StoryEditor

My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente

17.01.2024, 14:05
Autor:
chochokhkh
  • Miroslav Radačovský v pléne Európskeho parlamentu pohrozil západnej Európe, že z nej Slovania urobia trávnik.
  • Počas prejavu vulgárne reagoval aj na jedného z počúvajúcich politikov.
  • Za vulgárne vyjadrenie sa neskôr ospravedlnil, na sociálnej sieti však zverejnil video svojho prejavu.

Slovenský europoslanec Miroslav Radačovský v utorok v pléne Európskeho parlamentu pohrozil západnej Európe, že z nej Slovania "urobia trávnik".

Proruský politik, ktorý sa do EP dostal na kandidátke kotlebovcov, tiež vyzýval, aby už sa na Ukrajinu neposielali zbrane. A minulý týždeň oznámil, že chce kandidovať na prezidenta. Europoslanci v stredu odsúdili kroky slovenskej vlády.

„Dnes všetci vieme, že Rusko neporazíme. Prestaňme preto posielať zbrane na Ukrajinu. Prestaňme podporovať zabíjanie Slovanov. Pretože ak neprestanete, môže sa stať, že my Slovania sa spojíme, brat s bratom, a ja verím, že sa raz spojíme, a zo západnej Európy urobíme trávnik.“

„Únia je vazalom USA“

„Od Tatier, Šumavy, až po La Manche, trávnik,“ zopakoval, zatiaľ čo rovnú krajinu naznačil aj gestom ruky. „A verím, že to nikto z nás nechce. Vojna na Ukrajine je problém Spojených štátov amerických a ich globálnych záujmov. Európska únia je len vazalom Spojených štátov amerických. Začnime rokovať o mieri, ale bez Američanov. Prestaňme sa zabíjaním ľudí,“ pokračoval.

V tej chvíli naňho jeden z počúvajúcich politikov zavolá „Panslavista!“, na čo mu Radačovský odvetí: „Shut up! Shut up!“ Teda anglicky „Držte hubu!“. Predtým až na záverečné poďakovanie za pozornosť hovoril po slovensky. Za vulgárny výkrik sa neskôr ospravedlnil.

image

Radačovský v europarlamente znovu perlil. Vyhrážal sa spojením s Ruskom a zničením západnej Európy

„Nebolo to z mojej strany hodné dôstojných slovenských europoslancov, a preto sa za tento výrok ospravedlňujem,“ napísal na svojom facebookovom účte. Za svojimi hrozbami o „trávniku“ si však zrejme aj naďalej stojí, pretože záznam svojho výstupu tam zverejnil aj s titulkami.

Pestrá minulosť europoslanca

Rezolúcia EÚ k Ficovým krokom

  • Európsky parlament v stredu väčšinou 496 hlasov na 70 prijal rezolúciu, ktorá odsudzuje snahy vlády premiéra Roberta Fica meniť slovenské trestné právo a zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.
  • Takýto krok by narušil snahu bojovať proti korupcii na úrovni Únie, zhodli sa poslanci, ktorí tiež kritizujú Ficovu neochotu zúčastniť sa verejnej debaty ohľadom zmien.
  • „Poslanci sú znepokojení najmä neodôvodneným využitím skrátených postupov pre prijatie novely trestného zákona a zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry,“ uvádza Európsky parlament.
  • S odkazom na kroky generálneho prokurátora Maroša Žilinku „parlament ďalej dôrazne žiada vládu, aby reagovala na dlhodobé výzvy na zmenu § 363 trestného poriadku, ktorý v súčasnosti umožňuje najvyššiemu prokurátorovi odmietnuť trestné stíhanie, a zabránila zneužívaniu tohto ustanovenia“.
  • Europoslanci sa nesúhlasne vyjadrili aj k vládnemu bojkotu kritických médií, k správaniu Fica voči občianskej spoločnosti ak plánom na zmeny vo verejnoprávnom rozhlase a televízii (RTVS).
Radačovský sa výraznejšie zviditeľnil v roku 2018 výrokom na adresu vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku, keď ako sudca Okresného súdu v Poprade pojednával jeho kauzu pozemkov vo Veľkom Slavkove.

"Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja," nečakane vtedy osočil Kisku.

To však už mal za sebou iný škandál, keď mu v roku 1999 policajti počas tradičnej cestnej kontroly našli v aute 18 skladačiek so 16,8 gramami kokaínu a nelegálne držanú zbraň. Radačovský tak bol obžalovaný z nelegálnej držby zbrane a z prechovávania drog. Spor sa ťahal 12 rokov a žilinský súd ho uznal trikrát za vinného. Súd ho napokon v roku 2012 oslobodil. Ako vtedy uviedla hovorkyňa súdu, skutky v konkrétnej situácii neboli trestnými činmi.

Do Európskeho parlamentu sa dostal v roku 2019, keď ako nestraník kandidoval za krajne pravicovú Ľudovú stranu Naše Slovensko ĽSNS. Krátko potom sa však od kotlebovcov dištancoval, pretože odmietol naplniť čestný sľub europoslancov za ĽSNS, podľa ktorého mal polovicu svojho europoslaneckého platu venovať slovenským občanom v núdzi podľa svojho výberu.

image

Volebný model: Korčok by veľmi tesne vyhral prvé kolo, potom by prehral. Harabin má 11 percent

Chce byť prezidentom

Radačovský vtedy vyhlásil, že mu to pripadá nemorálne a neetické, a že strane nebude robiť reklamu. Naznačil tiež, že by jeho šek mohol niekto označiť nevhodnými číslicami, čím odkázal na šéfa strany Mariana Kotlebu a jeho šeky so sumou 1488 eur, ktoré súd vyhodnotil ako sympatizovanie s extrémizmom. Kotleba za to dostal podmienečný trest.

Minulý týždeň oznámil, že sa chce uchádzať o post slovenského prezidenta. Voľby budú 23. marca a Radačovský do nich chce predložiť 15 podpisov poslancov. Vraj ho ku kandidatúre vyzvalo predsedníctvo strany Slovenský patriot, ktorú od roku 2021 vedie.

01 - Modified: 2024-01-18 08:10:04 - Feat.: 1 - Title: Za bolo takmer päťsto poslancov. Európsky parlament schválil uznesenie kritické voči slovenskej vláde 02 - Modified: 2024-01-17 06:51:12 - Feat.: 0 - Title: Šéf tchajpejskej kancelárie v Bratislave pre HN: Taiwan je príliš dôležitým hráčom, než aby ho svet ignoroval 03 - Modified: 2024-01-16 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nebyť opozičného zdržiavania, koalícia by nemohla vylepšiť kontroverzný zákon 04 - Modified: 2024-01-16 15:50:14 - Feat.: 1 - Title: „Milý priateľ Viktor.“ Orbán a Fico sa na seba tešili roky, rokovali až o 75 minút dlhšie (reportáž) 05 - Modified: 2024-01-16 14:46:56 - Feat.: 1 - Title: Spolupráca Vyšehradskej štvorky bola podľa Fica úmyselne znefunkčnená. Je to tragédia, hovorí 06 - Modified: 2024-01-16 13:28:58 - Feat.: 1 - Title: Orbán prijal Fica v Budapešti so všetkými poctami. Maďarský premiér si dal na privítaní naozaj záležať 07 - Modified: 2024-01-16 10:34:18 - Feat.: 1 - Title: Ideme odvolávať Danka, avizuje opozícia: Uvidíme, či mu Pellegrini vybaví amnestiu
01 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 02 - Modified: 2024-04-11 20:16:27 - Feat.: - Title: Tusk vyzval Európsku úniu, aby pomohla krajinám susediacim s Ukrajinou ovplyvneným vojnou 03 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 04 - Modified: 2024-04-11 18:58:54 - Feat.: - Title: Rozhovory o Ukrajine bez Ruska nemajú zmysel, reaguje Kremeľ konferenciu vo Švajčiarsku 05 - Modified: 2024-04-11 18:27:42 - Feat.: - Title: Ukrajine prakticky došli strely k systémom Iris-T aj Patriot, tvrdí novinár Bildu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. apríl 2024 07:34