Reuters
StoryEditor

Chalan za 222 miliónov. Kto je vlastne Neymar, najdrahší hráč histórie?

05.08.2017, 15:55
K otcovi vždy vzhliadal, napodobňoval ho, vo všetkom počúval. Tentoraz neposlúchol.

Namiesto toho vzal do ruky mobil a na instagramový účet, ktorý sleduje skoro osemdesiat miliónov ľudí, vyťukal pod fotku odkaz. "Papá, chápem a rešpektujem tvoj názor, ale už som rozhodnutý. Verím, že ma budeš ďalej podporovať." Bolo krátko po desiatej večer a do sveta sa rozletela správa o tom, že Neymar, brazílsky fenomén, sa práve stal najdrahším futbalistom sveta. Otcovi napriek.

Po štyroch rokoch, kedy bol v Barcelone "dvojkou" za nedotknuteľným Lionelom Messim, sa rozhodol vziať hlavnú úlohu inde: v Paris Saint-Germain. Bohatí katarskí majitelia za neho dali 222 miliónov eur, takže minuloročná rekordná transferová suma, ktorú Manchester obetoval za Paula Pogbu, narástla o šialených 122 percent.

Brazílsky strelec dostal zmluvu na päť rokov a každý rok si zarobí 45 miliónov eur. Inými slovami, ako by mu každú minútu na účte naskočilo 85 eur.

Päťdesiatštyri lôpt v izbe

Hneď sa začali predávať jeho dresy s desiatkou na chrbte, v Parku princov ho vítali davy ľudí, nad ulicaami stúpal červenomodrobiely dym. A on natešeným fanúšikom urobil radosť narýchlo naučeným pozdravom vo francúzštine, ktorý klub zverejnil na internete.

Ak aj vás v piatok aspoň čiastočne zasiahla Neymarmania, toto všetko asi viete. Čo potrebujete vedieť o chalanovi, ktorý ju rozpútal?

Jeho celé meno znie: Neymar da Silva Santos Júnior. Na začiatku februára oslávil dvadsaťpäť rokov. A má byť tým, kto raz - napríklad už čoskoro - rozbúra panovanie zatiaľ neprekonateľného dua Messi-Ronaldo.

Vyrastal v uličkách na predmestí Sao Paula a jeho svet sa vždy točil okolo futbalovej lopty. Vlastne okolo niekoľkých desiatok lôpt - už v deviatich rokoch ich mal doma v izbičke päťdesiatštyri.

Niekedy vybehol zahrať si von s kamarátmi, a keď sa nikomu z nich práve nechcelo, zapriahol sestru a sesternicu. Dokonca im prikázal obliecť si dresy, aby v ňom zosilnel dojem, že hrá skutočný zápas.

Techniku ​​trénoval v každej voľnej chvíli, ale jej základy mal rovnako už zakódované kdesi hlboko v sebe - tak ako väčšina Brazílčanov. Odmalička vyzeral, akoby s loptou pri nohe tancoval sambu.

Niet divu, že najskôr ho to tiahlo k futsalu. Tam mohol s loptou kúzliť na maličkom priestore a vymýšľať finty, nad ktorými spoluhráči často len krútili hlavou.
"Za to, ako teraz hrám, vďačím futsalu," priznal nedávno v rozhovore pre magazín FourFourTwo. "Pri ňom musíte rýchlo myslieť a ešte rýchlejšie sa hýbať. Na sekundu zaváhate - a balón je v kaši."

Na pláži o tretej ráno

Drobca, ktorý v každom zápase nastrieľal niekoľko gólov, nemohli prehliadnuť futbaloví skauti. V Santose, za ktorý hrával aj brazílsky idol Pelé, dokonca kvôli nemu založili novú vekovú kategóriu, len aby im neutiekol inam. A Neymar sa dokázal odvďačiť.

"Raz sme celý týždeň trénovali akciu, ktorú sme chceli vyskúšať v zápase proti silnému súperovi," spomínal Antonio Lima, prvý tréner, ktorému zázračný chlapec prešiel pod rukami. "Na začiatku stretnutia som sa na pár sekúnd otočil chrbtom k ihrisku a zdravil som sa s ich trénerom, a zrazu počujem ľudí, ako oslavujú. Neymar dal gól - úplne rovnakým spôsobom, aký sme nacvičovali. Hovoril som mu potom zo srandy: To si nemohol chvíľu počkať?"

Na prvý pohľad by ste to asi neodhalili, zvlášť dnes, keď má telo pokryté tetovaním, v ušiach s briliantmi a na hlave si často necháva vytvoriť divoké účesy. Ale pod maskou extrovertného frajera vraj nájdete vzorného profíka, sympaťáka a chlapca s dobrým srdcom.

"Kedykoľvek oslavoval narodeniny, vždy ako prvých pozval kuchára, trávnikára alebo kustóda. Najskôr myslel na tých, ktorých si ostatní nevšímali," hovorí Murici Ramalho, kouč, ktorý ako prvý Neymara viedol v áčku Santosu. "Hráč ako on je pre trénera sen. Bol v tíme najlepší, idol fanúšikov, ale stále drel najviac zo všetkých."

Slávnym sa stal už ako teenager, čo by hocikomu zamotalo hlavu. Jemu nie, len si musel zvyknúť na trochu odlišný životný režim. Nemohol si len tak vyjsť na ulicu, hneď by ho obsypali desiatky ľudí. Ale poradil si.

"Raz takto v noci spím, mám vypnutý telefón, a prebudí ma ťukanie na dvere," rozprával Elano, bývalý Neymarov spoluhráč zo Santosu. "Idem otvoriť, tam stojí on a pýta sa: Čau, čo robíš? Musel som s ním ísť na pláž, kde sme si v pokoji sadli a rozprávali sa. Inokedy by to nešlo, ale o tretej ráno mal od fanúšikov pokoj."

Postupne jeho sláva rástla. V osemnástich debutoval v reprezentácii, ako 21-ročný prestúpil do Barcelony a rýchlo zapadol. Kto sa bál toho, ako si sadne s Messim, čoskoro zistil, že spolupráca bude klapať.

Za štyri sezóny nastrieľal 105 gólov, na 80 prihral. Ale zatúžil po zmene a ďalej si už bude štatistiky vylepšovať vo Francúzsku. Celý svet sa pýta: Prečo vlastne?

"Rozhodne nie kvôli tomu, že by som sa v Barcelone nemohol stať číslom jedna," vyvrátil hneď Neymar najčastejšiu domnienku a podporil ju tým, že na Instagrame argentínskemu parťákovi za všetko poďakoval. "Nejde mi ani o peniaze - mrzí ma, že to tak niekto berie. Jednoducho som zatúžil po novej výzve!"

01 - Modified: 2024-01-15 13:46:40 - Feat.: - Title: Nechajte si milióny, odchádzame! Hviezdy už pochopili, ako to chodí v Saudskej Arábii 02 - Modified: 2023-09-09 05:54:12 - Feat.: - Title: Neymar prekonal Pelého rekord, proti Bolívii strelil dva góly 03 - Modified: 2023-08-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľudia zúria. Neymar letel gigantickým súkromným lietadlom za pol miliardy z Paríža do Saudskej Arábie 04 - Modified: 2023-08-18 07:25:23 - Feat.: - Title: Brazílska superhviezda a méta hodná 400 miliónov eur. Neymar pokoril ďalší úchvatný rekord 05 - Modified: 2023-08-15 17:09:31 - Feat.: - Title: Neymar prestúpil do saudskoarabského klubu Al-Hilal
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 12:39