StoryEditor

Kritická situácia na olympiáde. Ohrozený bol aj zápas slovenských hokejistov

14.02.2018, 08:02
Autor:
vtrvtrTASRTASR
Silný vietor výrazne komplikuje dianie na zimných olympijských hrách.

Situácia v dejisku ZOH v Pjongčangu nabrala v stredu kritický rozmer. Po tom, čo v horskej časti Alpensia zrušili slovenskou verejnosťou mimoriadne očakávaný slalom žien a vytrvalostný biatlon žien, v prímorskom meste Kangnung hrozilo aj zrušenie neskorovečerného hokejového zápasu Slovenska s Olympijskými športovcami z Ruska.

​Mobily prijímajú neustále varovania o nebezpečnom nárazovom vetre a organizačný výbor popoludní zakázal pohyb ľudí v Olympijskom parku. Tí, ktorí ho nestihli opustiť, musia zostať v halách a prítomné médiá (hokej, curling, krasokorčuľovanie) sa presunuli zo stanových tlačových centier na tribúny do arén. O ďalšom vývoji budú organizátori informovať s tým, že prioritná počas zimnej olympiády je bezpečnosť jej účastníkov.

Nálada v slovenskom tíme však nenasvedčuje, že by sa hokejový zápas nemal konať. "Nemáme žiadnu informáciu o tom, že by náš úvodný zápas turnaja proti Olympijským športovcom z Ruska mal byť ohrozený. Práve sa obliekame a odchádzame na štadión," povedal pre HN hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja Peter Jánošík.

Odložený biatlon

Biatlonové vytrvalostné preteky žien, kde sa má predstaviť štvorica slovenských reprezentantiek na čele s Anastasiou Kuzminovou na 15 km, preložili na štvrtok na 9.15 hod. Preteky sa mali pôvodne uskutočniť v stredu o 12.05 hod.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) na svojej stránke informovala, že vytrvalostné preteky mužov na 20 km posunuli vo štvrtok z 12.00 na 12.20 hod.

Silný vietor robil veľké problémy organizátorom zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu aj v stredu. Okrem toho, že zrušili a presunuli plánovaný slalom žien a vytrvalostné preteky biatlonistiek, museli prijať aj opatrenia na ochranu divákov a novinárov.

Obavy zo zrútenia konštrukcie

Zlé poveternostné podmienky ich donútili zatvoriť tlačové strediská pri rýchlokorčuliarskom Ovále a Ľadovej aréne pre krasokorčuľovanie v Kangnungu.

Tie sa nachádzajú vo veľkokapacitných stanoch. Organizátori v obave, že by sa mohla oceľová konštrukcia zrútiť, vyzvali novinárov, aby opustili priestor tlačových stredísk. "Museli sme urobiť potrebné opatrenia," vyhlásili organizátori.

Problémy sa nevyhli ani obchodu so suvenírmi v pobrežnom klastri v Kangnungu. Silný vietor poškodil jeho strop. Improvizovaný obchod je rovnako skonštruovaný iba z oceľových rúr a celtoviny. Organizátori uviedli, že v priebehu dňa predaj oficiálnych suvenírov opäť spustia. Zároveň varovali návštevníkov v Kangnungu, aby sa nezdržovali vonku, pretože sa obávajú ďalších problémov, ktoré by mohol spôsobiť vietor.

Už predtým museli organizátori zrušiť a na ďalšie dni presunúť slalom žien i vytrvalostné preteky biatlonistiek. Štart skokov na strednom mostíku severskej kombinácie posunuli o polhodinu.

01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 13:22