TASR/Matthias Schrader
StoryEditor

Veľký úspech Fialkovej. Prvýkrát v tejto sezóne sa dostala na stupne víťazov

19.01.2020, 11:56
Autor:
TASRTASR
Fialková s dvoma streleckými chybami stratila na víťaznú Nórku Tiril Eckhoffovú 46,3 sekundy.

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa premiérovo v tejto sezóne postavila v pretekoch Svetového pohára na stupne víťazov. V stíhacích pretekoch na 10 km v Ruhpoldingu skončila na druhom mieste.

S dvoma streleckými chybami stratila na víťaznú Nórku Tiril Eckhoffovú 46,3 sekundy, tretia skončila Švédka Hanna Öbergová (+55,1).

Úspech vo Svetovom pohári

Fialková bola v tejto zime najlepšie zatiaľ štvrtá v šprinte v Hochfilzene, kde si pripísala aj piate miesto v stíhačke. Tentoraz sa v stíhacích pretekoch držala od začiatku v popredí a po streľbe 1+0+0+1 si pripísala do hodnotenia seriálu 54 bodov.

Bolo to pre ňu celkovo ôsme pódiové umiestnenie v kariére a vyrovnanie svojho najlepšieho výsledku. Na druhom mieste skončila predtým v SP trikrát, na víťazstvo stále čaká. V celkovom hodnotení SP sa posunula na aktuálne siedmu priečku s 325 bodmi. 

"Som šťastná, konečne sa to pódium podarilo. Nie je to síce prvé miesto, ale aj to druhé je pre mňa akoby som vyhrala. S vystúpením tu v Ruhpoldingu nemôžem byť spokojnejšia," povedala Fialková v rozhovore pre RTVS.

"Sneženie mi nevadilo, podmienky sme mali všetky rovnaké a ani na strelnici to môj výkon nijako neovplyvnilo. Boli to bežné chyby. Keď sme s Öbergovou vybiehali po poslednej streľbe vedľa seba, verila som, že tak ako vlani, ju v závere zdolám. Snažila som sa za ňou vyviezť a na poslednom stúpaní zaútočiť. Ona potom stuhla a podarilo sa mi ju zdolať. Druhé miesto je pre mňa veľké zadosťučinenie, pre toto som celú sezónu bojovala," dodala. 

V hustom snežení vybehla  Fialková na trať z piateho miesta po šprinte, o 51 sekúnd za líderkou seriálu Eckhoffovou. Na prvej streleckej položke v ľahu urobila jednu chybu, ale udržala sa na piatej priečke, na Eckhoffovú už strácala viac ako minútu a na pódium pol minúty.

Po ďalšej bezchybnej ležke už Fialkovej patrila druhá priečka so stratou 55 sekúnd na Eckhoffovú a ďalší okruh bežala po boku Öbergovej a Talianky Dorothy Wiererovej.

Boj o druhé miesto

Na prvej stojke Eckhoffová urobila svoju prvú chybu a "čisté" Fialková s Öbergovou sa k nej priblížili na rozdiel 34 sekúnd. Wiererová nechala stáť dva terče a vypadla z boja o pódium, na štvrté miesto sa posunula Nórka Marte Olsbuová Röiselandová.

Eckhoffová potvrdila svoje prvenstvo čistou a rýchlou streľbou na poslednej položke. Fialková i Öbergová urobili po jednej chybe a v závere bojovali o druhú priečku. Slovenka súperku na poslednom okruhu bežecky zdolala a tešila sa z druhej priečky.

Druhá zo sestier Fialkových Ivona štartovala ako 44. v poradí, po nevydarenej streľbe so siedmimi chybami (2+2+2+1) skončila na 54. mieste so stratou 5:05,7 min.

Pre Eckhoffovú to bol už šiesty triumf v sezóne, dvanásty v kariére a upevnila si tak post líderky seriálu. "Na trati bol nový sneh a tak to bol od začiatku boj. Koncentrovala som sa len na seba a držala som si náskok. Som spokojná," vyhlásila Eckhoffová.

Tá v sezóne vyhrala všetky tri stíhacie preteky. Na Wiererovú, ktorá napokon obsadila až 20. miesto, má aktuálne náskok 42 bodov. Fialková na siedmej pozícii stráca 176 bodov, v hodnotení stíhacích pretekov je priebežne tretia.

Na budúci týždeň pokračuje Svetový pohár 6. kolom v slovinskej Pokljuke, bude to generálka na februárový svetový šampionát v Anterselve.

01 - Modified: 2024-02-25 14:13:11 - Feat.: - Title: Slovenská biatlonistka Kapustová získala na juniorských majstrovstvách striebro: "Postrážila som si streľbu" 02 - Modified: 2024-02-11 15:17:54 - Feat.: - Title: Francúzska biatlonistka Simonová má po troch štartoch tretie zlato: "Je to ako sen" 03 - Modified: 2024-01-26 09:30:00 - Feat.: - Title: Legenda sa vracia. Nasťa Kuzminová už dnes nastúpi na majstrovstvách Európy, môže sa postarať o biatlonový zázrak 04 - Modified: 2024-01-24 15:26:45 - Feat.: - Title: Prvý medailový zásah. Mladá Slovenka získala bronz na biatlonovom šampionáte 05 - Modified: 2023-10-10 10:11:01 - Feat.: - Title: Šampiónka je späť. Kuzminová ohlásila návrat, bude štartovať na majstrovstvách Európy v Osrblí
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 15:38