StoryEditor

"Nesmrteľný" Nemec odchádza

24.10.2006, 00:00
Sedemnásobný majster sveta odchádza z kolotoča formuly 1. "Muž mnohých rekordov" sa v nedeľu definitívne rozlúčil s okruhmi rýchleho športu. Štvrté miesto na Veľkej cene Brazílie bolo jeho posledným umiestnením.

Sedemnásobný majster sveta odchádza z kolotoča formuly 1. "Muž mnohých rekordov" sa v nedeľu definitívne rozlúčil s okruhmi rýchleho športu. Štvrté miesto na Veľkej cene Brazílie bolo jeho posledným umiestnením v bohatej kariére. Zároveň to bola jeho 250. Veľká cena v kariére. Aj keď nezískal ôsmy titul majstra sveta, v záverečných pretekoch kariéry potvrdil svoju jedinečnosť, keď sa po defekte dostal z posledného miesta až tesne za trojicu najlepších. "Musíme zložiť Michaelovi veľkú poklonu. To, čo ukázal v Interlagose, si zaslúži rešpekt a zapíše sa do dejín formuly 1. V Brazílii doslova lietal," povedal šéf tímu Renault Fabio Briatore. Odchádzajúcu legendu nahradí v budúcej sezóne v tíme Ferrari fínsky jazdec Kimi Räikkonen.

Kontroverzný, ale najlepší
Najlepší športovec sveta z rokov 2002 a 2004 patril medzi najúspešnejších jazdcov histórie F1. Medzi najlepšími pretekal 15 sezón. Do sveta formuly 1 sa dostal v roku 1991 na Veľkej cene Belgicka ako pilot tímu Jordan. Jeho kariéra pokračovala v Benettone, s ktorým získal dva tituly majstra sveta (1994,1995). V roku 1996 presedlal do tímu z Maranella, v ktorom dosiahol päť majstrovských titulov.
Motoristický génius je však považovaný aj za jedného z najkontroverznejších jazdcov. Do pamäti fanúšikov sa "Schumi" zapísal viacerými súbojmi, najmä však kolíziou s Damonom Hillom v rozhodujúcich pretekoch sezóny 1994 a nezabudnuteľnými manévrami s Jacquesom Villeneuvom o tri roky neskôr. V roku 2002 ho zasa na cieľovej rovinke pustil pred seba Rubens Barrichello (vtedy platilo nepísané pravidlo, keď dvojka tímu musí pustiť jednotku, pokiaľ to dovoľuje situácia). Zaujímavé víťazstvo dosiahol v roku 2005, keď sa Ferrari nedarilo, a on vtedy vyhral Veľkú cenu USA v Indianapolise v súboji šiestich áut.
"Moja jazdecká kariéra sa definitívne končí. Je to pre mňa špeciálna chvíľa. Počas kariéry ma sprevádzali mnohí fantastickí ľudia, myslím na každého, kto je súčasťou rodiny Ferrari," povedal Schumacher.

Nevie, či mu bude formula chýbať
Mnohé osobnosti športového života sa vyjadrili, že Schumacherov odchod je predčasný. 37-ročný jazdec s ohromným talentom by mohol ešte niekoľko rokov dosahovať najlepšie výsledky. Podľa neho však nastal čas odísť. Schumacher nevie, či mu bude formula 1 chýbať. "Zatiaľ je predčasné o tom hovoriť. Musí ešte prebehnúť nejaký čas, aby som nad tým rozmýšľal," hovorí Schumacher, ktorý v poslednej sezóne dokázal zlikvidovať 25-bodový náskok Alonsa v hodnotení MS po polovici sezóny. Po víťazstve v Číne sa už dostal na čelo, ale v Japonsku ho zradil motor a z prvej pozície musel odstúpiť. To umožnilo získať Alonsovi pohodlný 10-bodový náskok, ktorý už udržal aj v Brazílii.

