StoryEditor

Ukrajinu sme rozstrieľali, čaká nás Kanada

17.05.2006, 00:00
Slovákom pomohli včera k postupu do štvrťfinále aj reprezentanti Bieloruska. Tí v zápase, v ktorom by nás nerozhodný výsledok vyradil zo šampionátu, zdolali Švajčiarsko 2:1.
Hokejoví reprezentanti Slovenska zostávajú na majstrovstvách sveta naďalej v hre o medaily. Vo svojom záverečnom vystúpení v osemfinálovej F-skupine rozdrvili Ukrajinu 8:0 a s piatimi bodmi obsadili posledné postupové štvrté miesto. Vo štvrťfinále narazia zverenci trénera Františka Hossu na víťaza E-skupiny Kanadu.
Ďakujeme, Bielorusko!
Pritom všetko mohlo byť ináč, keby Švajčiari uhrali vo včerajšom prvom stretnutí s Bielorusmi remízu. Tá by nás totiž vyradila z hry a duel s Ukrajinou by získal iba rozmer lepšieho tréningu. Našťastie, naši konkurenti nekalkulovali a bieloruskí hokejisti zdolali svojho súpera po urputnom boji 2:1.
Vo večernom zápase už Slováci nenechali nič na náhodu. Od úvodných minút diktovali tempo, súperovu obranu rozmiešali presnými kombináciami a zatlačili Ukrajincov pred ich bránku. Nevyšli nám síce úvodné dve presilovky, ale v 13. minúte už Kapuš šikovným tečom otvoril skóre. V druhej tretine sa následne presadili aj obrancovia Milo a Štrbák a s naším východným súperom to vyzeralo zle-nedobre. Ešte do prestávky stihol zvýšil na 4:0 Kováčik po ukážkovom pase Kollára. V závere sa premenil zápas na našu exhibíciu. Do streleckej listiny sa zapísal dokonca aj Michal Hudec, ktorý naskočil do hry až v priebehu stretnutia, debakel zavŕšil presnou strelou Jurčina. Zverenci trénera Františka Hossu napokon prestrieľali súpera 37:10 a naložili mu osmičku.
Vstali sme z mŕtvych
Slováci tak po zbabranom úvode turnaja dokázali vstať z mŕtvych. Veď po prehrách s Bieloruskom (1:2), Ruskom (3:4) a nevydarenej koncovke duelu so Švajčiarskom (2:2) sme mali nôž na krku. Všetko sa zvrtlo po víťazstve nad Švédskom 5:2, pomohla nám aj šťastena a nakoniec je pre náš tím ešte všetko otvorené. "V ani jednom okamihu sme si nepripúšťali hororový scenár. Stálo nás kopu síl, aby sme vybojovali postup, ale šťastie nám prialo a sme vo štvrťfinále. S Kanadou to bude hokejový sviatok," tvrdí center Andrej Kollár.
Pozor na oslabenia
Na Kanadu sme na uplynulých šampionátoch vedeli zahrať, no v každom prípade nás čaká tvrdý oriešok. "Javorové listy" ťažia na tomto turnaji najmä z hry supertalentovaného Sidneyho Crosbyho a jeho partnera v útoku Patrica Bergerona, obaja technicky výborne vybavení útočníci vedú tabuľku produktivity na šampionáte. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí u kanadských hráčov pri presilovkách (v zápase proti Lotyšom ich využili až deväť), takže bude dôležité nenechať sa zbytočne vylučovať. Hráči z kolísky hokeja zaznamenali na turnaji doposiaľ jedinú prehru, v osemfinálovej skupine podľahli Česku 4:6, to však už mali štvrťfinálovú miestenku zaistenú. Súboj v Riga Aréne bude pre nás príležitosťou na reparát za vlaňajšie štvrťfinále, v ktorom Slováci prehrali so zámorským výberom po dramatickom priebehu 4:5.

UKRAJINA - SLOVENSKO 0:8 (0:1, 0:4, 0:3)
Góly:
13. Kapuš (Čiernik, Bartovič), 22. Milo (Marián Hossa), 26. Štrbák (Kapuš, Bartovič), 36. Kováčik (Kollár), 37. Bartovič (Čiernik, Graňák), 45. Kapuš (Bartovič), 50. M. Hudec (Štrbák, Kollár), 59. Jurčina (Rastislav Pavlikovský). Rozhodoval: Levonen (Fín.), vylúčení: 9:4 na 2 min, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 2982 divákov.
Ukrajina: Karpenko - Klimentiev, Gunko, Zavalňuk, Sriubko, Ostrouško, Navarenko, Polonickij - Kasiančuk, Litvinenko, Šachrajčuk - Ďačenko, Bobrovnikov, Saľnikov - Materuchin, Šafarenko, Michnov - Bobkin, Oleckij, Procenko.
Slovensko: Križan - Vydarený, Štrbák, Jurčina, Milo, Harant, Graňák, Stehlík - Čiernik, Kapuš, Bartovič - Marián Hossa, Rastislav Pavlikovský, Marcel Hossa - Surový, Cibák, Zálešák - Vaic, Kollár, Kováčik - M. Hudec.

Ako padali góly
13. min.
Čiernik zakombinoval s Bartovičom, po ktorého pase tečoval puk do ukrajinskej bránky zblízka Kapuš 0:1
22. min.
Za bránkou podržal puk Marián Hossa, naservíroval ho obrancovi Milovi, ktorý našiel medzeru v postoji Karpenka 0:2
26. min.
Kapuš od mantinelu prihral na Štrbáka, ten od modrej čiary prepálil Karpenka 0:3
36. min.
Kollár s Kováčikom si zaspomínali na spoluprácu v drese Nitry. Kollár unikol a po jeho pase Kováčik zakončoval prakticky do prázdnej bránky 0:4
37. min.
Do útočného pásma nakorčuľoval Čiernik, prenechal puk Bartovičovi. Jeho strelu ešte Karpenko zlikvidoval, no útočník Chicaga pohotovo dorazil 0:5
45.-59. min.
V záverečnej tretine Kapuš, Michal Hudec a Jurčina dokonávajú dielo ukrajinskej skazy 0:8

NÁZOR EXPERTA
Vincent Lukáč, bývalý československý reprezentant:
Ukrajina dostala od každého debakel, nevyhla sa mu ani teraz. Z našej strany to bolo povinné víťazstvo. Súper nás nijako zvlášť nepreveril, slovenský kolektív splnil iba to, čo mal. S Kanadou nás čaká otvorený zápas, v ktorom môže každý vyhrať.

POSTAVA ZÁPASU
Pri takomto výkone a výsledku ťažko niekoho z nášho tímu vyzdvihnúť. Aktivitou vari najviac hýril Milan Bartovič, rýchly krídelník viackrát ušiel pri mantineli súperovým obrancom a nebál sa ani osobných súbojov. Bol pri troch slovenských góloch, sám zvyšoval v 37. minúte na 5:0
01 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MOTTO 02 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neplaťte platobnou kartou za každú cenu 03 - Modified: 2003-03-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SMS pre hluchonemých
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 01:52