StoryEditor

"Niečo podobné som nikdy nevidel." Jačanie, klaňanie alebo takto sa fandí na hokeji v Ázii

16.02.2018, 20:22
Autor:
Karel KnapKarel Knap
Nadšené. Hlasné. A niekedy pre našinca nie úplne pochopiteľné.

Kontrast tĺkol do očí a ani uši ho nemohli prepočuť. Juhokórejský popový idol DJ Juice rapoval do mikrofónu a jeden z jeho šlágrov dunel halou, zatiaľ čo vyslankyne komunistického Severu za jednou z bránok na povel svojich šéfov spievali národné piesne, z ktorých k väčšine divákov doľahlo sotva pár tónov. Napriek tomu si ich českí hokejisti pred svojou olympijskou premiérou, v ktorej porazili domáci tím tesne 2:1, nemohli nevšimnúť.

"Už na rozkorčuľovaní som zaznamenal, ako trénujú tie svoje pohyby. Boli zladené ako akvabely," povedal český útočník Roman Červenka o výprave zvanej Armáda krások, ktorú k susedom na športové slávnosť poslal vodca Kim Čong-un.

Práve asi 150 dievčat v bielych čiapočkách spoluvytváralo jedinečnú atmosféru stretnutia.

Niekedy pre našinca nie úplne pochopiteľné

Kangnung Hockey Center z výšky vyzerá ako vybrúsený drahokam a zvnútra ako mnoho iných športových arén v Európe a Severnej Amerike. Pod stropom obrie teleso s časomierou a obrazovkami. Tribúny pre desaťtisíc návštevníkov.
Čo ho najviac odlišuje od príbuzných budov v NHL alebo v Európe, je správanie obecenstva.

Nadšené. Hlasné. A niekedy pre našinca nie úplne pochopiteľné. "Ľudia napríklad začali jačať, keď Kórejčania nahodili puk do našej tretiny," čudoval sa Červenka. "Niekedy to podľa rámusu vyzeralo, že majú nejakú megašancu, pritom to zase tak horúce nebolo. Inak fandili parádne."

Skandovali. Keď sa im niečo nepáčilo, bučali ako športové publikum v Severnej Amerike. Ak stúpalo napätie, vzduch rozvlnilo trhané pišťanie. "Bolo úsmevné, keď diváci vrieskali a vstávali, ešte než Kórejčania vystrelili na bránku," postrehol kouč Josef Jandač. "Každopádne sa mi páčilo, ako bolo živo. Zápas potom človeka oveľa viac strhne."

"Jednoducho zápas v Ázii, výborný zážitok," povedal český brankár Pavel Francouz. "V Šanghaji sa pri našom zápase KHL rovnako hlasno aplaudovalo, keď sme dali gól my aj domáci."

"Niečo podobné som nikdy nevidel"

Čarovná chvíľa nastala počas druhej prestávky, kedy utíchli moderné hity z reproduktorov. Sólo mala spievajúca "Armáda krások", oblečená do červeno-modro-bielych úborov, a niekoľko tanečníc v kostýmoch. Pri ňom im Juhokórejčania niekoľkokrát vrelo zatlieskali.

Reprezentantky mocnosti hroziacej jadrovým útokom sa zase zapájali do vlny, ktorá obiehala po hľadisku, a zrazu nepripomínali robotov.

A ešte jeden moment zaujal.

"Bolo super, ako sa kórejskí hráči po zápase klaňali fanúšikom," žasol Francouz. "Niečo podobné som nikdy nevidel."

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 05:21