StoryEditor

Hantuchová sa vracia medzi elitu

19.03.2007, 23:00
Ešte pred pár rokmi sa zdalo, že pôjde o ďalší premrhaný talent. Daniela Hantuchová sa po raketovom vzostupe na svetovom tenisovom rebríčku začala nečakane strácať.

Ešte pred pár rokmi sa zdalo, že pôjde o ďalší premrhaný talent. Daniela Hantuchová sa po raketovom vzostupe na svetovom tenisovom rebríčku (začiatkom roku 2003 bola dokonca piata, zatiaľ najlepšie v kariére) začala nečakane strácať - sebavedomie, váhu a, samozrejme, aj miesto v svetovej špičke. Vtedajšia Miss tenisových kurtov načas zakotvila na 31. mieste ženského tenisového rebríčka.
Dnes je zase všetko inak: 23-ročná tenistka dokáže otáčať zdanlivo prehraté zápasy, na počkanie posiela z kurtu domov svetovú štvorku Martinu Hinginsovú, po piatich rokoch vyhrala špičkový turnaj (a zase v americkom Indiana Wells) a profesionálne aj ľudsky dozrela. Dokonca si fyzicky náročné zápasy priam vychutnáva...
"Akoby sa tým víťazstvom (v Indiana Wells - pozn. red.) symbolicky zavŕšila jedna etapa jej kariéry a začínala sa ďalšia," vyhlásila pre agentúru SITA jej mama a manažérka Marianna Hantuchová.
Nový tréner, nová Daniela
Vlani ukončila slovenská tenistka spoluprácu s koučom Nigelom Searsom. Jej novým trénerom sa stal Angel Gimenez a Hantuchová sa pripravuje v jednom z najznámejších tenisových tréningových centier v Európe, španielskej akadémii Sanchez-Casal, ktorá sídli v Barcelone.
Španielsky kouč zmenil Hantuchovej takmer celú prípravu. "Daniela zlepšila najmä pohyb na dvorci a zvrátením nepriaznivého vývoja niekoľkých zápasov sa zlepšila aj jej sebadôvera," všimol si tréner nášho ženského národného tímu Mojmír Mihál. Naopak, u predchádzajúceho trénera sa pripravovala najmä na krátke výmeny a trénovala hlavne údery z miesta. "Prospelo jej aj to, že začala sa viac pohybovať na dvorci, dlhšie drží loptičku v hre," vysvetlil zmenu pre HN Mihál.
Čo sa (ne)stalo v roku 2003
Šokujúci pád zo začiatku tohto desaťročia nebol dodnes celkom objasnený. "Chýba jej dôvera a zbytočne podlieha emóciám," povedal v tom čase jej tréner Nigel Sears.
Ďalšiu príčinu ponúka Mihál. "V 19 rokoch príliš nezvládla slávu, bola vyhlásená za najkrajšiu tenistku na ženskom okruhu. Štyri roky ju trénoval Sears a výkonnostne stála."
V tom čase bolo prvé kolo pre ňu väčšinou aj konečnou stanicou. Zaujala však reklamný trh - začala sa venovať aj modelingu, keďže jej postava (viackrát ju v rôznych anketách obdivne označili za tenistku s najdlhšími nohami na svete) lákala spoločnosti na prezentáciu ich výrobkov.
Návrat zo sivej zóny
Hantuchová sa po úspechu na turnaji v Indian Wells posunula na 12. miesto svetového rebríčka, aj to však nemusí byť jej posledné slovo. "Určite má na to, aby sa vrátila do prvej desiatky svetového rebríčka," zdôraznil v rozhovore pre HN generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.
Zdá sa, že štyri roky v "sivej zóne" svetového tenisu boli pre ňu ponaučením. "Zásadná zmena spočíva v tom, že získala mentálnu silu v dôležitých zápasoch. Zobrala si ponaučenie z neúspechov. Daniela dozrela, má k tenisu iný prístup," dodala Marianna Hantuchová.

Kto je Daniela Hantuchová
Do sveta profesionálneho tenisu vstúpila v lete roku 1999. Pre tento krok obetovala klavírne lekcie a neskôr aj plánované štúdium na vysokej škole. Od 16 rokov trénovala v prestížnej tenisovej akadémii Nika Bollettieriho na Floride a na Slovensku sa pripravovala pod vedením trénera Jozefa Bulka na kurtoch v bratislavskej Petržalke. "Myslím si, že víťazstvo v Indiana Wells spred piatich rokov bol výsledok prípravy najmä s jej trénerom Jozefom Bulkom a taktiež vďaka príprave v Amerike," hovorí generálny sekretár zväzu Igor Moška. Doposiaľ Hantuchová zarobila na turnajoch takmer 4,7 miliónov dolárov (okolo 120 miliónov korún).

Najlepšie zarábajúce tenistky tohto roku:
Meno Krajina Zárobok v dolároch
1. Serena Williamsová (USA) 1 284 715
2. Maria Šarapovová (Rus.) 710 890
3. Daniela Hantuchová (SR) 542 823
4. Martina Hingisová (Švajč.) 492 463
5. Justine Heninová (Belg.) 478 320

Koncoročné postavenie v rebríčku:
Rok Pozícia
2000 108
2001 38
2002 8
2003 19
2004 31
2005 19
2006 18

01 - Modified: 2003-05-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irak nesplatí dlh ani v roku 2004
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. apríl 2024 16:09