StoryEditor

Polícia rieši korupciu vo futbale

23.11.2006, 23:00
Korupcia dorazila konečne aj do slovenského futbalu. Presnejšie povedané, bola tu už dávnejšie, ibaže sa k braniu úplatkov priznal otvorene prvý slovenský rozhodca.
Korupcia dorazila konečne aj do slovenského futbalu. Presnejšie povedané, bola tu už dávnejšie, ibaže sa k braniu úplatkov priznal otvorene prvý slovenský rozhodca. Volá sa Marián Diňa a tvrdí, že pred desiatimi rokmi zažil v štvrtej a piatej lige na východom Slovensku množstvo zápasov, kde sa podplácalo takmer na každom kroku.
Tisíce za "dobrú prácu"
Pokiaľ "dobre" odpískal zápas, čakala ho niekoľkotisícová odmena. Muž, ktorý s kariérou rozhodcu skončil v roku 1998, dokonca vyhlásil, že do tohto kolotoča boli zapletení aj prvoligoví arbitri - tí kazili kšeft príležitostným rozhodcom.
Diňa odštartoval škandál rozhovorom pre denník Nový Čas, prípadom sa už zaoberá Krajská prokuratúra v Košiciach. "Je u nás zaznamenané podozrenie z trestnej činnosti korupčného charakteru, po zaevidovaní prípadu sme všetky podklady poslali polícii. Zatiaľ sú to len strohé dôkazy, pri vypočúvaní sa však môžu vyskytnúť ďalšie okolnosti," vyhlásil pre HN hovorca prokuratúry Marián Spišák.
Laurinec čistí futbal
Na trestné orgány sa po medializácii šokujúcej spovede bývalého rozhodcu obrátil dokonca prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec. "Pokiaľ sa dôkazy ukážu ako pravdivé, potom sa treba rozhodnúť, aké budú tresty. Slovenský futbalový zväz sa dištancuje od podobných praktík a veríme, že ich dôsledne prešetrenie pomôže k očisteniu kreditu slovenského futbalu." Je to prvýkrát, čo sa podozrením z brania úplatkov vo futbale orgány činné v trestnom konaní vôbec zaoberajú, potvrdil nám to aj hovorca prokuratúry Spišák.
Naopak, prezidentovi východoslovenského futbalového zväzu Jozefovi Krišovi sa nepozdáva, že Diňa prehovoril nahlas až desať rokov po ukončení kariéry. "Myslím si, že takýto hnoj v našom futbale nie je. V podstate si tým zvyšoval životnú úroveň a teraz, keď sa to zapáči slovenským denníkom, tak začne o tom informovať."
Keď odišiel Svoboda
Korupčné aféry už vážne podlomili dôveryhodnosť nemeckého, českého či talianskeho futbalu. Napriek tomu, že už v Čechách potrestali bývalého rozhodcu Ľubomíra Pučeka aj kvôli údajnej manipulácii pri zápase Púchova s Banskou Bystricou, Slovensko sa podobným problém vyhýbalo.
Krátko po vražde vplyvného muža bratislavského podsvetia a podnikateľa Jozefa Svobodu (v júni 2004) síce polícia urobila raziu v areáli Slovana Bratislava (ešte za bývalého vedenia), napriek zhabaniu účtovníctva a iných dokumentov sa ani v tomto prípade nič nekalého doteraz nepreukázalo.

Futbalových rozhodcov sme sa v ankete opýtali, či sa vo svojej kariére stretli s tým, že by ich mal záujem niekto podplatiť pre lepší výsledok.

STRETLI STE SA UŽ S ÚPLATKOM V NAŠEJ FUTBALOVEJ SÚŤAŽI?

- Ľuboš Micheľ (hlavný rozhodca):
Viem, že je to teraz veľmi lukratívna téma, ale v mojej kariére som sa nestretol s podplácaním. To, čo povedal Marián Diňa je samozrejme jeho tvrdenie, ku ktorému by som sa nerád vyjadroval.

- Richard Havrilla (hlavný rozhodca):
Vo svojej kariére som v živote nepočul o podobných úplatkoch. Myslím si, že je to teraz veľmi nafúknuté. Vnímam však tvrdenie Mariána Diňu, všetko aj tak ukážu ďalšie dôkazy.

- Miroslav Richtárik (hlavný rozhodca):
V živote som nepočul o tomto rozhodcovi, ale sa mu divím, že hovorí o takýchto hlúpostiach. Že sa vôbec dá kúpiť za 500 korún, veď to je smiešne. Pochybujem, že by sa vtedy stal úplatok. Veď je to trápne, aby sa dal niekto uplatniť za pár korún a aj preto neverím tomuto tvrdeniu.
01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhrady voči Európe
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 01:42