StoryEditor

Namiesto trháku možno osudná strata

19.08.2005, 00:00
"Senzačný revanš sa podaril," znie titulok denníku Lichtensteiner Vaterland. Outsider z Lichtenštajnska na domácej pôde po Portugalčanoch (2:2) obral o body ďalšieho favorita 3. kvalifikačnej skupiny MS 2006 Slovensko. Bezgólová remíza je obrovským sklamaním pre výber Dušana Galisa, veď po remíze Ruska v Lotyšsku (1:1) sa črtala ideálna príležitosť zvýšiť náskok pred zbornou na rozdiel piatich bodov.

"Senzačný revanš sa podaril," znie titulok denníku Lichtensteiner Vaterland. Outsider z Lichtenštajnska na domácej pôde po Portugalčanoch (2:2) obral o body ďalšieho favorita 3. kvalifikačnej skupiny MS 2006 Slovensko. Bezgólová remíza je obrovským sklamaním pre výber Dušana Galisa, veď po remíze Ruska v Lotyšsku (1:1) sa črtala ideálna príležitosť zvýšiť náskok pred zbornou na rozdiel piatich bodov. Zahanbujúci výsledok z Vaduzu tak definitívne pochoval šance slovenského tímu na priamy postup z druhého miesta, ktorý si zabezpečia len dve najlepšie mužstvá z druhých miest. Reálna šanca na účinkovanie v baráži však naďalej žije.
Po stretnutí zavládlo v slovenskej kabíne obrovské sklamanie. Hráči otvorene hovorili o obrovskej hanbe slovenského futbalu. "Urobili sme si hanbu, hoci tu remizovali aj Portugalci, mali sme jednoznačne zvíťaziť," uviedol stredopoliar Peter Hlinka, podľa ktorého však treba vo zvyšných troch stretnutiach kvalifikácie zabojovať. "V kabíne bol, samozrejme, obrovský smútok. Mali sme šance na skórovanie, no nevyužili sme ich. Taký je však futbal, taký je život, musíme sa pozerať dopredu a vidieť to optimisticky. Všetko sa rozhodne až v ďalších zápasoch, šanca tu stále je a nemali by sme ju pustiť," uviedol hráč Rapidu Viedeň. Za miernu katastrofu označil stratu dvoch bodov vo Vaduze aj Kamil Čontofalský, ktorý mal v zápase nečakane veľa práce. "Je to hrozné, že sme tu remizovali. A je to o to horšie, že Rusko remizovalo s Lotyšskom a mohli sme im utiecť. Výsledok sme poznali a neviem, či nám to zväzovalo nohy, neviem si to vysvetliť. Sami sme si to však skomplikovali a sami sa z toho musíme dostať. Už najbližšie v Rige musíme zvíťaziť," priznal gólman Zenitu Petrohrad, pre ktorého to bola údajne najhoršia remíza v jeho kariére. "Bral by som výsledok 5:4, či 6:5, len aby to bolo za tri body. V závere už naše trápenie vyvrcholilo, chceli sme streliť gól, no boli sme nemohúci," dodal Čontofalský.

Slovenský útočník Martin Jakubko (vľavo) mohol vo Vaduze pokojne streliť hetrik, no ani on nedokázal svoje príležitosti využiť. Snímka TASR/P. Neubauer


