TASR/AP
StoryEditor

Čistá streľba vyniesla Fialkovú na pódium. V šprinte na Vysočine skončila tretia

21.12.2018, 17:38
Autor:
redred
Výkony slovenskej biatlonistky postupne rastú.

Paulíne Fialkovej sa darí. V šprinte v českom Novom Meste na Morave skončila na vynikajúcom treťom mieste. Podržala ju najmä čistá streľba.

Za víťaznou Nórkou Marte Olsbu Röiselandovou na 7,5 km trati zaostala o 6,2 sekundy, druhú priečku obsadila Nemka Laura Dahlmeierová (+4,5).

Cenný výsledok s 11. miestom patril aj Anastasii Kuzminovej (+41,7), 49. skončila Ivona Fialková (+1:54,3). V priebežnom hodnotení SP vedie po šiestich pretekoch Talianka Dorothea Wiererová s 284 bodmi, druhá P. Fialková nazbierala 267.

P. Fialková sa snažila nadviazať na predchádzajúce pozoruhodné výsledky a aj v šiestych pretekoch sezóny skončiť opäť v top desiatke, alebo tretí raz v najlepšej trojke.

Anastasia Kuzminová štartovala s číslom 52 a mala takmer všetky vážne konkurentky pred sebou. Jej cieľom bola desiatka, do ktorej predtým prenikla dva razy, no zatiaľ jej chýbalo medailové umiestenie.

Zlá streľba Mäkäräinenovej

Spočiatku pomerne husté sneženie 96 biatlonistkám na štarte sťažovalo beh i mierenie na strelnici. Veľká favoritka Mäkäräinenová musela na trati doháňať stratu, ktorú nabrala na treťom ležkovom terči.

V streľbe stojmo dokonca trafila len jediný, ten druhý terč a úplne šprint na Vysočine v búrlivej atmosfére pokazila. P. Fialková (strelecká bilancia 0-0) mierila ležmo presne a vyšvihla sa po 'ležke' na prvé miesto až dovtedy, kým ju nepreskočila Nórka Olsbu Röiselandová a neskôr Švajčiarka Häckiová, ktorá sa však spomalila na druhom stojkovom terči.

Ku koncu sa pridala k nim aj Dahlmeierová, s trestným okruhom nabratom pri prvom stojkovom výstrele. Čakalo sa aj na Ukrajinku Vitu Semerenkovú, po 'ležke' rýchlejšiu ako P. Fialková, tiež sa však nevyvarovala jednej chybe v stojkovej polohe.

Prekvapujúco bola pred slovenskou biatlonistkou po streľbe ležmo aj Kanaďanka Beaudryová, síce strelecky tiež čistá, no v konečnom súčte pomalšia na lyžiach.

Čistá streľba Fialkovej

P. Fialková ukázala v streľbe stojmo pevné nervy, všetky terče vybielila a vyrazila na trať so šancou premiérovo v SP zvíťaziť. Z jej súperok Talianka Vittozziová nevybielila posledné dva terče, dvakrát minula terč aj Ruska Jurlovová a čakalo sa potom najmä na Nórku Röiselandovú, ako zvládne "stojku".

Chybu neurobila a na medzičase hneď po nej viedla pred slovenskou biatlonistkou o 8,5 sekundy. Severanka bežala výborne a zdolala P. Fialkovú v cieli o 6,2 sekundy. Pre 28-ročnú Nórku, striebornú na ZOH v Pjongčangu, to znamenalo premiérové víťazstvo v kariére.

Skvelá sezóna

P. Fialková sa šiestykrát zo šiestich pretekov objavila túto zimu v top desiatke a štvrtý raz v kariére vyskočila na medailové pódium, prvý raz však v šprintérskej disciplíne.

Už sa zdalo, že zostane druhá, s číslom 84 sa však vrátila impozantne do kolotoča SP dvojnásobná olympijská víťazka Nemka Dahlmeierová, ktorá ju z druhej priečky posunula na tretiu.

Anastasia Kuzminová (1-1) 'ležku 'zvládla s jednou chybou na prvom terči, v 'stojke' minula posledný terč a vytlačila sa z boja o pódium, v konečnom dôsledku aj z top desiatky.

Snažila sa aj I. Fialková (strelecká bilancia 0-2), no streľba stojmo ju poslala na dva trestné okruhy a s takouto záťažou sa už nemohla výraznejšie presadiť.

01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 04:23