Marián Kotleba
StoryEditor

Ak by nezrušili Kotlebovu stranu, tak je to to najhoršie, čo sa môže stať, tvrdí politológ

25.05.2017, 19:10
Prečítajte si rozhovor s politológom Tomášom Koziakom o tom, čo môže znamenať zrušenie ĽS NS.

Rozpustenie strany nemusí Mariana Kotlebu nevyhnutne posilniť. Podľa politológa Tomáša Koziaka stagnujúce preferencie v prieskumoch ukazujú, že strana už zrejme dosiahla svoj strop.

Čo bude pre kotlebovcov znamenať rozpustenie strany?

Je možné, že Kotlebova strana bude ešte populárnejšia a tí, ktorí boli odhodlaní ju voliť, budú ešte presvedčenejší. Oni idú proti establišmentu a toto môže byť pre ich voličov signál, že to robia dobre.

Pritiahne to teda aj váhavých nevoličov?

To neviem, ale určite jej to nepoškodí, čo sa týka odlivu voličov.

Hovorí sa o tom, že rozpustenie z nich urobí martýrov. Ale pravidlá by mali platiť pre každého. Prečo by teda mali byť martýri, keď ich porušujú?

Ide o to, ako chápeme martýra. Ak by Kotlebovu stranu Najvyšší súd rozpustil, tak u ľudí, ktorí ju nevolia a sú presvedčení, že ide proti princípom demokracie, si Kotleba a jeho politická strana nebude zasluhovať nálepku martýrstva a bude to pre nich správne rozhodnutie. Ľudia, ktorí sú stotožnení s rovnakým výkladom fungovania štátu ako Kotleba, to budú vykladať ako martýrstvo, lebo tento pojem je relatívny.

Racionálnymi argumentami od politikov či zainteresovaných orgánov sa títo ľudia nedajú presvedčiť?

Museli by byť veľmi šikovní. A keď sa im to nepodarilo doteraz, tak v tomto prípade sa im to určite nepodarí. Na presvedčenie tej skupiny voličov, že nejde o martýrstvo, ale hrozbu pre demokraciu a v modernej európskej politike takéto strany a názory nemajú priestor, treba oveľa viac ako politické proklamácie. Treba ísť po príčinách, ktoré túto politickú stranu dostali na desaťpercentnú hranicu, a tie príčiny sú politické. Kotleba nevznikol zo vzduchu.

Kotlebovi zrušili politckú stranu – Slovenskú pospolitosť aj v roku 2006, ale radikálny nárast sympatií vo verejnosti sme vtedy nevideli. Čo sa zmenilo, keď sa dnes hovorí, že by mu to mohlo pomôcť?

Myslím si, že sa nezmenilo nič. Tých desať percent jezhruba strop, ktorý môže dosiahnuť. Dá sa povedať, že preferencie mu dlhodobo stagnujú a nemyslím si, že by ďalej rástli. Zrejme to však utvrdí jeho voličskú základňu v tom, že je to ich politická strana, ktorá reprezentuje ich názory a to, čo sa deje, je neprávosť a je znakom toho, že robí dobrú politiku.

Do veľkej politiky sa snažia dostať aj iné extémistické strany. Čo pre ne znamená existencia reálnej hrozby rozpustenia strany?

Môže to byť signál, že prokuratúra a súdy sa začínajú reálne zapodievať prolematikou prejavov, ktoré majú extrémnejšiu podobu. Možno si začnú dávať väčší pozor na to, čo hovoria. Aj u Kotlebu si budú asi dávať väčší pozor. Zákaz politickej strany bude skôr rana pre fungovanie. Znepríjemni im to život po organizačnej stránke, ale určite ich to nepresvedčí o tom, že ich názory sú zlé a v demokratickej spoločnosti nemajú čo robiť. Možno bude forma jemnejšia, ale obsah bude ten istý.

Dá sa povedať, že od rozpustenia v roku 2006 stratili ostražitosť a stúplo im sebavedomie?

Určite áno. Títo ľudia mimoriadne posilnili extrémnosť rétoriky po tom, čo sa dostali do parlamentu. Vtedy im narástlo sebavedomie aj v zmysle toho, že boli oveľa viac pred médiami a mohli prezentovať svoje názory. Vstup do parlamentu im dal nové možnosti. Ale aj napriek tomu, že tá ich rétorika oveľa viac zhrubla a je im venovaná oveľa väčšia pozornosť, nárast voličov nezodpovedá tomu, aký mediálny priestor majú. Aj preto sa nazdávam, že táto strana dosiahla strop.

Stále je aj možnosť, že ich Najvyšší súd nerozpustí. Čo by to znamenalo?

Ďalší vietor do plachiet. Ich názory budú rovnako extrémne, ak nie ešte extrémnejšej. Ak Najvyšší súd povie, že táto politická strana môže zostať v takejto podobe, bolo by to to najhoršie, čo môže byť. Najvyšším súdom by mali oficiálne potvrdené, že forma a obsah názorov, ktoré prezentujú, sú v poriadku. Bude to veľmi silný argument pre kohokoľvek z Kotlebovej strany, že sa aj naďalej môže slobodne takto vyjadrovať na verejnosti a obávam sa, že to môže byť v ešte extrémnejšej podobe. Tá zodpovednosť na bedrách Najvyššieho súdu je obrovská a dúfam, že si to sudcovia uvedomujú.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:42