TASR/AP
StoryEditor

Bizarná situácia v Pekingu. Ruské hokejistky nedodali testy, po zmätkoch sa hralo v respirátoroch

07.02.2022, 08:45
Autor:
dajdaj
Rusky čakali na hokejové súperky márne. Medzitým sa v zákulisí olympijského turnaja odohrávali zvláštnosti, ktoré znemožňovali štart zápasu skupiny A.

Olympiáda v časoch pandémie ponúkla ďalší bizarný moment. Začiatok zápasu hokejového turnaja medzi Kanaďankami a Ruskami (6:1) nabral kvôli koronavírusovým prieťahom hodinové oneskorenie, oba tímy po vyjednávaniach rozohrali zápas v respirátoroch.

Rusky podľa dostupných informácií nedodali včas negatívne výsledky testov. Stretnutie vo Wukesports Sports Centre malo odštartovať desať minút po poludní pekinského času (5:10 hod. nášho času).

Bizarná situácia

V naplánovanom termíne sa ale na ľadovej ploche a pri striedačkách nachádzali iba hokejistky Ruského olympijského tímu. Rozprávali sa medzi sebou. Čakali.

Kapitánka Anna Šochinová viditeľne nabádala spoluhráčky, nech sa udržujú v strehu. "Po štyridsiatich minútach krúženia po ľade a sedení na striedačke ruské hráčky odišli späť do šatne," napísal web kanadskej stanice TSN.

Rusky čakali na hokejové súperky márne. Medzitým sa v zákulisí olympijského turnaja odohrávali zvláštnosti, ktoré znemožňovali štart zápasu skupiny A. Kanadské hokejistky zostali v kabíne. Odmietali zamieriť na ľad, pretože sa podľa médií nedočkali včasného dodania negatívnych covidových testov z ruskej strany.

Počul som, že Kanada požiadala o odklad zápasu do doby, než dorazia ruské covidové výsledky,“ písal na Twitteri aj kanadský novinár Rob Longley priamo z pekinskej haly. Poskytnutie výsledkov ale viazlo. „Nebolo to možné,“ tvrdí napríklad na webe ruský denník Sport Express.

"Organizátori olympiády dnes (v pondelok) Rusov na covid netestovali, posledné testy prebehli včera." Účastníci zimných hier vrátane sprievodu športovcov alebo novinárov sa v Číne testujú každý deň. Známy ruský portál ešte v texte zdôrazňoval, že ich hokejistky nemali žiadnu povinnosť informovať o výsledkoch testov kanadskú federáciu.

Informácie sa rozchádzajú v tom, kto presne celý chaos zapríčinil. "Z IIHF alebo MOV sa zatiaľ k tomu nikto oficiálne nevyjadril," informoval žurnalista Longley po zbrzdenom rozjazde zápasu.

Zatiaľ čo hokejistky bojovali na ľade, objavovali sa ďalšie informácie. „Zrejme bol problém naozaj na strane Rusov. Ich lekár odovzdal neskoro testy, oneskorili sa výsledky. Kanaďanky odišli z rozcvičky, keď dostali túto informáciu,“ napísal na Twitter komentátor Českej televízie Robert Záruba.

Vo Wukesong Sports Centre má Záruba odkomentovať zápas českých hokejistiek s Dánkami, ktoré má začať o 9:40 SELČ. Nie je jasné, či zmätky nespôsobia aj oneskorenie českého duelu.

Covid trápi Rusky od štartu olympiády

Server allhockey.ru zase zverejnil vysvetlenie, že Rusky nepristúpili na zmenu pravidiel IIHF pre testovanie. Účastníčky skorších stretnutí mali absolvovať testy už o piatej hodine ráno, čo Rusky odmietli. „O 8:00 po raňajkách prešli testom a potom šli do arény, kde zástupca IIHF povedal, že ich nepustí do hry. Po dlhom zvažovaní a zapojení MOV bolo rozhodnuté, že je stále nutné dodržiavať predpisy Medzinárodného olympijského výboru. Rusky preto nakoniec mohli hrať,“ uviedol ruský portál.

Ruské hokejistky sa na olympiáde stretávajú s koronavírusom, hneď niekoľko hráčok kvôli nákaze nezasiahlo do úvodného duelu proti USA. Covidové reštrikcie Ruskám ani pred štartom turnaja neumožnili trénovať na ľade. Pondelkový zápas proti Kanade ale nakoniec nebol zrušený alebo preložený.

Odloženie by v nabitom olympijskom programe nebolo možné. Preto sa začalo s hodinovým oneskorením. Hokejistky oboch tímov po nevídaných zmätkoch rozohrali olympijský duel s respirátormi pod tvárovými krytmi, s čím súhlasili aj Kanaďanky.

Favoritkám turnaja protipandemický doplnok výstroja zrejme neprekážal. Už v tretej minúte viedli 2:0 a napokon si pripísali pohodlné víťazstvo 6:1. Ochranu tváre si nasadili aj rozhodcovia. "MOV informovala IIHF o respirátoroch z bezpečnostných dôvodov," priblížil na Twitteri zámorský novinár John Wawrov.

Olympiáda v Pekingu do covidovej skladačky získala ďalší bizarný diel, ktorý sa ďalej vyvíjal. Rusky a rozhodcovia po dvoch tretinách respirátory odložili. Výsledky testov zjavne dorazili.

Zimné olympijské hry v Pekingu:

01 - Modified: 2024-04-05 12:50:25 - Feat.: - Title: Kremeľ rázne odmietol Macronove vyjadrenia o narušení olympiády 02 - Modified: 2024-01-15 08:39:20 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Mladá Zuzana Paňková mieri na Olympiádu. Životom rovesníčok sa môže len prizerať 03 - Modified: 2023-12-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Analýza: Voľby svetových lídrov, vojnové konflikty aj misia na Mesiac. Čo prinesie turbulentný rok 2024? 04 - Modified: 2023-11-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sa o usporiadanie športových megaakcií už nikto nebije 05 - Modified: 2023-11-02 16:54:52 - Feat.: - Title: Rusko obviňuje olympijský výbor z dvojakých štandardov v súvislosti s konfliktom v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 22:47