S bodmi z Vaduzu sa počítalo
Slováci nastúpili na pôde štvrtého najmenšieho štátu Európy v úlohe jasného favorita, v doterajších piatich vzájomných zápasoch s ním nestratili ani bod, a dokonca ani neinkasovali. "Rozhodne sme ho však nepodcenili, veď potrápil aj ďalšie silné tímy. Chceli sme sa presadiť ofenzívnou a aktívnou hrou, aj preto sme nastúpili s troma obrancami a dvoma vysunutými útočníkmi, ktorých mali dopĺňať ofenzívni krajní stredopoliari spolu s Mintálom. Úvodných dvadsať minút bolo podľa môjho názoru v poriadku, vypracovali sme si šance. Tlačili sme aj potom, no cez prehustenú obranu sme sa nedokázali presadiť, nemali sme hráča, ktorý by dokázal niečo vymyslieť. O strely sme sa síce pokúšali, no neboli dosť razantné, chýbala väčšia agresivita," povedal slovenský tréner Dušan Galis. Slovenskú reprezentáciu v kvalifikácii ešte čakajú stretnutia v Lotyšsku a doma proti Estónsku a Rusku. Podľa papierových prepokladov by Rusi mali získať šesť bodov za domáce víťazstvá s Luxemburskom a Lichtenštajnskom, Slovensko by si zasa malo pripísať povinné tri body za víťazný zápas doma s Estónskom. Pri tejto kalkulácii by obe mužstvá mali po 21 bodov a bez ohľadu na výsledky zápasov Slovenska v Lotyšsku a Ruska doma s Portugalskom sa o druhom mieste rozhodne 12. októbra v Bratislave v zápase pravdy medzi Galisovým tímom a Ruskom. "V skupine je stále všetko otvorené, no strata týchto bodov nielen mňa, ale aj hráčov veľmi mrzí a možno bude ešte viac na konci kvalifikácie. Nedá sa nič robiť, ideme ďalej," smutne skonštatoval tréner Dušan Galis, ktorý sa priznal, že s tromi bodmi z Vaduzu počítal.

Radosť domácich
Obrovská radosť, pochopiteľne, zavládla v tábore Lichtenštajnska. Domáci po remíze s Portugalskom získali ďalší nečakaný bod. Miestne média deň po zápase prízvukovali, že Lichtenštajnčania dokonale vrátili Slovákom prehru 0:7. Vôbec im neprekážalo, že ani v šiestom vzájomnom zápase nedokázali tomuto súperovi streliť gól. "Každý z nás bojoval za každého v priebehu celých 90 minút. Musím všetkým, no najmä mladým hráčom zložiť poklonu a poďakovať sa im," zdôraznil 27-ročný obranca FC Vaduz Martin Telser. O sedem rokov mladší stredopoliar VfB Hohenems Roger Beck prejavil o niečo väčšie emócie: "Senzačné. Najmä v prvom polčase sme hrali mimoriadne disciplinovane. Slováci mali síce niekoľko šancí, no my sme dokázali aj skórovať, ale rozhodcovia boli proti... Myslím, že remíza je spravodlivá a najmä mladí hráči v našom tíme si zaslúžia absolutórium, hrali skvele."

KVALIFIKÁCIA MS 2006
Výsledky 3. kvalifikačnej skupiny: Lichtenštajnsko – Slovensko 0:0, Lotyšsko – Rusko 1:1 (1:1), góly: 6. Astafjevs – 26. Aršavin

1. Portugalsko

8

6

2

0

24:4

20

2. SLOVENSKO

9

5

3

1

22:7

18

3. Rusko

8

4

3

1

16:11

15

4. Lotyšsko

9

4

2

3

16:15

14

5. Estónsko

9

3

2

4

12:15

11

6. Lichtenštajnsko

9

1

2

6

9:19

5

7. Luxembursko

8

0

0

8

4:32

0

Zostávajúci program favoritov, sobota 3. septembra: Rusko - Lichtenštajnsko, Portugalsko - Luxembursko, streda 7. septembra: Lotyšsko - SLOVENSKO, Rusko - Portugalsko, sobota 8. októbra: SLOVENSKO - Estónsko, Portugalsko - Lichtenštajnsko, Rusko - Luxembursko, streda 12. októbra: SLOVENSKO - Rusko, Portugalsko - Lotyšsko.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technické zhodnotenie auta -- II. časť 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vydavateľstvá proti pirátstvu 03 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slabo účinné agrosubvencie
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 06:05