StoryEditor

Meszárošov sen môže splniť Ottawa

29.05.2007, 00:00
Máj je nielen mesiacom lásky, ale aj športovým sviatkom. V zámorí sa totiž začína bojovať o najvzácnejšiu hokejovú trofej, Stanleyho pohár.

Po troch rokoch sa vo finále najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete, zámorskej NHL, predstaví slovenský hokejista. Líder obrany Ottawy Senators Andrej Meszároš. 21-ročný rodák z Považskej Bystrice sa bude so svojím tímom snažiť získať pre Slovensko štvrtý Stanleyho pohár vo finálovej sérii proti Anaheimu Ducks. Tá sa začala dnes v noci prvým duelom na ľade "káčerov". Naposledy sa to podarilo v roku 2004 Martinovi Cibákovi s Tampou Bay Lightning.

Talent od Pána Boha
Práve vďaka tomuto mladíkovi má teraz Slovensko opäť možnosť vidieť vzácnu trofej Lorda Stanleyho. Jeho cesta do finále NHL sa pritom začala v jeho rodisku. Vtedy mal 12 rokov. V lete hral jeho tím prípravný zápas proti Trenčínu a vtedy sa zrodil jeden veľký hokejový príbeh.
"Už pri rozcvičke pred týmto duelom ma upútal jeden chlapec. Už vtedy som na ňom videl, že má všetky predpoklady na to, aby bol skvelým hokejistom," povedal pre HN tréner dorastencov Trenčína Milan Čecho. Ten chlapec bol siedmak základnej školy Andrej Meszároš. Práve Čecho vtedy oslovil Meszárošových rodičov. "Dohodli sme sa, že prestúpi k nám do Trenčína. Trvalo to asi dva týždne. Bol to zásah do chlapcovho života, tak jeho rodičia si to museli premyslieť," spomína. A rozhodli sa správne. "Mali sme veľké obavy, či to zvládne. Chodil domov len na víkend," povedal pre HN Andrejov otec. Trenčania mu potom vybavili internát a mohol začať hrávať. Podľa neho mu v tom rodina nebránila. Trenčín bol jeho snom.
"Jeho vzorom bol Pavol Demitra a Róbert Švehla. A vnímal aj oboch Mariánov: Hossu aj Gáboríka," dodal Meszárošov otec. Také boli začiatky novej hviezdy NHL, ktorá každým rokom za juniorských čias potvrdzovala svoje kvality. "Bol talentom od Pána Boha. Navyše chcel za každú cenu na sebe pracovať. Vždy hrával so staršími chlapcami." Svoj prvý sen si už splnil. Teraz túži po druhom. Vyhrať NHL. "Samozrejme, že vždy túžil po tom, aby vyhral Stanley Cup," potvrdil otec. Teraz už bude len na Ottawe, aby príbeh mladého bezproblémového chlapca dotiahla do konca. Získala Stanleyho pohár.

Hossa mu dal šancu
Jeho kvality si všimol v roku 2004 aj vtedajší reprezentačný tréner František Hossa, ktorý ho povolal v 17. rokoch do národného tímu na majstrovstvá sveta v Česku. "Už vtedy mal reprezentačnú formu. Tak som ho povolal. A nesklamal ma. Aj keď bola vidieť na ňom neskúsenosť z ťažkých zápasov, myslím si, že zapadol do tímu a bol platným členom mužstva," povedal pre HN Hossa.
Do národného tímu sa dostal z Trenčína, kde už bol v tínedžerskom veku oporou Dukly. "Už ako 16-ročný na tréningoch dosť vynikal. Pôsobil sebavedomo. Bol dobrý v obrane, ale vedel aj zaútočiť. Vôbec ma neprekvapuje, že jeho kariéra nabrala takýto smer," hovorí pre HN jeho bývalý spoluhráč a slovenský reprezentant Tibor Melichárek.

Zarobí viac ako superhviezda
Hneď po šampionáte v Česku ho draftovala Ottawa v prvom kole ako 23. v poradí. Pred sezónou 2005/2006 s ním podpísal klub zmluvu na dva roky s ročným príjmom 980-tisíc dolárov. Na nováčika v zámorskej profilige to je nezvyčajne lukratívna zmluva. Toľko nezarába ani víťaz kanadského bodovania z tejto sezóny a kanadská superhviezda Sidney Crosby (850-tisíc dolárov ročne). Aj keď má len 21 rokov, v Ottawe má veľký rešpekt nielen medzi hráčmi, ale aj fanúšikmi. "Ottawa je hokejové mesto. Fanúšikovia ho majú radi. Rešpekt si musel vybojovať svojimi výkonmi," vysvetlil Andrejov otec. V klube mu výrazne pomohol presadiť sa jeden z najlepších obrancov sveta, Zdeno Chára. "On mu pomohol aj hokejovo, aj zaradiť sa do života."

Líder obrany
Slovenský reprezentant navyše patrí medzi hlavné opory "senátorov". Nastupuje v prvej formácii s Wayne Reddenom. V tejto sezóne ešte nevynechal ani jeden duel tímu z hlavného mesta Kanady (celkovo ich odohral 97). V základnej časti zaznamenal 35 bodov a vo vyraďovacích bojoch si pripísal ďalších päť.

01 - Modified: 2003-05-22 07:14:16 - Feat.: 0 - Title: Daňovú reformu nakonzultovali v koalícii 02 - Modified: 2003-05-22 07:15:36 - Feat.: 0 - Title: Poľsko priznáva chyby v eurokampani 03 - Modified: 2003-05-22 07:20:30 - Feat.: 0 - Title: Sledujete dianie v "susedovej záhrade"?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 12:09