StoryEditor

Korupčná aféra vedie k nám

Ďalšia škvrna v českom futbale má tentoraz dosah aj na Slovensko. Českí rozhodcovia L. Puček a J. Vodička pred tromi rokmi ovplyvnili futbalový zápas medzi Banskou Bystricou a Púchovom (3:0).

Ďalšia škvrna v českom futbale má tentoraz dosah aj na Slovensko. Českí rozhodcovia Lubomír Puček a Jiří Vodička pred tromi rokmi ovplyvnili zápas najvyššej slovenskej futbalovej súťaže medzi Banskou Bystricou a Púchovom (3:0). Pre Banskobystričanov to bola najúspešnejšia sezóna klubu, keď skončili na druhom mieste za majstrovskou Žilinou.

Česi nás nepotrebovali
Podľa rozhodnutia súdu obaja ovplyvnili ligový zápas a rozhodcovia Puček aj Vodička musia zaplatiť pokutu 70-tisíc korún. Paradoxné je, že arbiter Puček nebol v tom zápase nijako zainteresovaný. Druhý "namočený" bol v úlohe asistenta. Oboch usvedčila nahrávka, kde Puček ponúkal Vodičkovi "70 litrov vína" aby zariadil víťazstvo Banskej Bystrice. Podľa vyšetrovateľov to malo predstavovať 70-tisíc korún. Puček, ktorý pochádza zo Slovenska, má podľa rozhodnutia súdu osobné väzby na vedenie Dukly Banská Bystrica. "Osobne z Banskej Bystrice nikoho nepoznám, pochádzam zo Slovenska a chodím na viaceré futbalové zápasy slovenskej ligy," dementoval tieto správy pre HN Puček.
Inkriminovaný telefonát sa uskutočnil v Česku, takže podľa predsedu českej disciplinárnej komisie Alexandra Károlyiho nepotrebovali slovenskú stranu na objasnenie a právoplatne mohli vymerať trest pre oboch previnilcov.

Naši sú ticho, budú to však riešiť
Slovenská strana sa k tomuto škandálu stavia s rezervou. Podľa predsedu disciplinárnej komisie Štefana Krídlu musí Slovenský futbalový zväz čakať na podklady z českej strany, aby mohli vzniknutú situáciu riešiť. "Len čo nám príde od príslušného orgánu oznámenie, začneme disciplinárne konanie. Nie je pravda, že by sme v tejto veci nič nekonali. Monitorujeme túto skutočnosť. Lenže zatiaľ nikde nie je povedané, že slovenský klub niečo niekomu dal alebo sľúbil." Ako svedok bol predvolaný aj generálny sekretár z Banskej Bystrice Tomáš Geist, ktorá je zainteresovaným klubom v tejto kauze. "Predvolali ma, ja som im odpovedal na otázky, ktoré potrebovali. O našom klube však nepadla ani zmienka." Poškodeným tímom boli Púchovčania, tí však taktiež mlčia. "My máme teraz iné problémy. Nikto sa tým nezaoberá. Ani neviem, čo by sme mohli získať. Ani vtedy sme to nebrali osobne. Každá prehra bolí, ale nijako sme sa nad tým nezamýšľali," povedal pre HN manažér Púchova Dušan Slovák.


Puček: Niekto ma chcel odstaviť
Potrestaný rozhodca Puček má v celej kauze jasno. "Niekto ma chcel odstaviť, a podarilo sa mu to. Je pre mňa záhadou, prečo túto vec prvýkrát vytiahli až na konci minulého roku, keď som bol dva týždne manažérom pražskej Slavie. Dovtedy to nikomu neprekážalo. Ja som volal Jiřímu Vodičkovi, ale brali sme to ako srandu."

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ku gratulantom sa pridal aj prezident 02 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Raúl pre Manchester "veľkým sústom"
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
02. máj 2024 20:02