StoryEditor

Pre Francúzov sme nezaujímaví

22.08.2007, 00:00
Najlepší futbalisti sveta, reprezentanti Francúzska na čele s útočníkom Thierrym Henrym, mali včera takmer poldruhahodinový tréning na ihrisku v Senci. Bol ich jediným pred dnešným prípravným stretnutím, v ktorom ich privíta naša futbalová reprezentácia na štadióne v Trnave (21.00 STV2).

Francúzske médiá na včerajšej tlačovej konferencii, ktorej sa zúčastnil tréner Raymond Domenech a kapitán tímu Patrick Vieira, naša reprezentácia nezaujímala. Zameriavali sa najmä na kvalifikačný duel proti majstrom sveta - Taliansku (8. septembra), ktorý bude reprízou finálového zápasu minuloročného svetového šampionátu v Nemecku. "Prioritou sú pre nás kvalifikačné stretnutia, hlavne to najbližšie," povedal Vieira.

Slováci berú duel vážnejšie
V úplne odlišnej situácii sa nachádza slovenská futbalová verejnosť i samotná reprezentácia. Príchod miliónových hráčov Francúzska a prípravný duel proti nim je pre nás sviatkom. "Je to súper najsilnejšieho kalibru, sú však zdolateľní. Máme rešpekt, no disponujeme tiež dobrými futbalistami, ktorí budú chcieť potvrdiť svoju kvalitu," uviedol pre agentúru SITA kouč slovenského národného tímu Ján Kocian. Kapitán nášho mužstva, Róbert Vittek, si spomenul aj na posledný vzájomný duel, keď sme pred pol druha rokom zvíťazili v Paríži 2:1. "Pre Francúzov to bude aj o tom, revanšovať sa nám za prehru spred roka a pol," tvrdí Vittek. Takéto tvrdenia o odvete však odmietol francúzsky kapitán Patrick Vieira. "Slováci majú kvalitný tím na to, aby zopakovali výhru z marca minulého roka. My sme sa však v žiadnom prípade neprišli za ňu pomstiť. Chceme sa čo najlepšie pripraviť na duel proti Taliansku," skonštatoval Vieira. Paradoxné je, že našich futbalistov dôležitý kvalifikačný domáci zápas proti Írsku netrápi tak, ako Francúzov ich súboj proti majstrom sveta. Pritom obe stretnutia sa hrajú v rovnaký deň, 8. septembra.

Spomienky na Zidana
Pre Francúzov je kvalifikačný duel proti Taliansku ostro sledovaným najmä preto, že sa stretnú finalisti majstrovstiev sveta 2006. To stretnutie bolo posledným pre ikonu francúzskeho futbalu Zinedina Zidana. S vrcholovým športom sa rozlúčil kontroverzne - úderom hlavou poslal na zem talianskeho obrancu Marca Materazziho. Pred blížiacim sa duelom týchto súperov sa opäť obranca Interu Miláno vrátil k tejto kauze, keď prezradil, čím Zidana vyprovokoval. "Povedal som mu - radšej ako tvoj dres by som chcel tvoju sestru - dcéru tej suky," odznelo vtedy z Materazziho úst. Aj pre tento incident je stretnutie také sledované. A práve kapitán Francúzov, Patrick Vieira, je jeho spoluhráčom v tíme talianskeho majstra, Interi Miláno. "Ľudia ho buď milujú, alebo nenávidia. Keby som chcel vyjadriť môj vzťah k Marcovi, poviem jediné - za jeden stôl by som si s ním nikdy nesadol," hovorí Vieira.

Henry môže prepísať históriu
Hviezda reprezentácie nášho súpera, Thierry Henry, by už v dnešnom prípravnom stretnutí proti Slovensku mohol vyrovnať rekord v počte strelených gólov v národnom drese Francúzska. Ten drží so 41 gólmi súčasný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini. Tridsaťročný rodák z Paríža, ktorý ešte v júni prestúpil z anglického Arsenalu do španielskeho veľkoklubu FC Barcelona, má na konte 39 gólov. Na prvé miesto mu tak chýba streliť už len tri góly. "Bolo by pre mňa veľkou cťou prekonať takú osobnosť, ako je Michel Platini. Keď jedného dňa prekonám rekord Platiniho, bude to pre mňa fantastický deň," povedal pre oficiálnu stránku UEFA Henry.
Platini zaznamenal svojich 41 gólov v 72, zatiaľ čo Henry ich dal 39 v 92 reprezentačných stretnutiach.

Nie ste našou nočnou morou
Reprezentačný tréner Francúzska Raymond Domenech odpovedal na otázky novinárov:
Je pre vás slovenská reprezentácia dostatočne kvalitným súperom?
- V našom poslednom vzájomnom zápase hrali dobre (Slovensko vyhralo v Paríži 2:1 pozn. red.). Dúfam, že dnes nám vynaložia aspoň rovnaký odpor ako v minuloročnom parížskom súboji.
Myslíte si, že vám toto prípravné stretnutie pomôže v kvalifikačných súbojoch o postup na európsky šampionát?
- Verím tomu, že futbalisti Slovenska dokážu mojich zverencov dostatočne unaviť a dostatočne preveria mužstvo na všetkých postoch, v obrane i útoku.
Ako by ste opísali kvalitu nášho tímu?
- Slovensko nie je pre nás nočnou morou. Tá nás čaká až 9. septembra, keď sa v stretnutí o postup na majstrovstvá Európy 2008 predstavíme na pôde majstrov sveta, v Taliansku.
Ktorého slovenského hráča považujete za najnebezpečnejšieho?
- Nebudem vyzdvihovať jednotlivcov. Samozrejme, že vieme o prednostiach vášho tímu, predvádza najmä dobré kolektívne výkony.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menšinám sa má pomáhať 02 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chute, vône, vecičky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 21:22