Aj Pelé mu vzdal hold
Pred samotnou Veľkou cenou Brazílie ho pozdravila aj futbalová legenda Pelé. "Povedal som, že som rád, že končí podobne ako ja na vrchole kariéry. Bolo pre mňa cťou, že som mohol reprezentovať milióny jeho fanúšikov z celého sveta, poďakovať mu za jeho kariéru a vzdať mu takto česť," povedal po stretnutí s nemeckým pilotom Pelé.
S veľkou úctou sa s legendou motoristického športu rozlúčila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová: "Ste na čele najvýznamnejších nemeckých športovcov všetkých čias spoločne s Maxom Schmelingom, Fritzom Walterom, Franzom Beckenbauerom, Borisom Beckerom a Steffi Grafovou," povedala Merkelová. Kancelárke sa páčilo, ako sa Schumacher dopracoval k vynikajúcim výsledkom tradičnými nemeckými silnými zbraňami - poctivou prácou, puntičkárskou prípravou a túžbou po víťazstvách. Ukončenie Schumacherovej kariéry zamrzelo aj futbalovú legendu Beckenbauera: "Michael, ktorý je najlepším jazdcom všetkých čias, mohol podľa mňa ešte niekoľko rokov súťažiť o najvyššie priečky." Nemecké noviny však okrem ód na Schumacherove jazdecké kvality pripomenuli aj to, že si nikdy nedokázal na svoju stranu prikloniť toľko fanúšikov ako mohol. "Napríklad Boris Becker dokázal strhnúť takmer všetkých Nemcov, ktorí mu následne držali palce. Schumi vždy vstúpil každé dva týždne do našich životov len nakrátko a potom opäť zmizol," píše denník Die Welt.

Čestné občianstvo pre Schumachera
Tisícky fanúšikov sledovalo v domovskom meste Ferrari v Maranelle záverečné preteky kariéry Michaela Schumachera vo formule 1. Starosta talianskeho mestečka, ktoré preslávila automobilová značka so skákajúcim koníkom v embléme, sedemnásobnému majstrovi sveta okamžite po jeho rozlúčke s F1 navrhol čestné občianstvo mesta Maranella.
"Ešte to musí schváliť mestská rada. Za všetko, čo odviedol pre Ferrari a vlastne aj naše mesto si to zaslúži," povedal starosta Lucia Bursi. Obyvatelia Maranelly preteky v Brazílii sledovali na obrazovke na hlavnom námestí Piazza della Liberta. Po Veľkej cene Brazílie oslavovali víťazstvo Brazílčana Felipeho Massu, ako aj Michaela Schumachera, za jeho skvelú stíhaciu jazdu. "Vo svojich posledných pretekoch ukázal neuveriteľné jazdecké vlastnosti i to, že je stále najlepší. Spolu s ním sme prežili jedenásť nádherných rokov. Ako jazdec nám bude chýbať, ale jeho spojitosť s Ferrari sa nekončí. Chcem mu poďakovať za odvahu, odhodlanosť a tímového ducha, ktorého nám vždy ukazoval," povedal prezident Ferrari Luca Cordero di Montezemolo.

Muž rekordov
najviac titulov: 7
najviac víťazstiev: 91
najviac pódiových umiestnení: 154
najviac druhých miest: 43
najviac víťazstiev na jednej VC: 8 (Francúzsko)
najviac víťazných kvalifikácií: 68
najviac bodov v sezóne: 148 (2004)
najviac bodovaných umiestnení v rade: 24 (2001 - 2003)
najväčší víťazný bodový rozdiel: 67 (2002)
najviac víťazstiev v sezóne: 13 (2004)
najviac víťazstiev v rade v jednej sezóne: 7 (2004)

Keď odchádza šampión

Fernando Alonso (dvojnásobný majster sveta): "Som veľmi rád, že som mohol jazdiť s Michaelom. Vždy, keď jazdil, som prežíval veľký tlak. Bolo však privilégiom ho zdolať. Odchádza ako muž mnohých rekordov."

Mika Häkkinen (dvojnásobný majster sveta z 90. rokov): "To, čo dokázal, je neuveriteľné. Nemyslím si, že sa niekedy nájde jazdec, ktorý ho prekoná."

Emerson Fittipaldi (dvojnásobný majster sveta zo začiatku 70. rokov): "Je jedným z velikánov histórie formuly 1. Patrí mu miesto vedľa Juana Manuela Fangia, Jima Clarka, Jackieho Stuarta a Ayrtona Sennu. Jeho čísla sú neuveriteľné. V budúcnosti ho bude ťažké ohroziť. Pretekov však pribúda, takže možné je všetko."

Ross Brawn (technický riaditeľ Ferrari): "Aj on mohol mať zlé preteky. Každý jazdec ich môže mať. Nikdy však nemal zlé dlhšie obdobie, v ktorom by ste pochybovali o jeho výkonnosti. Počas celej kariéry sa držal na vrchole."

Felipe Massa (posledný tímový kolega vo Ferrari): "Vidíme, že mnoho ľudí hnevá, že Michael odchádza. Myslím si však, že preňho je dobré, keď odchádza na vrchole."

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banky si zatiaľ vôbec nevydýchnu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 21:20