StoryEditor

Slováci súperia s Rusmi o prvenstvo v skupine

10.05.2006, 00:00
Slovenských hokejistov čaká dnes v poslednom zápase základnej C-skupiny jeden z favoritov celého turnaja, Rusko. Napriek strate dvoch bodov v úvodnom dueli s Bieloruskom (1:2) môžu naši reprezentanti stále pomýšľať na prvé miesto v skupine.

Slovenských hokejistov čaká dnes v poslednom zápase základnej C-skupiny jeden z favoritov celého turnaja, Rusko. Napriek strate dvoch bodov v úvodnom dueli s Bieloruskom (1:2) môžu naši reprezentanti stále pomýšľať na prvé miesto v skupine, stačí maličkosť - zdolať "zbornú", najlepšie o dva góly. Prípadná prehra by ich však mohla odsunúť až na tretiu priečku.

Príprava bez stresu
Vysoké víťazstvo nad Kazachstanom (6:0) nielen dodalo Slovákom sebavedomie, ale im aj zabezpečilo postup do osemfinálovej fázy. Proti tímu trénera Vladimira Krikunova sa tak môžu pripravovať bez stresu. "Niektoré momenty proti Kazachom naznačili naše možnosti a verím, že v tomto výkone budeme pokračovať aj s Rusmi. Ak budeme hrať v pohybe, takticky a s nasadením, môžeme urobiť dobrý výsledok. Rozhodne však nemôžeme hrať otvorený hokej. Dôležité bude využiť naše brejkové typy hráčov," myslí si reprezentačný tréner František Hossa.
Ruský štýl hokeja dokonale pozná Richard Kapuš. Útočník Metallurgu Magnitogorsk pôsobil v tamojšej superlige dve sezóny. "Sme teraz v inej pozícii ako proti Bielorusku a Kazachstanu, to boli predsa len viac defenzívne postavené tímy. Rusi sú veľmi šikovní hráči, rýchli a korčuliarski vyspelí. Tréner Krikunov sa spolieha na Ovečkina. Malkin, Sušinskij a brankár Sokolov zasa patria medzi špičku v superlige," analyzuje súperov tím Kapuš, ktorému podľa vlastných slov prospel presun do prvého útoku medzi bratov Hossovcov. Starší Marián však dnes pre zranenie nenastúpi. Do bránky sa postaví opäť Karol Križan, ktorý odchytal na turnaji dosiaľ 80 minút a zatiaľ neinkasoval.

V hre sú body do osemfinále
Istota postupu vzbudzuje predstavu, že Slovákom dnes nejde prakticky už o nič. V hre sú však dôležité body zarátavané do osemfinálovej skupiny. Z "céčka" si do nej zatiaľ neprenášajú ani jeden. V druhej fáze naši hokejisti narazia na Švédsko, Švajčiarsko a jedného z dvojice Ukrajina/Taliansko (presný program zápasov bude známy po dnešných večerných zápasoch), pričom na postup do štvrťfinále budú potrebovať minimálne štyri body.

Vzájomná bilancia: SR - Rusko 20 8 5 7 65:64
Posledný vzájomný zápas: SR - Rusko 5:3 (ZOH Turín, 15. februára 2006)
Posledný zápas na MS: Slovensko - Rusko 3:3 (Viedeň, 2. februára 2005)
Najpamätnejší zápas: Slovensko - Rusko 4:3 (finále MS v Göteborgu, 11. mája 2002)

Dve miesta sú stále voľné
Tréner František Hossa si stále necháva dve voľné miesta na súpiske. K dispozícii má dvoch náhradníkov Hudecovcov - obrancu Stanislava a útočníka Michala, ktorí v Rige normálne trénujú s mužstvom, no čaká aj na vývoj play-off NHL. V prípade vypadnutia Ottawy a Colorada (oba tímy prehrávajú 0:2 v sériách hranej na štyri víťazné zápasy) by totiž mohol siahnuť po službách zadákov Zdena Cháru a Andreja Meszároša, respektíve brankára Petra Budaja. Od osemfinálovej fázy navyše môže podľa reglementu šampionátu Hossa zapísať na súpisku ďalších dvoch hráčov.

Predpokladaná zostava Slovenska:
Križan - Jurčina, Milo, Vydarený, Štrbák, Harant, Graňák, Stehlík - Čiernik, Kapuš, Marcel Hossa - Surový, Cibák, Bartovič - M. Hudec, Rastislav Pavlikovský, Zálešák - Vaic, Kollár, M. Kováčik

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TENIS 02 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenské štafety na ME bez úspechu 03 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO 04 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Ruža" bez trénerky Hejkovej
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 13:22