StoryEditor

Greguš o "panenkovskej" penalte: Vedel som, ako to kopnem

09.10.2020, 09:36
Autor:
TASRTASR
Rozstrel bol zaslúženým vyústením zápasu, v ktorom nepadol gól po 90 minútach ani v predĺžení.

Kapitán slovenských futbalistov Marek Hamšík mal pred semifinálovým barážovým zápasom o ME 2020 s Írskom dobrý pocit už od začiatku týždňa.

Jeho predtucha sa naplnila, Slovákov od účasti na záverečnom turnaji delí jediné víťazstvo, ktoré musia vybojovať 12. novembra v Severnom Írsku.

Vo štvrtok proti Írom sa zverenci Pavla Hapala tešili po zvládnutom jedenástkovom rozstrele, po ňom sa hovorilo najmä o premenenom pokuse Jána Greguša.

Greguš premenil štvrtý pokus, vzápätí Matt Doherty trafil iba brvno a na strane Slovenska odštartovali postupové oslavy.

Pozitívny signál Panenkovi

Greguš svoj pokus zakončil "panenkovským" štýlom, ako keby chcel týmto poslať pozitívny signál jeho autorovi Antonínovi Panenkovi, ktorý je po ochorení na koronavírus vo vážnom stave v jednej z pražských nemocníc.

"Bola to jedna z možností, vedel som dopredu, že to takto kopnem. Som rád, že to takto vyšlo. Ja som penalty ani netrénoval, je to skôr o sebavedomí a o tom, či si hráč verí. Videl som, že brankár chodí dopredu, tak som vedel, že to takto urobím," uviedol Greguš.

Slovenský stredopoliar prišiel na ihrisko v 86. minúte. Na reprezentačný zraz pricestoval zo zámoria z tímu Minnesota United, no ako povedal, cítil sa od prvého dňa veľmi dobre: "Ja som sa už pre zápasom cítil dobre. V lietadle som sa snažil spať tak, aby som bol čo najlepšie nachystaný na slovenský čas. Nemal som žiadny jetlag."

Rozstrel bol zaslúženým vyústením zápasu, v ktorom nepadol gól po 90 minútach ani v predĺžení. Obe mužstvá mali gólové šance, o jednu viac si vypracovali Íri, ale brankárov na oboch stranách zachránili dobre pracujúce obrany, Mareka Rodáka dokonca v jednom prípade aj ľavá žrď.

"Mal som celkovo celý týždeň dobrý pocit z tohto mužstva. To, čo sme v týždni robili a čo si sme si povedali, sa prenieslo aj na ihrisko. Bolo to vyrovnaný boj, podľa mňa zaslúžená remíza po 120 minútach. Mal som pocit pred predĺžením, že to zvládneme. Íri možno boli o čosi nebezpečnejší, ale Rodák nás podržal. Musíme si to užiť a osláviť, lebo sme to zvládli po nie najlepšom septembrovom zraze. A to sme nemali k dispozícii divákov a niektoré opory," povedal Hamšík.

Najlepší bol Hamšík

Chýbajúcich Milana Škriniara a Stanislava Lobotku nahradili na ich postoch Denis Vavro a Patrik Hrošovský, obaja sa s náročnou úlohou popasovali. "Ja som veľmi rád, v akom svetle sa ukázali tím a aj jednotlivci. Pôsobili výborne, málo sme kazili. Som rád, že aj bez opôr ako Lobotka a Škriniar sme to dokázali, ale určite bude lepšie, keď nám nabudúce budú k dispozícii," skonštatoval kapitán Slovenska.

Hamšík bol najlepší hráč Slovákov, na septembrovom zraze a v zápasoch proti Česku a Izraelu nebol trénerovi Pavlovi Hapalovi k dispozícii.

Už na nedeľňajšom zraze v Senci kormidelník Slovenska uviedol, že jeho prítomnosť by mala pomôcť aj kabíne, ktorá potrebovala pozitívny impulz po nevydarených predchádzajúcich dueloch. Hamšíka bolo na ihrisku cítiť a jeho dôležitosť vyzdvihol aj tréner Írov Stephen Kenny. Kouč hostí uviedol, že Hamšík je stále výnimočný hráč.

Íri na Tehelnom poli hrali dobrý futbal, snažili sa o vysoký pressing, problémy slovenskej obrane robili najmä útočníci Jeff Hendrick a David McGoldrick. Obaja si chodili pre lopty do hĺbky poľa. "My sme ich hru študovali, vedeli sme, že robia vysoký pressing. Ale dokázali sme loptu podržať a boli momenty, keď sme ju držali veľmi dobre. Možno chýbala väčšia podpora hráčov, keď sme išli do rýchleho protiútoku. Ale išlo o veľa a celkovo zápas bol taký, že sme viac snažili neriskovať, ako to otvárať," uviedol Hamšík.
O účasti Slovenska na EURO sa rozhodne 12. novembra.

O EURO proti Severnému Írsku

V Belfaste ich čaká konfrontácia so Severným Írskom, ktoré uspelo v Bosne a Hercegovine tiež po jedenástkovom rozstrele.

Ešte predtým sa však Slováci predstavia v Lige národov v Škótsku (11. októbra v Glasgowe) a doma proti Izraelu (14. októbra v Trnave).

"Severní Íri zdolali Bosnu, takže kvalitu určite majú. Ale bude to podobný štýl, vieme čo nás čaká, bude to niečo také ako s Írskom. Treba si tento triumf užiť, no treba mať aj v hlave to, že máme pred sebou dôležitý zápas. Ale aj Škóti zvíťazili v baráži na penalty, takže majú to rovnaké ako my. Síce my budeme cestovať, ale sme profesionáli, musíme dobre zregenerovať," uzavrel Hamšík.

01 - Modified: 2024-02-05 22:05:28 - Feat.: - Title: Futbalová reprezentácia si získala srdcia Slovákov. Cena za rok 2023 ich potešila, no už myslia na EURO 02 - Modified: 2022-09-26 07:50:30 - Feat.: - Title: Calzona zhodnotil dva zápasy Slovákov: Musíme zvýšiť minutáž kvality 03 - Modified: 2022-09-02 10:44:10 - Feat.: - Title: Nie je úplne pravda, že som odborník na obranu, hovorí nový tréner futbalistov Calzona. Pritiahol ho Hamšík 04 - Modified: 2022-08-22 08:32:52 - Feat.: - Title: Slovenský reprezentant spečatil prestup do Feyenoordu. Sparta predala Hancka za viac ako osem miliónov eur 05 - Modified: 2021-09-28 09:49:53 - Feat.: - Title: Do reprezentácie prichádza nový útočník. Tarkovič ukázal nomináciu na dôležité zápasy
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 20:09