StoryEditor

Ďalší dopingový škandál, Gatlinovi hrozí doživotný dištanc

31.07.2006, 00:00
Po šokujúcom odhalení dopingu u amerického cyklistu Floyda Landisa, ktorý vyhral na nedávno skončených pretekoch Tour de France, uviazol v dopingovej sieti ďalší známy americký športovec, atlét Justin Gatlin.

Po šokujúcom odhalení dopingu u amerického cyklistu Floyda Landisa, ktorý vyhral na nedávno skončených pretekoch Tour de France, uviazol v dopingovej sieti ďalší známy americký športovec, atlét Justin Gatlin. U olympijského víťaza, majstra sveta a spoludržiteľa svetového rekordu na 100 metrov sa preukázala zvýšená hladina testosterónu.

Gatlin sa cíti nevinný
"Americká antidopingová agentúra ma informovala, že po pretekoch štafiet 22. apríla som bol pozitívne testovaný na testosterón. Neviem si to vysvetliť, lebo nikdy som vedome nebral nič zakázané ani som nikdy nepoveril inú osobu, aby mi podávala nedovolené substancie," píše sa vo vyhlásení Gatlina.
Gatlin 12. mája v Dauhe vyrovnal najrýchlejší čas histórie behu na 100 metrov (9,77 s), ktorý dovtedy patril iba Jamajčanovi Asafovi Powellovi. Keďže v poslednom čase 24-ročný Američan už vedel o svojej pozitívnej vzorke, začal spolupracovať s antidopingovou agentúrou a zrušil všetky svoje júlové európske štarty. Atletická verejnosť z toho nadobudla dojem, že sa súbojom s Powellom zámerne vyhýba.

Dvojročný trest mu zrušili
Ak sa preukáže Gatlinov doping, hrozí mu doživotný dištanc, keďže raz už pozitívne testovaný bol. V roku 2001, keď bol ešte študentom Univerzity v Tennessee, mu našli vo vzorke zakázaný amfetamín. Dvojročný trest mu však vtedy Medzinárodná asociácia atletických federácií zrušila, keďže sa prihliadlo na fakt, že zakázanú látku obsahoval liek, ktorý dlhodobo užíval na poruchy v koncentrácii.
Naposledy dostal doživotný dištanc z pretekárov užšej svetovej špičky na najrýchlejšej mužskej trati v roku 1993 kanadský šprintér Ben Johnson takisto pre užívanie nedovolených podporných prostriedkov.
Problémy s dokazovaním neviny bude mať aj spomínaný Landis. Povolená hranica množstva testosterónu v tele bola prekročená takmer trojnásobne.
Americký cyklista všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že sa mu testosterón zvýšil prirodzenou cestou. V súčasnosti sa čaká na výsledok B-vzorky.

01 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Allianz AG nebude znižovať dividendy 02 - Modified: 2003-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 06:10