StoryEditor

Česko zažilo rýchlu jazdu

20.08.2007, 00:00
Len 60 kilometrov od Slovenska sa predstavili najlepší motocyklisti sveta. Na Masarykovom okruhu v Brne sa totiž konala Veľká cena Česka, 12. preteky seriálu majstrovstiev sveta cestných motocyklov.

"Táto Veľká cena patrí medzi päť najnavštevovanejších pretekov v seriáli šampionátu. Bolo tu zhruba 200-tisíc fanúšikov," povedal pre HN viceprezident Slovenskej motocyklovej federácie Milan Jakubovič.

Kde sa dvaja bijú, zvíťazí tretí...
Masarykov okruh nemá takú prestíž ako napríklad preteky v Taliansku či Španielsku, ale patrí medzi tri najlepšie okruhy na svete. "Ani talianske a španielske okruhy nemajú také zázemie ako ten v Brne. Pre jazdcov je to veľmi obľúbený okruh," doplnil Jakubovič. Najväčší záujem bol v Brne paradoxne o najslabšiu kubatúru do 125 ccm. Práve v nej sa totiž odohral súboj medzi domácim Čechom Lukášom Pešekom a maďarským pretekárom Gáborom Talmácsim. Napokon sa však z víťazstva tešil ten tretí: Španiel Héctor Faubel, ktorý sa aj dostal do čela bodovania seriálu MS. Pešek skončil tretí, Talmacsi hneď za ním. "Atmosféra tu bola fantastická. Som rád, že sa mi podarilo po zlom štarte dostať sa až na stupne víťazov," povedal pre idnes.cz Pešek. Obaja mali v Brne obrovské fanúšikovské zázemie. "Talmacsi tu mal 50-tisíc maďarských fanúšikov. Tí mali dresy s maďarskými vlajkami. Bolo to veľmi zaujímavé," zhodnotil Jakubovič.

Brno videlo vážnu nehodu aj "Zlodeja"
Včerajšie preteky poznamenala aj vážna nehoda japonského motocyklistu Tara Sekigučiho. Pretekár v triede do 250 ccm narazil v plnej rýchlosti v zahrievacom tréningu do motocyklu Taliana Marca Simoncelliho, ktorý ležal na trati a doslova sa katapultoval zo sedla svojho motocykla. Po salte dopadol na vozovku a musel byť vrtuľníkom prevezený do nemocnice. Jeho stav je však stabilizovaný. Podľa prvých informácií má pomliaždený hrudník. Túto triedu napokon vyhral Španiel Jorge Lorenzo, ktorý je aj lídrom priebežného poradia.
V kráľovskej kubatúre sa pozornosť sústreďovala na úradujúceho majstra sveta Austrálčana Caseyho Stonera a fenomenálneho Taliana Valentina Rossiho. Kým Stoner zaujal svojimi pretekárskymi schopnosťami a Veľkú cena Česka vyhral, sedemnásobný majster sveta pútal pozornosť najmä pre podozrenia z daňových podvodov, ktorý údajne nezdanil príjem 60 miliónov eur. Napokon však "Zlodej", takú prezývku dostal od priaznivcov v Brne, skončil až siedmy. Stoner tak zvýšil náskok v priebežnom poradí práve pred Rossim.


Na Slovákov zabudnite PLOCHA
Slovenskí cestní motocyklisti môžu stále len dúfať, že sa predstavia v seriáli majstrovstiev sveta. Nová generácia však má šancu dostať sa do kubatúry do 125 ccm. "Aj v Brne išli na divokú kartu traja českí jazdci. Myslím si, že niektorí naši pretekári sa im vyrovnajú. Najväčší talent je momentálne mladý Kysučan Jakub Jartolík, ktorý jazdí v českom tíme. On má však len 13 rokov, tak ešte nemôže pretekať v seriáli majstrovstiev sveta," povedal pre HN viceprezident slovenskej motocyklovej federácie Milan Jakubovič. Navyše rozpočet na pretekára v seriáli majstrovstiev sveta je niekoľko desiatok miliónov.
Na Slovensku čakáme aj na to, že sa vybuduje motoristický okruh. Zatiaľ však nie je kde. "Dokázali by sme zohnať investorov, ale nie je miesto. Dávame návrh na ministerstvo obrany, aby nám predalo alebo prenajalo pozemok. Najlepšie miesto je na Záhorí," doplnil Jakubovič. Podľa neho je dôležité, aby si okruh na seba zarobil. "Museli by sme ho prenajímať, a preto by mal stáť blízko hraníc, aby tam mohli pretekať rakúski či maďarskí jazdci," ukončil Jakubovič. Takýto motoristický okruh by stál motocyklovú federáciu 100 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
06. október 2024 08:29