StoryEditor

Slováci cestujú do Paríža bez veľkých očí

26.05.2006, 00:00
Najvýznamnejší tenisový sviatok na antuke, turnaj na dvorcoch Rolanda Garrosa, je už dlhé roky považovaný za jedno z určujúcich podujatí podávajúcich objektívny obraz o dianí vo svetovom tenise. Slovensko bude mať v Paríži štvornásobné zastúpenie.

Tak ako po minulé roky, aj tento už v poradí 105. ročník turnaja Roland Garros v Paríži poskytne fanúšikom bieleho športu veľa zaujímavých momentov, prekvapení, ale aj odpovedí na tradičné otázky týkajúce sa dominancie osobností v pavúkoch dvojhier. V mužskej časti čnie nad ostatnými meno ani nie dvadsaťročného španielskeho mladíka, momentálne druhého muža v rebríčku ATP, Rafaela Nadala. Minulý rok bol jeho s napätím očakávaný semifinálový súboj so svetovou jednotkou Rogerom Federerom považovaný za predčasné finále. Tento rok, po tom, čo svojho rivala už dvakrát na antuke v Monte Carle a naposledy aj v Ríme zdolal, sa odborníci viac-menej dohadujú len o tom, kto bude v záverečných dňoch turnaja robiť antukovému kráľovi spoločnosť.

Hingisová stredobodom
Podstatne zaujímavejšiu zápletku sľubujú súboje v ženskej časti turnaja. Najčastejšie spomínanou udalosťou je návrat Martiny Hingisovej na výslnie po jej triumfe na turnaji v Ríme. Rodáčka z Košíc už dokázala od svojho "comebacku" poraziť viaceré hráčky z top ten, avšak zatiaľ nebola postavená do situácie, v ktorej by ich musela zdolať niekoľko v rade za sebou, čo ju s určitosťou neminie, ak sa prebojuje v Paríži do záverečných kôl turnaja. Zabudnúť však nesmieme ani na ďalšie favoritky. V prvom rade na obhajkyňu titulu, bojovnú Belgičanku Justine Heninovú-Hardennovú, jej krajanku Kim Clijstersovú, ako aj tradične silnú ruskú légiu, z ktorej najviac vyčnievala víťazka US Open z roku 2004 Svetlana Kuznecovová. Tá sa prebojovala v Ríme do semifinále a na výborne obsadenom turnaji vo Varšave dokonca premožiteľku ani nenašla.

Kvalifikačným sitom neprešiel ani jeden
Turnaj na dvorcoch Rolanda Garrosa má od éry samostatnej existencie slovenského tenisu medzi grandslamovými turnajmi štatút udalosti, podľa priebehu ktorej môžeme vďaka pravidelne sa opakujúcemu väčšiemu počtu Slovákov v kvalifikácii a v hlavnej súťaži objektívne ohodnotiť vývoj a postavenie nášho tenisu v medzinárodnom meradle. Od roku 2002, keď zaznamenala Hantuchová svojou osemfinálovou účasťou na tomto podujatí posledný výraznejší úspech našich farieb vo dvojhre, sa stáva tradíciou, že tenisové majstrovstvá Francúzska sú z hľadiska úspešnosti Slovákov najchudobnejším zo série podujatí veľkej štvorky. Iba troch vyhraných zápasov v hlavnej súťaži sa minulý rok dočkali fanúšikovia bieleho športu pod Tatrami od celkového počtu jedenástich slovenských zástupcov, ktorí sa predstavili v kvalifikácii a v hlavnej súťaži. Tohtoročné výsledky kvalifikantov (Nagyová, Cervanová, Nociarová, Mertiňák, Klec), z ktorých ani jeden nepostúpil do druhého kola, dávajú tušiť pokračovanie tejto neúspešnej série.

Na parížskych dvorcoch Rolanda Garrosa štartuje v nedeľu druhý grandslamový turnaj roka (celková dotácia 14,3 milióna eur). V hlavnej súťaži bude mať Slovensko štvornásobné zastúpenie. Snímka archív

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia podporí rozvoj dopravy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 02:57