StoryEditor

Česká snoubordistka v Pjongčangu šokovala svet, v super-G porazila lyžiarsku špičku

17.02.2018, 19:39
Dcéra známeho českého speváka v cieli dlho nemohla uveriť tomu, čo práve dokázala.

Americká televízia NBC pred poslednou jazdou ženského superobrovského slalomu oznámila, že zlatú medailu získava Rakúšanka Veithová. Tá už prijímala gratulácie a oslavovala obhajobu triumfu v super-G zo Soči. Lenže potom všetkých očarila zázračná jazda Ester Ledeckej, ktorá v cieli dlho nemohla uveriť tomu, čo dokázala. A spolu s ňou celý svet.

"Kto si, Ester Ledecká?" pýta sa titulok jedného z článkov francúzskeho denníka L'Équipe. Dvadsaťdvaročnú snoubordistku a lyžiarku vzápätí začali spoznávať nielen v baštách alpského lyžovania, o jej šokujúcom víťazstve referovali aj denníky The Australian alebo New Zealand Herald.

Svet zaujal najmä fakt, že Ledecká, ktorej hlavnou doménou je snoubord, predčila najlepšie zjazdárky na lyžiach.

"Snoubordistka Ledecká na secondhandových lyžiach vyhrala zlato vo svojom druhom najlepšom športe," zhrnul jednou vetou paradoxný triumf Ledeckej portál Sportingnews. "Tak snoubordisti vedia tiež lyžovať ...," pridala svoj údiv francúzska agentúra AFP.

Svetovým médiám spôsobila horúce chvíľky
Je totiž bežnou praxou, že Ledecká dostáva od výrobcu materiál zdedený po hviezdach. "To sú lyže, ktoré sme od firmy dostali vlani. A išli," usmieval sa spokojne servisman aj lyžiarsky tréner Petr Kouřil.

Česká víťazka spôsobila svetovým médiám v Pjongčangu horúce chvíľky. Nikto nečakal, že by snoubordistka a ešte s relatívne vysokým štartovým číslom mohla nejako ohroziť špecialistky. Televízia NBC aj rakúska ORF už oznámili víťazstvo Anny Veithovej ešte predtým, než Ledecká vyšla na trať. Potom sa museli ospravedlňovať a agentúry stornovali svoje flešové správy.

Nebolo snáď jediného televízneho komentátora, ktorý by vášnivo neprežíval spanilú jazdu vysmiatej Češky. Komentátor britskej verzie Eurosportu Nick Fellows označil jej zlato za najväčší šok v histórii zimných hier.

Kým Ledecká v cieli len neveriacky pozerala na tabuľu s časom, všetci okolo búrlivo oslavovali jej nečakanú "krádež" zlatej medaily. "Jej tréneri, tím, rodina - sakra, úplne všetci - prepukli v extatický jasot. Ledecká nechápala prečo," opísal sekundy po dojazde portál USA Today.

Poklôn sa jej dostalo aj od súperiek
Švajčiarsky Le Temps si všimol, že z rodiny Ledeckých nie je Ester vo svojej krajine prvou známou osobnosťou - starý otec bol reprezentantom v hokeji a jej otecko Janek je populárnym hudobníkom.

"Do rodinnej fotogalérie slávnych osobností môže teraz pridať tú svoju. Teda až bude mať čas sa namaľovať," narážal denník na fakt, že Ledecká prišla po zlatých pretekoch na tlačovú konferenciu v lyžiarskych okuliaroch. Zdôvodnila to tým, že si nestihla urobiť make-up, pretože s takou slávou jednoducho nepočítala.

Švajčiarskych fanúšikov mohla na fantastickom víťazstve Ledeckej mrzieť len skutočnosť, že česká pretekárka vytlačila ich favoritku Laru Gutovú na štvrtú priečku.

Poklôn sa jej dostalo aj od súperiek. Zarazená Veithová, ktorá sa bezprostredne po prejdení Ledeckej cieľom len chytila ​​za hlavu, musela zvládnuť nečakané druhé miesto. Len pár chvíľ predtým pritom hovorila o najkrajšom víťazstve svojej kariéry.

"Bolí, proste to veľmi bolí. V ten moment som to nechápala. Neskutočné, čo Ester predviedla. Zaslúžila si to. Keď je niekto najrýchlejší, tak si to zaslúži. Ale na mňa je toho skrátka príliš," smútila Veithová.

Vonnová ocenila Ledeckej všestrannosť
Američanka Lindsey Vonnová ocenila športovú všestrannosť Ledeckej. "Chcela by som mať jej športový talent, skákať zo športu do športu a všetko vyhrávať. Ale bohužiaľ viem len lyžovať. A ona ma aj tak porazí," krútila neveriacky hlavou zjazdárka, ktorá vyhrala viac pretekov svetového pohára ako ktorákoľvek iná pretekárka.

Pomyselný klobúk v odkaze na Twitteri sňal tiež český hokejista Jakub Voráček. "Jeden z najlepších športových výkonov, ktoré som kedy videl," napísal.

Agentúra Sport Invest, ktorá Ledeckú zastupuje, si zavtipkovala v súvislosti s prísnymi olympijskými regulami. Partnerské spoločnosti totiž nesmú počas trvania olympiády menovite zmieňovať zúčastnených športovcov alebo sa inak spájať s hrami. "Neuveriteľné! Nemenovaná športovkyňa vyhrala nemenovaný pretek na nemenovanej akcii a urobila nám tým veľkú radosť. Si skvelá," uviedli jej zástupcovia na Facebooku.

Podporí STR, ako Ledeckú prezývajú, celosvetový mediálny ošiaľ tiež oveľa očakávanějším víťazstvom v paralelnom snoubordovom slalome? Prvé preteky v tejto disciplíne sú vo štvrtok 22. februára, finále je v pláne o dva dni neskôr. 

01 - Modified: 2022-06-10 11:27:01 - Feat.: - Title: Janek Ledecký: Na Ester sme krátki 02 - Modified: 2022-02-08 07:18:08 - Feat.: - Title: Česko získalo na hrách v Číne zlato. Ledecká obhájila titul v paralelnom "obráku" 03 - Modified: 2020-02-29 09:59:35 - Feat.: - Title: Vlhová dosiahla svoj najlepší výsledok v super-G Svetového pohára v kariére 04 - Modified: 2019-02-26 19:50:02 - Feat.: - Title: Ledecká si zvolila snoubord za Česko 05 - Modified: 2018-03-06 09:26:56 - Feat.: - Title: Olympijské hry přilákaly v Česku na internet téměř půl milionu uživatelů
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 22:15