbližšej vláde, má definovať postoje vlády k pokusom odobrať suverénnym štátom právo manažovať pandémie.

Vláda už dlhodobo deklaruje vyšetrovanie manažovania pandémie bývalou vládou ako prioritu, pričom chce preskúmať aj nákupy, ktoré realizovala Matovičova a Hegerova vláda počas predlžovaného núdzového stavu.

image

Ak sa po stretnutí s Ficom nebude mojou správou zaoberať vláda, odstúpim, oznámil Kotlár

“Cieľom bude uložiť konkrétne úlohy konkrétnym členom vlády smerujúce k získaniu všetkých relevantných informácií týkajúcich sa korupcie a nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami použitými na nákup zdravotníckych pomôcok, vakcín, plošného testovania či prevádzkovanie MOM,” informuje Úrad vlády.

Výsledkom vyšetrovania majú byť podľa uznesenia trestné oznámenia, ktoré majú podať členovia terajšej vlády za svoje ministerstvá.

Meniť sa má aj štatút splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19.

“Aby sa posilnili jeho právomoci a aby mohol efektívnejšie naplniť poslanie úradu splnomocnenca,” dodáva Úrad. Kotlár by tak mohol v budúcnosti do vyšetrovania pandémie zasahovať viac.

Predseda najväčšej opozičnej opozičnej strany Michal Šimečka Ficove rozhodnutie kritizuje.

"Od nebezpečného konšpirátora Kotlára sa dištancuje už aj množstvo koaličných politikov. Robert Fico mu naopak vyjadruje podporu a sľubuje väčšie kompetencie. Takto smutne končí politik, ktorý mohol Slovensko zmeniť k lepšiemu viac ako ktokoľvek. Zatrpknutý, frustrovaný, túži už len po pomste. A z posledných síl takto prekrýva svoju drahotu, chaos a zlepenec," povedal Šimečka.

Vyšetrovanie pandémie

Vyšetrovací tím pre pandémiu nedávno zriadil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. S vyšetrovacím tímom má podľa ministra a policajného prezidenta Ľubomíra Soláka v istej miere spolupracovať aj vládny splnomocnenec pre prešetrovanie pandémie a poslanec za SNS Peter Kotlár, súčasťou tímu však nebude.

"Chcem vám garantovať, že vyšetrovanie tohto tímu bude vedené na základe dôkazov a faktov, na základe zákona," uzavrel minister vnútra.

Kotlár reagoval na toto oznámenie s tým, že v rezort Šutaja Eštoka nemá dôveru. Šéfovi Hlasu vyčítal, že v prvej reakcii na výsledky jeho správy nepriamo požadoval jeho odchod. 

“Až po roku zriaďuje tím vyšetrovateľov, ktorí majú vyšetriť trestnú činnosť spojenú s covidom. Z akého dôvodu, to ja neviem, pretože čím neskôr od spáchania skutku, tým lepšie pre konkrétnych páchateľov,” kritizuje ďalej ministra. Zdôraznil, že s vyšetrovacím tímom nebude spolupracovať.

Kotlár v pôvodnej správe hovoril o viacerých podozreniach o neúčinnosti a nebezpečnosti vakcín či o umelom pôvode COVID-19. Na svoje tvrdenia, ktoré prezentuje v správe, má podľa vlastných slov dôkazy. "Ukážem ich aj verejnosti, ale počkáme si na rokovanie vlády," povedal.

01 - Modified: 2024-10-23 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: KOMENTÁR: Namiesto monarchu je z Fica mikromanažér 02 - Modified: 2024-10-23 10:03:53 - Feat.: 1 - Title: Koaličné problémy: Huliak sa hlási do hry a Kotlár chce, aby ho brali vážne 03 - Modified: 2024-10-22 09:29:45 - Feat.: 1 - Title: Ak sa po stretnutí s Ficom nebude mojou správou zaoberať vláda, odstúpim, oznámil Kotlár
01 - Modified: 2024-10-23 15:30:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Namiesto monarchu je z Fica mikromanažér 02 - Modified: 2024-10-23 14:44:10 - Feat.: - Title: Na výbore vládla napätá atmosféra. Ako to bolo so správou, ktorú si mal Fico objednať, ale on to popiera? 03 - Modified: 2024-10-22 14:28:13 - Feat.: - Title: Odkloníme migrantov do inej krajiny? Fico chce ísť v šľapajach Meloniovej 04 - Modified: 2024-10-22 13:36:31 - Feat.: - Title: V Únii hrozí povstanie, povedal Orbán o migrácii. Na zabíjanie sa peniaze nájdu, ale na toto nie, dodal Fico 05 - Modified: 2024-10-22 09:29:45 - Feat.: - Title: Ak sa po stretnutí s Ficom nebude mojou správou zaoberať vláda, odstúpim, oznámil Kotlár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. október 2024 19:54